همه ما سرماخوردگی را تجربه کردهایم. بدنمان درد میکند، آبریزش بینی کلافهمان کرده، میل چندانی به غذا نداریم و گلودرد امانمان را بریده. سرفهها هم که مجال نمیدهند. اما شاید همیشه نشود برای درمان یک به اصطلاح سرماخوردگی ساده به پزشک مراجعه کنیم. گیرم که مراجعه هم کردیم، مادرها که دستبردار نیستند. آنقدر حساس هستند که کلی غذا و دمنوش و نوشیدنی و آبمیوه آماده میکنند که ویروس خودش تسلیم میشود و بدن را ترک میکند! بله؛ غذا برای سرماخوردگی، موضوعی است که امروز انتخاب کردهایم.
اگرچه بهترین گزینه و اولویت اول برای کسانی که سرما خوردهاند مراجعه به دکتر گوش، حلق و بینی خوب است، اما غذاها و میوهها و نوشیدنیها هم خالی از لطف نیستند. با ما همراه باشید که قرار است مطلب امروز مجله پزشکیمان آشپزی باشد.
معرفی چند غذا برای سرماخوردگی و گلودرد
همه ما میدانیم که سوپها، اولین انتخاب مادرها برای درمان سرماخوردگی هستند. تقریباً همه مادرها، به محض سرما خوردن یکی از اعضای خانواده، یک کاسه سوپ داغ به دست او میدهند و بیمار، یکی دو ساعت بعد از خوردن سوپ و استراحت و احتمالاً یک لیوان آبپرتقال طبیعی فرد اعلا، سرومروگنده بلند شده و درمان میشود.
اما در کنار سوپها، بعضی غذاهای دیگر هم برای درمان علائم سرماخوردگی توصیه میشوند که در ادامه، به همراه رسپیشان معرفی میکنیم.
نکته! به دلیل ماهیت مطلب، رسپیها مختصر توضیح داده میشوند و مواد موردنیاز در دستورپخت نیز بدون مقدار هستند. درصورت نیاز رسپیهای کاملتر را از نت و پیجهای آشپزی دریافت کنید.
سوپ مرغ
یکی از خوشمزهترین، سادهترین، متداولترین و اتفاقاً مفیدترین انواع سوپ برای سرماخوردگی، سوپ مرغ است. سینه مرغ مورداستفاده در این نوع سوپ، حاوی مقادیر زیادی کارنوزین است که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و سرماخوردگی را بهبود میبخشد. ضمن اینکه سوپ مرغ، به دلیل وجود آب مرغ در آن، به باز شدن مجاری تنفسی هم کمک میکند.
مواد لازم و رسپی سوپ مرغ:
- سینه مرغ
- پیاز
- هویج
- لیموترش
- سیبزمینی
- نمک و فلفل سیاه
- و جعفری تازه
سینه مرغ را با پیاز خرد شده بگذارید بپزد. اکنون کافیاست مواد را ریز خرد کرده و به سوپ اضافه اضافه کنید. با حرارت ملایم بگذارید بپزد و جا بیفتد و در آخر، جعفری خرد شده را روی آن بریزید. اگر خیلی آبکی دوست ندارید میتوانید مقداری جوی پرک در ابتدای پخت به سوپ مرغتان اضافه کنید.
پیاز و لیموترش مورد استفاده در سوپ مرغ، خودشان جزو میوههای مناسب برای درمان سرماخوردگی و گلودرد هستند و به همین دلیل هم این سوپ، معجزه میکند. آب مرغ نیز حاوی کالری، انواع ویتامینها و مواد معدنی مفید مثل منیزیم، کلسیم، فولات و فسفر است.
مرغ مورداستفاده در سوپ مرغ، حاوی مقادیر بالایی از یک ماده، بهنام آمینو اسید سیستئین است که مخاط را تجزیه کرده و خواص آنتیاکسیدانی، ضدویروسی و ضدالتهابی دارد.
سوپ شیر
نوع دوم سوپهای سرماخوردگی، سوپ شیر است. استفاده از سینه مرغ و شیر بهصورت همزمان در این سوپ آن را به یکی از مقویترین غذاها برای گلودرد و سرماخوردگی تبدیل کرده است.
