خواص نارنج برای سلامتی بدن چیست؟
نارنج یا citrus aurantium حاوی مقدار زیادی پتاسیم، کلسیم، منیزیم، سدیم، فسفر، ویتامین A، ویتامین C، ویتامین E و ویتامینهای گروه B است. در کنار این مواد آلی و معدنی ارزشمند آنتیاکسیدانهای متعددی در این میوه یافت میشوند که تشکیلدهنده فواید بسیاری برای نارنج هستند. در ادامه مهمترین خواص نارنج را با هم بررسی خواهیم کرد.
تقویت سیستم ایمنی:
رتبه یک بیچون و چرا خاصیت نارنج به مبحث تقویت سیستم ایمنی تعلق دارد. چراکه بیشترین مقدار ماده مغذی موجود در نارنج ویتامین C است.
بهبود گوارش:
نارنج حاوی مقدار قابلتوجهی فیبر رژیمی است. به همین دلیل بهبود عملکرد دستگاه گوارش و جلوگیری از یبوست از خاصیت نارنج است.
کاهش التهاب:
آنتیاکسیدانهای نارنج میتوانند به کاهش التهاب در بدن کمک کنند.
کنترل قند خون:
محققان بر این باورند که مصرف نارنج ممکن است به کنترل سطح قند خون و بهبود حساسیت به انسولین منجر شود.
بهبود هضم:
مواد غذایی نارنج و فیبر موجود در این میوه علاوه بر بهبود عملکرد دستگاه گوارش فرایند هضم را بهبود میبخشد و نفخ موجود در روده و معده را کاهش میدهد.
بهبود پوست:
ویتامین C و آنتیاکسیدانهای موجود در نارنج باعث حفظ سلامت، جوانی پوست، آبرسانی و کاهش چینوچروک شده و از بدن در برابر آسیبهای سلولی محافظت میکند.
کاهش اضطراب و استرس:
اثرات آرامبخشی نارنج از دیگر فواید این میوه است. به همین دلیل از آن در صنعت عطرسازی و بهداشتی استفاده میکنند. البته که این خاصیت نارنج در پوست و روغن آن چشمگیرتر خواهد بود.
تنظیم خواب:
دانشمندان به این نتیجه رسیدهاند که خاصیت آرامبخشی نارنج به افرادی که دارای اختلال خواب هستند یا خواب با کیفیتی ندارند، کمک میکند تا این مشکل را مدیریت کنند.
سلامت قلب و عروق:
مصرف نارنج باعث کاهش کلسترول بد و تنطیم فشارخون بالا میشود. همانطور که میدانید سلامت قلب و عروق آن به شدت به این دو مؤلفه وابسته است.
تسکین مشکلات تنفسی:
مطالعات نشان میدهد که ترکیبات و خواص نارنج به کاهش سرفه، مشکلات تنفسی و بهبود تنفس کمک میکند.
آبرسانی:
نارنج حاوی مقدار زیادی آب است که علاوه بر مرطوب ساختن پوست، منجر به هیدراته نگهداشتن بدن نیز خواهد شد.
کمک به کاهش وزن:
فواید و دلایل زیادی مبنی بر خاصیت چربیسوزی نارنج وجود دارد از حضور فیبرهای رژیمی و تنظیم متابولیسم بدن گرفته تا ایجاد احساس سیری و کالری کم این میوه.
آنتیاکسیدان:
نارنج حاوی مقدار قابلتوجهی آنتیاکسیدان بوده که به محافظت از سلولها کمک میکنند.
تقویت مو:
طبق بررسیهای انجام شده مصرف نارنج بهخصوص آب آن باعث تقویت مو و درخشندگی آن میشود.
کمک به جذب آهن:
نارنج مقدار کمی آهن دارد؛ اما ویتامین سی این میوه سبب شده تا مصرف نارنج به همراه غذا باعث جذب چند برابری آهن شود.
