نیروهای پرستاری به عنوان نیروهای مقدم در ارائه خدمات مراقبتی به بیماران قرار دارند و بیشترین مواجهه بیمار و همراهان وی، با پرستار صورت میگیرد و هرگونه کمبود و مشکی که بیمار و همراه بیمار از آن گلهمند باشند، مستقیماً متوجه پرستاران میشود، در حالی که این موضوع واقعیت ندارد.
زهرا جمشیدی، سرپرست مدیریت خدمات پرستاری دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز در گفتوگو با خبرنگار ایسنا درباره ضرورت جلوگیری از خشونت و ضرب و شتم نسبت به کادر درمان بیان کرد: اهانت کردن در حق پرستارانی که ۲۴ ساعته در حال خدمترسانی هستند، شایسته نیست.
وی با بیان اینکه نیاز است کارگروههایی برای رسیدگی به این حوادث و بررسی سطوح مختلف این مشکلات تشکیل شده و رسیدگی عمیقتری صورت پذیرد، گفت: این حوادث نیازمند آن است که فرایند برخورد بیمار و همراه وی با پرستاران مورد بازنگری قرار بگیرد و دلایل و چرایی این اتفاقات مشخص شود تا بتوان اقدامات پیشگیرانه انجام داد و یا مشخص شود در صورت بروز این حوادث چه برخوردی باید صورت بگیرد که موجب تکرار نشود. اگر این ۳ بعد را مورد بررسی قرار دهیم، میتوانیم زودتر به یک نتیجه مثمر ثمر برسیم.
جمشیدی تصریح کرد: اگر قرار است رویکرد بیمارستانها در حمایت از پرستاران خصوصاً در بخش اورژانس تغییری پیدا کند و اقدام خاصی صورت بگیرد باید هرچه سریعتر انجام شود تا آرامش در محیط بیمارستان برقرار باشد.
وی با بیان اینکه بسیاری از بیمارستانها تقاضا دارند که پلیس ۱۱۰ در آنجا مستقر باشد، گفت: افرادی که به عنوان حفاظت فیزیکی در بیمارستانها حضور دارند ابزار لازم برای پیشگیری و دفاع ندارند و البته این موضوع در شرح وظایف آنها گنجانده نشده است ولی استقرار پلیس ۱۱۰ در برخی از بیمارستانها که ضرب و شتم در آنها تکرار میشود، شدیداً حس میشود تا حمایتهای لازم از نظر فیزیکی به صورت پیشرفتهتر انجام گیرد.
جمشیدی اظهار کرد: وجود پلیس در بیمارستان میتواند به طور ناخودآگاه در افراد مراجعهکننده این احساس را ایجاد کند که مراقب رفتار خود باشد و این مورد میتواند یک عامل پیشگیرانه باشد.
سرپرست مدیریت خدمات پرستاری دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز با اشاره به اینکه اقدامات بسیاری است که میتوان در کارگروههای عملیاتی مورد بحث و بررسی قرار بگیرد، گفت: این پیشنهاد در اسرع وقت به ریاست دانشگاه علوم پزشکی اعلام خواهد شد تا بتوان از این بروز حوادث ضرب و شتم کادر درمان جلوگیری کرد.
کمبود نیرو در بخش پرستاران
جمشیدی در ادامه سخنان خود بیان کرد: یکی از ماهیتهای تیم سلامت و یا شرایطی که تیم سلامت با آن مواجه است تعداد مراجعه زیاد بیماران و استاندارد نبودن تعداد نیروی پرستاری است و این کمبود نیرو و ورودی بیشتر بیماران فشار کار را بالا برده است.
وی با بیان اینکه آنچه از کلمه پرستار در ذهن مردم وجود دارد یک فرد صبور است که فشار کار را تحمل میکند، گفت: لازم است به این امر توجه شود که روزانه پرستاران با توهینهای کلامی و یا ضرب و شتم روبهرو هستند و باید در کنار تمام این ناملایماتیها هم بیماران را مدیریت کنند و هم شرایط و جو ناپایدار روحی روانی که همراهان بیمار به وجود میآورند را تحت کنترل داشته باشند.
جمشیدی این تنشهای روانی را به صلاح بیماران ندانست و بیان کرد: همراهان بیمار باید از درایت و آگاهی بیشتری برخوردار باشند، در فضایی که آرامش به هم میخورد، بیماران بیشتر معطل میشوند. گاهی تفکرات اشتباه و یا انتظارات نامعقولی که نسبت به سیستم درمان وجود دارد، فضا را متشنج میکند.
بر اساس قانون مجازات اسلامی چنانکه هر کس اعم از بیمار و بستگان به پرسنل درمانی در حین انجام وظیفه توهین کنند مشمول ۳ تا ۶ ماه حبس، شلاق تا ۷۴ ضربه و جزای نقدی میشوند.
مصادیق توهین عبارتند از بهکاربردن الفاظ رکیک و اهانتآمیز و تحقیرکننده، فحاشی و انجام هرگونه اقدامات عملی (ضربه) که دلالت بر توهین و تحقیر داشته باشند.
آنچه مسلم است، قرار نیست این قبیل تهدیدات علیه کادر پرستاری، فروکش کند و باید تمهیداتی علیه اینگونه رفتارها صورت گیرد.
source