مواد لازم و رسپی سوپ شیر:
- سینه مرغ
- شیر
- هویج
- سیبزمینی
- جوی پرک
- پیاز
- مقداری آرد سفید
- نمک و فلفل سیاه
- آب لیموترش
- و جعفری تازه
سینه مرغ را با پیازها تفت داده بپزید، هویج رنده شده، سیبزمینی خرد شده و جوی پرک را اضافه کنید و اجازه بدهید بپزند. در پایان شیر را اضافه کرده، آرد سفید گندم را با مقداری آب ولرم باز کنید و به سوپ اضافه کنید. اجازه بدهید کامل بپزند و در پایان هم نمک و فلفلسیاه سوپ را تنظیم کرده، آب لیموترش اضافه کنید و با جعفری خرده شده سرو کنید.
وجود سینه مرغ و آب مرغ در این سوپ، باز هم به دلیل آمینو اسید سیستئین، منیزیم، کلسیم، فولات و فسفر باعث میشود یک غذای مناسب برای سرماخوردگی و گلودرد باشد. در عین حال، استفاده از پیاز، لیموترش و شیر نیز خواص آن را افزایش داده است.
سوپ شلغم
شلغم یکی از بهترین میوهها برای درمان سرماخوردگی و گلودرد است. سوپ شلغم هم یک غذای مناسب برای سرماخوردگی است و هم آماده کردن آن بسیار ساده است.
مواد لازم و رسپی سوپ شلغم:
- آب مرغ
- جو پرک
- شیر یا خامه (ترجیحاً برا سرماخوردگی شیر)
- هویج
- پیاز
- شلغم
- کرفس خرد شده (درصورت تمایل)
- آب لیموترش
- نمک و فلفل سیاه
همه مواد را به شیر اضافه کرده اندکی بجوشانید، سپس آب مرغ را هم اضافه کرده و با حرارت ملایم اجازه بدهید بپزند و نرم شوند. در پایان هم آب لیموترش، نمک و فلفل اضافه کنید و نوش جان کنید. استفاده از شیر، به این دلیل توصیه میشود که چربی خامه ممکن است چندان برای سرماخوردگی مناسب نباشد.
در کنار خاصیتهایی که از پیاز، لیموترش و آب مرغ سراغ داریم، مهمترین عنصر در این سوپ، که آن را به یک غذا برای سرماخوردگی و گلودرد تبدیل کرده است، شغلم است.
شلغم سرشار از ویتامین C بوده و میتواند با افزایش تولید گلبولهای سفید خون و آنتیبادیها، سیستم ایمنی بدن را تقویت کند. شلغم حاوی مقادیر بالایی پتاسیم نیز هست. ضمن اینکه وجود مقادیر بالایی از یتامین A در شلغم، موجب کاهش التهاب ریه و آمفیزم میشود.
آبگوشت کمچرب
آبگوشت بر هر درد بیدرمان دواست! آبگوشتهای استخوانی به این دلیل که غنی از کلاژن و اسیدهای آمینه (بلوکهای سازنده پروتئین) از استخوانهای حیوانی هستند، در بهبود سریعتر سرماخوردگی تاثیر بسزایی دارند.
مواد لازم و رسپی آبگوشت:
- گوشت با استخوان گوسفندی
- نخود
- پیاز درشت
- گوجه فرنگی
- سیبزمینی
- نمک و فلفل سیاه
- زردچوبه یا زعفران
برای پختش خودتان خوب میدانید نخود را باید یک روز قبل بخیسانید. گوشت را با پیاز فراوان تفت دهید (یک نکته که شاید حتی در پیجهای آشپزی هم نگویند: گوشتها را هی هم نزنید تا آب بیاندازند، اینطوری بهتر و خوشمزهتر میپزد)، گوجهها را هم تفت بدهید، نخودها را به آن اضافه کرده، زعفران و خیلی کم نمک بزنید و اجازه بدهید با آب و شعله پایین بپزد. نزدیک به سرو، سیبزمینی و باقی نمک و ادویهها را هم اضافه کنید و غذای سرماخوردگی شما آماده است.
باز هم استفاده از پیاز در دستورپخت آبگوشت باعث میشود تا این غذا، تاثیر بسزایی در درمان سرماخوردگی و گلودرد داشته باشد.
اگر گوشت مورد استفاده در آبگوشت خیلی چربی دارد، بهتر است قبل از افزودن سیبزمینی، روغن روی غذا را با یک قاشق جمع کنید. خوشمزه است، اما برای شما ضرر دارد. اگر دوست دارید این غذای خوشمزه، بیماری شما را درمان کند، به بهبود احتقان سینهتان کمک کند و گلودرد شما را تسکین دهد، حتماً باید حواستان باشد تا چرب نباشد.