ضدمیکروبی:
نارنج خواص ضدباکتری و ضدویروسی دارد بنابراین مصرف آن به شما کمک میکند تا بدنی ایمنتر در برابر عفونتها و عوامل ایجادکننده آن داشته باشید.
کاهش فشارخون:
پتاسیم نارنج بهقدری بالاست که به بدن برای کنترل راحت فشارخون کمک کند.
تقویت عملکرد کبد:
متخصصین معتقدند که نارنج و فراوردههای آن ممکن است به سمزدایی کبد منجر شود.
محافظت از چشم:
نارنج حاوی درصد زیادی کاروتنوئیدها بوده که برای سلامت چشم موردنیاز هستند.
تسکین درد:
خاصیت ضدالتهابی نارنج و حضور چند ماده غذایی ارزشمند باعث شدهاند که نارنج به یک مسکن طبیعی در برخی موارد تبدیل شود.
این خواص نشاندهنده ارزش بالای نارنج در رژیم غذایی و درمانهای طبیعی است. بنابراین جایدادن نارنج در برنامه غذایی بهصورت خام، آبمیوه، دسر، مربا، اسموتی یا نوشیدنیهای دیگر به شما کمک میکند تا از فواید نارنج بهخوبی بهرهمند شوید.
ضررهای نارنج چیست؟
بهطورکلی نارنج یک میوه پر خاصیت است؛ اما زیاد بودن فواید نارنج مجوزی برای زیادهروی در مصرف آن نخواهد بود. چراکه مصرف بیش از اندازه این میوه میتواند مشکلاتی را به همراه داشته باشد. از جمله:
بروز مشکلات گوارشی:
یکی از مضرات نارنج به دلیل طعم ترش و گاهی تلخ نارنج ایجاد میشود. بهعنوانمثال: افزایش ریفلاکس معده، سوزش سر دل و درد معده.
تداخل دارویی:
نارنج با برخی داروها قلبی، ضدافسردگی و کنترل فشارخون تداخل دارد.
آلرژی:
در برخی افراد، مصرف نارنج ممکن است منجر به واکنشهای آلرژیک شود.
وخامت زخم معده:
طعم ترش و خاصیت اسیدی نارنج میتواند علائم و عوارض زخم معده را تشدید کند.
افزایش ضربان قلب:
مصرف همزمان کافئین با آب نارنج موجب بالا رفتن ضربان قلب و افزایش ریسک سکته قلبی خواهد شد.
مقدار قند:
اگرچه نارنج نسبت به دیگر مرکبات قند کمتری دارد، اما افراد دیابتی باید در مصرف آن احتیاط کنند.
افزایش عوارض بارداری:
اگر نارنج و فراوردههای شیرین نشده آن به مقدار زیاد در دوران بارداری مصرف شوند، باعث افزایش اسید معده و تشدید سوزش سر دل خواهند شد.
سنگ کلیه:
نارنج برای عملکرد بهتر کلیهها مفید است اما مصرف زیاد میوههای دارای اسیدسیتریک، مانند نارنج، ممکن است در برخی افراد با زمینهٔ مستعد به سنگ کلیه، مشکلاتی را ایجاد کند.
تشدید بیماری آبسیاه:
مطالعات نشان میدهد که زیادهروی در مصرف نارنج میتواند عوارض بیماری آبسیاه یا گلوکوم (نوعی بیماری چشمی) را افزایش دهد.
چه افرادی نباید نارنج مصرف کنند؟
همانطور که مطالعه کردید فواید نارنج بسیار است؛ اما برخی افراد باید از مصرف نارنج پرهیز کنند یا آن را با احتیاط بیشتری مصرف کنند تا دچار عوارض و بروز مشکلات آلرژیک نشوند:
افراد با معده حساس:
کسانی که دچار زخم معده یا سوزش معده هستند، ممکن است با مصرف نارنج دچار ناراحتی شوند.
