در یک تجزیه و تحلیل از دادههای بیش از دوجین مطالعه، محققان دریافتند نوشیدن قهوه کافئیندار و چای با کاهش خطر ابتلا به سرطانهای دهان، گلو و هیپوفارنکس( بخش پایینی حلق) همراه است.
به گزارش خط سلامت این یافتهها که در مجله Cancer منتشر شده است، نشان میدهند که حتی مصرف قهوه بدون کافئین نیز اثرات مثبتی در کاهش این نوع سرطانها دارد. این تحقیق شواهد جدیدی را در خصوص نقش بالقوه نوشیدنیهای روزانه در پیشگیری از سرطانهای سر و گردن ارائه میدهد.
آشنایی با انوع سرطان سر و گردن
سرطان سر و گردن به گروهی از سرطانها اطلاق میشود که در نواحی مختلف سر و گردن، شامل دهان، گلو، حنجره، بینی، سینوسها، غدد بزاقی، و قسمتهای دیگر ایجاد میشود. این نوع سرطانها معمولاً از سلولهای اپیتلیالی (سلولهای سطحی) در این نواحی شروع میشوند. در اینجا برخی از ویژگیهای مهم این نوع سرطان آورده شده است:
انواع سرطانهای سر و گردن:
سرطان دهان: این نوع سرطان میتواند در لثهها، زبان، سقف دهان، داخل گونهها یا لبها رخ دهد.
سرطان حلق و لوزهها: این سرطانها در بخشهای مختلف حلق، از جمله لوزهها و اپیگلوتیس، ایجاد میشوند.
سرطان حنجره: حنجره (که شامل تارهای صوتی است) میتواند دچار سرطان شود.
سرطان بینی و سینوسها: این سرطانها در نواحی بینی و سینوسها ایجاد میشوند.
سرطان غدد بزاقی: غدد بزاقی که مسئول تولید بزاق هستند نیز میتوانند به سرطان مبتلا شوند.
علائم سرطان سر و گردن:
گلودرد طولانیمدت یا تغییر صدا: تغییر صدا یا خشونت صدا ممکن است نشاندهنده سرطان حنجره باشد.
توده یا برجستگی در گردن: ممکن است تودهای در گردن پیدا شود که نشانهای از سرطان باشد.
مشکل در بلع یا تنفس: گاهی سرطانها میتوانند به عروق و مجاری هوا آسیب برسانند و موجب مشکلات در بلع یا تنفس شوند.
زخمهای دهانی که بهبود نمییابند: زخمهایی که به مدت طولانی التیام نمییابند ممکن است نشانهای از سرطان دهان باشند.
درد گوش: در برخی موارد، سرطانهای سر و گردن ممکن است باعث درد در نواحی مختلف گوش شوند.
عوامل خطر سرطان سر و گردن
مصرف سیگار و قلیان: مصرف مواد دخانی بزرگترین عامل خطر برای سرطانهای سر و گردن است.
مصرف الکل: مصرف زیاد الکل به ویژه در ترکیب با مصرف سیگار، خطر ابتلا به سرطانهای سر و گردن را افزایش میدهد.
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV): برخی از انواع HPV به ویژه نوع 16 و 18 میتوانند در بروز سرطانهای سر و گردن نقش داشته باشند.
تاریخچه خانوادگی: افراد با سابقه خانوادگی سرطانهای سر و گردن بیشتر در معرض خطر قرار دارند.
قهوه و چای و کاهش خطر سرطان سر و گردن
در تجزیه و تحلیل دادههای بیش از دوجین مطالعه، مصرف قهوه و چای با خطر کمتر ابتلا به سرطان سر و گردن، از جمله سرطانهای دهان و گلو، مرتبط بود. یافتهها بهصورت آنلاین در مجله Cancer منتشر شده است.
سرطان سر و گردن هفتمین سرطان شایع در سراسر جهان است و میزان آن در کشورهای با درآمد کم و متوسط رو به افزایش است. بسیاری از مطالعات بررسی کردهاند که آیا نوشیدن قهوه یا چای با سرطان سر و گردن مرتبط است یا خیر، با نتایج متناقض.
برای ارائه بینش بیشتر، محققان دادههای 14 مطالعه دانشمندان مختلف مرتبط با کنسرسیوم بینالمللی اپیدمیولوژی سرطان سر و گردن را که با همکاری گروههای تحقیقاتی در سراسر جهان است، بررسی کردند. شرکتکنندگان در مطالعه پرسشنامههایی را درباره مصرف قبلی قهوه کافئیندار، قهوه بدون کافئین و چای در فنجان در روز/هفته/ماه/سال تکمیل کردند.
هنگامی که محققان اطلاعات 9548 بیمار مبتلا به سرطان سر و گردن و 15783 فرد کنترل بدون سرطان را گردآوری کردند، دریافتند که در مقایسه با افرادی که قهوه نمینوشیدند، افرادی که روزانه بیش از چهار فنجان قهوه کافئیندار مینوشیدند، 17 درصد کمتر احتمال داشت که به سرطان سر و گردن مبتلا شوند. این گروه همچنین 30 درصد کمتر احتمال ابتلا به سرطان حفره دهان و 22 درصد شانس کمتری برای ابتلا به سرطان گلو داشتند.
نوشیدن سه تا چهار فنجان قهوه کافئیندار با 41 درصد کاهش خطر ابتلا به سرطان هیپوفارنکس (نوعی سرطان در انتهای گلو) مرتبط بود.
نوشیدن قهوه بدون کافئین با 25 درصد کمتر احتمال ابتلا به سرطان حفره دهان همراه بود. نوشیدن چای با 29 درصد کمتر احتمال ابتلا به سرطان هیپوفارنکس مرتبط بود. همچنین، نوشیدن یک فنجان یا کمتر چای در روز با 9 درصد کاهش خطر ابتلا به سرطان سر و گردن بهطور کلی و 27 درصد کاهش خطر ابتلا به سرطان هیپوفارنکس مرتبط بود. اما نوشیدن بیش از یک فنجان چای با 38 درصد بیشتر احتمال ابتلا به سرطان حنجره مرتبط بود.
یوان چین، امی لی، نویسنده این تحقیق و دکترای انستیتوی سرطان هانتسمن و دانشکده پزشکی دانشگاه یوتا در امریکا، گفت: “در حالی که تحقیقات قبلی در مورد مصرف قهوه و چای و کاهش خطر ابتلا به سرطان انجام شده است، این مطالعه اثرات متفاوت آنها را بر روی زیرمجموعههای مختلف سرطان سر و گردن نشان داد، از جمله مشاهده این که حتی قهوه بدون کافئین تأثیر مثبتی دارد.”
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است
source