غذاهای دریایی و ماهی سالمون
غذاهای دریایی بهترین منبع پروتئینی برای بهبود گلودرد و سرماخوردگی هستند. میتوانید از ماهی سالمون یا قزلآلا استفاده کنید و با سرو آن به همراه لیموترش، هم از یک غذای خوشمزه و سالم لذت ببرید و هم سرماخوردگی و گلودردتان را التیام دهید.
مواد لازم و رسپی ماهی:
- ماهی تازه (سالمون یا قزلآلا)
- پیاز درشت
- آب لیموترش
- سیر
- زعفران
- پودر سوخاری یا آرد
- نمک و فلفل سیاه و ادویههای دیگر برای طعمدهی…
ماهی را در پیاز خرد شده یا ورقهشده، سیر له شده، زعفران، نمک و فلفل و ادویهها و آب لیموترش بخوابانید و بگذارید استراحت کند. سپس آن را تمیز کرده، به پودر سوخاری بزنید و در ماهیتابه یا فر سرخ کنید. اگر میتوانید، به جای سرخ کردن ماهی را آبپز یا بخارپز کنید تا سالمتر باشد و تاثیر بیشتری در بهبود سرماخوردگی و گلودردتان داشته باشد.
ماهی حاوی چربیهای غیراشباع و اسیدهای چرب امگا ۳ است و این اسیدها، انتقالدهندههای عصبی هستند. درنتیجه، استفاده از ماهی میتواند به کاهش التهابها کمک زیادی بکند. ویتامین A موجود در ماهی نیز به کاهش التهابهای ناشی از سرماخوردگی کمک میکند و در درمان عفونتها موثر است.
فرنی
فرنی یا همان سوپ ساده برنج، یک غذا برای سرماخوردگی است که خیلی راحت و سریع آماده میشود و بسیار هم خوشمزه است. فرنی ارزش غذایی بسیاری بالایی دارد و به دلیل استفاده از شیر و نشاسته در آن، انرژی بالایی را جذب بدن میکند.
مواد نشاستهای نیز درست مثل شیر، حاوی ویتامینهای گروه B و روی هستند و میتوانند با افزیش قدرت سیستم ایمنی بدن، به کنترل و بهبود سرماخوردگی و گلودرد کمک کنند. جایگزین کردن عسل یا شیرههای گیاهی با شکر، ارزش غذایی و خواص فرنی را افزایش میدهد. مخصوصاً عسل، که برای سرماخوردگی مثل آب روی آتش عمل میکند.
مواد لازم و رسپی فرنی:
- برنج نیمدانه یا آرد برنج
- شیر
- نشاسته (درصورت تمایل)
- عسل یا شیره طبیعی برای سرو
رسپی هم ندارد! همه را بریزید در یک قابلمه و اجازه دهید حسابی بپزد و نرم و خوشمزه شود.
مهمترین نکته درمورد فرنی بهعنوان یک غذا برای سرماخوردگی و گلودرد این است که این غذا، برای کودکان و حتی نوزادان هم قابل استفاده است. نوزادانی که شش ماهگی را پشت سر گذاشتهاند، به تدریج میتوانند با فرنی غذای کمکی را شروع کنند (البته بدون نشاسته و عسل و غیره…). پس اگر به دنبال غذا برای سرماخوردگی در نوزادان هستید، فرنی بهترین گزینه است.
فرنی سرشار از کربوهیدرات، پتاسیم و پروتئین است و میتواند تاثیر زیادی در بهبود گلودرد و سرماخوردگی داشته باشد.
معرفی چند میوه مفید برای سرماخوردگی و گلودرد
میوهها هم درست مثل غذاها، دارای خاصیتها و ویتامینهای فراوانی هستند که میتوانند به بهبود گلودرد و سرماخوردگی کمک کنند. تعدادی از موثرترین میوههای مناسب برای سرماخوردگی و گلودرد عبارتند از:
- مرکبات مثل پرتقال، لیموشیرین و گریپفروت
- میوههای سرخ مثل انار و توتفرنگی
- موز
- آووکادو
- نارنگی
- خرمالو
- و برخی میوههای دیگر…
البته، تعدادی از میوهها هم هستند که برای سرماخوردگی مضرند و نباید استفاده شوند:
یا استفاده از پرتقال و نارنگی ترش برای سرفه مناسب نیست و با تحریک گلو آن را افزایش میدهد. همچنین مرکبات، برای سرماخوردگی نوزادان ممنوع هستند و نوزادان زیر یکسال نمیتوانند مرکبات مصرف کنند.
