در دوران بارداری و شیردهی، بدن مادر فقط به تغییرات ظاهری مثل بزرگتر شدن سینهها و افزایش ضربان قلب محدود نمیشود؛ روده کوچک نیز تقریباً دو برابر میشود! پژوهشهای جدید نشان میدهد که این تغییر شگفتانگیز به جذب بهتر مواد مغذی کمک میکند تا نوزاد بهترین تغذیه را دریافت کند.
به گزارش خط سلامت مطالعه جدیدی روی موشها و بافت سهبعدی انسان نشان میدهد پوشش داخلی روده کوچک تقریباً در دوران بارداری و شیردهی دو برابر میشود.
در دوران بارداری، سینهها بزرگتر میشوند، ضربان قلب افزایش مییابد و اندامها جابجا میشوند تا جای کافی برای جنین در حال رشد فراهم شود. اکنون دانشمندان یک مورد دیگر را به این فهرست اضافه کردهاند: روده به طور چشمگیری رشد میکند.
طبق پژوهش تازهای که روی موشها و مدلهای سهبعدی از بافت انسان انجام شده، پوشش داخلی روده کوچک که به آن “اپیتلیوم” گفته میشود، در دوران بارداری و شیردهی ساختارش تغییر میکند و اندازهاش تقریباً دو برابر میشود.
در این دوران حساس، مادران باید مواد مغذی بیشتری مصرف کنند تا رشد و توسعه نوزاد را حمایت کنند. تیم پژوهشی حدس میزند که این تغییرات روده ممکن است به مادران کمک کند تا مواد مغذی بیشتری را از غذایشان جذب کنند و این مواد بهتر به نوزاد منتقل شود؛ اگرچه این فرضیه هنوز به طور کامل تایید نشده است.
جوزف پنینگر، مدیر علمی مرکز تحقیقات عفونت هلمهولتز در آلمان و یکی از نویسندگان مقاله، گفته است:تیم ما روش جدید و شگفتانگیزی را کشف کرده که بدن مادر چگونه برای سلامت نوزادان تغییر میکند.
تیم تحقیقاتی نقش یک مولکول سیگنالدهنده به نام RANK را بررسی کرده است که در بافتهای مختلف بدن یافت میشود. این مولکول قبلاً نشان داده بود که کنترل تشکیل غدد تولیدکننده شیر در سینهها را به عهده دارد. هورمونهایی مانند پروژسترون در دوران بارداری، تولید RANK را در این غدد افزایش میدهند، که نشان میدهد این مولکول به تنظیم تغییرات بدن در دوران بارداری کمک میکند.
RANK علاوه بر بافت سینه، در اپیتلیوم روده کوچک نیز وجود دارد، اما نقش آن تا به حال چندان شناخته شده نبود.
در مطالعه جدید، پنینگر و همکارانش از سلولهای بنیادی برای رشد نمونههای کوچک سهبعدی از روده کوچک انسان و موش استفاده کردند که به آنها «ارگانوید» میگویند. این ارگانویدها با کمک مواد شیمیایی خاص رشد داده شدند و سپس به آنها مولکول RANK داده شد که باعث ایجاد تغییرات ساختاری شد.
به طور مشخص، زوائد ریز انگشتمانند (ویلیها) که از سلولهای اپیتلیال بیرون زدهاند، طولانیتر و مسطحتر شدند. این ویلیها به افزایش سطح روده کمک میکنند و در نتیجه جذب مواد مغذی را افزایش میدهند.
مطالعات روی موشهای باردار و شیرده نیز همین تغییرات را نشان داد. اما وقتی RANK نبود، این تغییرات رخ نداد. موشهایی که به صورت ژنتیکی تولید RANK نداشتند، رودهشان تغییری نکرد.
علاوه بر این، شیر موشهای شیردهای که RANK نداشتند، مواد مغذی کمتری داشت و نوزادان این موشها وزن کمتری نسبت به نوزادان موشهای دارای RANK داشتند.
بنابراین این یافتهها نشان میدهند که اپیتلیوم روده در دوران تولید مثل بازسازی میشود تا جذب مواد مغذی برای نوزاد در حال رشد به حداکثر برسد.
جوزف پنینگر گفت:این مطالعات برای نخستین بار توضیحی مولکولی و ساختاری ارائه میدهد که چگونه و چرا روده تغییر میکند تا با نیازهای تغذیهای مادر هماهنگ شود.
در آینده، تیم قصد دارد بررسی کند آیا این بازسازی در انسانها هم اتفاق میافتد یا خیر و همچنین عوامل دیگری غیر از RANK که ممکن است در این فرآیند نقش داشته باشند را کشف کند.
بررسی از منظر سلامت روان
این تحقیق علاوه بر اهمیت پزشکی و بیولوژیکی، نکات مهمی برای سلامت روان مادران و خانوادهها دارد:
تغییرات فیزیولوژیک و روانی همزمان:
تغییرات بزرگ بدنی مانند رشد روده و تغییرات هورمونی میتوانند بر خلق و خوی، سطح انرژی و سلامت روانی مادر تاثیر بگذارند. آگاهی از این تغییرات به مادران کمک میکند تا بهتر بفهمند که حس خستگی، اضطراب یا تغییر خلق ممکن است ناشی از فرآیند طبیعی بدنشان باشد.
تضمین سلامت جنین و مادر:
شناخت بهتر فرآیندهای بیولوژیک که جذب بهتر مواد مغذی را تسهیل میکند، میتواند موجب کاهش نگرانیها و استرس مادران شود، چون میدانند بدنشان در حال حمایت کامل از رشد کودک است.
تغذیه و سلامت روان:
روده یکی از اصلیترین اجزای سیستم گوارش است که با مغز از طریق محور روده-مغز ارتباط دارد. رشد و تغییرات روده ممکن است بهبود جذب مواد مغذی مفید برای سلامت روان مادر را تسهیل کند و بر کاهش خطر افسردگی پس از زایمان تاثیرگذار باشد.
اطمینانبخشی علمی:
اطلاعات علمی جدید به مادران کمک میکند تا با دانش و آگاهی بیشتر، با تغییرات دوران بارداری و شیردهی کنار بیایند و سلامت روان بهتری داشته باشند.
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است
source