اشخاصی که به مرکبات آلرژی دارند:
اگر به مرکبات حساسیت دارید، باید از مصرف نارنج اجتناب کنید.
دیابتیها:
بیماران دیابتی که قند خونشان نیاز به کنترل بیشتری دارد، باید در مصرف نارنج احتیاط کنند.
بیماران کلیوی:
کسانی که مستعد سنگ کلیه هستند، به دلیل بالا بودن سطح اسیدسیتریک این میوه نباید نارنج بخورند.
افرادی که داروهای خاص مصرف میکنند:
داروهای فشارخون یا داروهای قلبی عموماً با مصرف نارنج در تداخل هستند.
خواص آب نارنج چیست؟
طعم ترش و تلخ نارنج باعث شده تا معمولاً کمتر بهصورت خام مصرف میشود. بااینحال آب این میوه یکی از انواع فراوردههای اصلی آن است.
آب نارنج تا حد زیادی خواص نارنج تازه را در خود جایداده است؛ اما مهمترین فایده آب نارنج شامل موارد زیر است:
تقویت سیستم ایمنی:
آب نارنج غنی از ویتامین C است. به همین خاطر به افزایش ایمنی بدن کمک میکند.
بهبود هضم:
مصرف آب نارنج موجب بهبود عملکرد دستگاه گوارش میشود.
کاهش التهاب:
آنتیاکسیدانهای موجود در آب نارنج باعث کاهش التهاب در بدن خواهند شد.
سلامت پوست:
ویتامین C آب نارنج در حفظ سلامت، جوانسازی پوست و کاهش چینوچروک مؤثر هستند.
تنظیم قند خون:
تحقیقات نشان میدهد که مصرف آب نارنج میتواند باعث کنترل قند خون و احساس سیری شود.
کاهش وزن:
به دلیل کمکالری بودن، خاصیت کنترل اشتها کاذب و بهبود هضم غذا، نقش به سزایی در رژیمهای لاغری دارد.
آبرسانی:
یکی دیگر از خواص آب نارنج آبرسانی است. مطالعات نشان میدهند که مصرف آب نارنج به هیدراته نگهداشتن بدن کمک میکند.
خواص نارنج در طب سنتی چیست؟
طب سنتی از نارنج بهعنوان یک میوه مفید با خواص مختلف یاد میکند که بهطورکلی طبعی سرد و خشک دارد. این ویژگی به این معناست که نارنج میتواند برای افرادی که دارای طبع گرم هستند، بسیار مفید باشد. در ادامه به فواید نارنج از دیدگاه طب سنتی خواهیم پرداخت:
- تسهیل هضم و کاهش نفخ
- کاهش التهاب و مؤثر در درمان بیماریهای التهابی
- تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از بروز برخی بیماریها
- تنظیم قند خون
- درمان مشکلات تنفسی و کاهش سرفه
- تنظیم خواب
- آرامبخش
- بهبود کیفیت پوست و کاهش چینوچروک
کلام آخر
همانطور که مطالعه کردید نارنج خواص متعددی دارد که در صورت رعایت برخی نکات و نداشتن منع مصرف میتواند به شما در زمینه تقویت قوای جسمی و ذهنی کمک کند. خاصیت لاغری و چربیسوزی این میوه یکی از مطرحترین فواید نارنج است که مفصل به دلایل و مباحث واقعی آن پرداختیم.
نکته جالبتوجه اینجاست که مصرف نارنج بهتنهایی نمیتواند باعث کاهش وزن جدی شود، اما میتواند در کنار یک رژیم غذایی اصولی و فعالیت بدنی مناسب به روند لاغری سرعت ببخشد.
به همین دلیل پیشنهاد میکنیم که با استفاده از مشاوره رایگان لیمومی با بهروزترین و اصولیترین رژیم غذایی یعنی رژیم مزوبولیک آشنا شوید.
pmc.ncbi.nlm.nih
drugs
Sciencedirect
nccih.nih
source