معرفی چند نوشیدنی برای سرماخوردگی و گلودرد
وقتی به سرماخوردگی مبتلا میشویم، تعریق بدن به دلیل تب باعث میشود تا آب بیشتری برای بدن نیاز باشد. ذاتاً هم استفاده از مایعات بیشتر و غذاهای آبکی بیشتر در این دوران توصیه میشوند.
اما فقط که نمیتوان آب خورد. مخصوصاً که نوشیدن آب خنک هم مضر است. تعدادی از نوشیدنیهای مناسب برای گلودرد و سرماخوردگی عبارتند از:
چای داغ
چای داغ، یکی از اجزای لاینفک در زندگی ما ایرانیها است. وقتی هوا گرم است، میچسبد؛ وقتی هوا سرد است هم باز میچسبد! هنگام سرماخوردگی هم که خیلی میچسبد!
چای، یکی از داروهای تاثیرگذار سرماخوردگی و آنفولانزا است. چای داغ، بهعنوان یک ضداختقان طبیعی عمل میکند و مجاری تنفسی شما را باز میکند. برگ چای حاوی ترکیباتی همچون پلیفنلها، فلاونوئیدها و کاتچینها است که سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و به بهبود سرماخوردگی کمک میکند.
چای یک آنتیاکسیدان و ضدالتهاب طبیعی است که میتواند علاوه بر سرماخوردگی، بدن را در قبال سایر بیماریهای ویروسی نیز محافظت کند.
چای بابونه
بابونه به دلیل وجود مواد شیمیایی بهنام فلاونوئیدها، دارای خاصیت آنتیاکسیدانی است. فلاونوئیدها در سیب، کلم پیچ و پیاز هم وجود دارند و دقیقاً به همین دلیل هم این میوهها در لیست میوههای مفید برای گلودرد و سرماخوردگی قرار دارند.
یک فنجان چای داغ بابونه اثرات مثبتی بر بیخوابی خواهد داشت و درعینحال، به دلیل خاصیل ضدالتهابی، به کاهش التهاب، کاهش احتقان ریه و باز شدن مجاری تنفسی نیز کمک میکند. خواب راحت و استراحت کافی در کنار غذا برای سرماخوردگی کمک میکند سریعتر بهبود پیدا کنید.
چای سبز
چای سبز نیز حاوی فلاونوئید و آنتیاکسیدان است که دارای خواص ضدالتهابی بوده و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. وجود آنتیاکسیدان کاتچین در چای سبز، که یک آنتیباکتریال و ضدویروس قوی است، باعث شده است تا چای سبز باکتریهای شروعکننده سرماخوردگی و آنفولانزا را از بین ببرد.
البته، علاوه بر چایها، انواع دمنوشها هم هستند (مثل دمنوش عناب) که میتوانند به کنترل سرماخوردگی کمک کنند. نوشیدنیهای طبیعی مثل آبپرتقال طبیعی یا دیگر آبمیوهها هم تاثیر زیادی در بهبود سرماخوردگی دارند.
معرفی سبزیجات برای سرماخوردگی و گلودرد
سبزیجات تازه تاثیر زیادی روی بهبود سرماخوردگی و گلودرد دارند. مخصوصاً سبزیهای سبزبرگ و پهنبرگ، که سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و فیبر هستند. این سبزیجات منبع خوبی از ویتامین A، ویتامین C، فولات و ویتامین K هستند؛ به همین دلیل میتوانند به سرعت به بهبود سرماخوردگی کمک کنند.
برخی از سبزیهای پهنبرگ رایج عبارتند از:
- کلم
- کاهو
- اسفناج
البته، سبزیجاتی که برگهای تیره دارند نیز تاثیر زیادی در درمان گلودرد و سرماخوردگی دارند. این سبزیجات مانند آنتیاکسیدان عمل کرده و التهابات ناشی از سرماخوردگی را کاهش میدهند و از سلولها در برابر آسیب دیدن محافظت میکنند.
معرفی غذا برای سرماخوردگی کودکان
بهترین غذا برای سرماخوردگی کودکان سوپ است. اما اینکه محتویات این سوپ چه باشد، بستگی زیادی به این دارد که کودک در چه رده سنی است و چه غذاهایی را دوست دارد.
بهعنوان مثال، سوپی که برای یک کودک هفت هشت ماهه تهیه میشود، با سوپی که کودک ده ساله نیاز دارد خیلی متفاوت است. از این رو، لازم است مواد غذایی مورد علاقه و مناسب با رده سنی کودک را در سوپی که برایش آماده میکنید استفاده کنید. بهعنوان نمونه، دو نوع سوپ برای کودکان زیر یکسال و کودکان بالای سه سال معرفی میکنیم.
سوپ برای کودکان زیر یک سال و نوزادان
سوپی که برای نوزادان تهیه میشود، معمولاً بهصورت میکسشده است و مواد مورد استفاده در آن نیز مواد سادهای هستند.
مواد لازم و رسپی سوپ نوزادان
- آب مرغ
- مقداری سینه مرغ
- هویج
- سیبزمینی
- آب لیموترش
- جو پرک
مواد را با هم به قدری بپزید که یک سوپ نرم و یکدست به دست بیاید. در پایان پخت، برای اینکه کمی خوشمزهتر شده و خاصیت ضدسرماخوردگی بیشتری داشته باشد، میتوانید کمی آب لیموترش تازه به آن اضافه کنید. اگر نوزاد تازه شش ماهگی را رد کرده است، میتوانید مواد را میکس کرده و به نوزاد بدهید.
توجه داشته باشید که برای نوزادان، استفاده از روغن و نمک توصیه نمیشود.
سوپ برای کودکان بالای سه سال
پس از سه سالگی، کودک معمولاً میتواند هر غذایی که والدین میخورند را بخورد. بااینحال ممکن است کودک شما، سلیقه غذایی خاصی داشته باشد و مخصوصاً حالا که مریض شده، تمایلی به خوردن سوپهایی مثل سوپ شلغم نشان ندهد. برای این منظور، میتوانید سوپ زیر را امتحان کنید که معمولاً بچهها دوستش دارند.
سوپ خامهای، به دلیل مزه و بافت نرمی که دارد معمولاً مورد علاقه اکثر بچهها است.
مواد لازم و رسپی سوپ خامهای:
- جو پرک
- سیب زمینی
- هویج
- خامه
- آب لیموترش
- آب مرغ
- سینه مرغ
- فلفل دلمهای و قارچ
- نمک و فلفل سیاه به مقدار کم
سینه مرغ را پخته، به آن جو پرک، سیب زمینی و هویج را اضافه کنید و اجازه بدهید حسابی بپزند و نرم شوند. قارچ ورقه شده و فلفل دلمهای ریز خرد شده را نیز اضافه کرده، خامه اضافه کنید و اجازه بدهید سوپ آماده شود. در پایان هم آب لیموترش اضافه کرده، نمک و فلفل سیاه آن را تنظیم کنید و برای کودک دلبندتان سِرو کنید.
معرفی غذا برای سرماخوردگی در بارداری
دوران بارداری، یکی از حساسترین دورانها است که غذای سرماخوردگی در آن، به چند دلیل اهمیت بالایی دارد:
- سرماخوردگی حتماً باید خیلی زود خوب شود و خوردن غذاهای سرماخوردگی الزامی است
- مادران باردار نمیتوانند مانند دیگران به راحتی دارو مصرف کنند و درمانهای خانگی برایشان بهتر است
- مادران باردار نمیتوانند هر غذایی را با هر مواد اولیه امتحان کنند (مثلا جعفری یا زعفران خوب نیستند)
- مادران باردار ممکن است به دلیل ویار، تمایلی به خوردن برخی از غذاهای سرماخوردگی نداشته باشند
برهمین اساس نیز لازم است در مورد غذا برای سرماخوردگی در مادران باردار، کمی حوصله بیشتری به خرج بدهید.
قبل از هر چیز، در کنار موادی که برای سرماخوردگی خوب هستند، مواد مضر برای زنان باردار را نیز لیست کنید. مواد، میوهها و سبزیهای مفید برای سرماخوردگی را معرفی کردیم. اما تعدادی از مواد که برای زنان باردار مضر هستند نیز عبارتند از:
- انواع ماهی
- جوانههای خام
- میوهها و سبزیجات ضدعفونی نشده
- شیر غیرپاستوریزه
با این حساب، گزینه غذاهای دریایی عملاً حذف میشود.
میوهها و سبزیجات برای درست کردن غذای سرماخوردگی بارداری حتماً باید شسته شده و ضدعفونی شوند، از جوانههای خام به هیچعنوان استفاده نشود و اگر قرار است سوپ شیر درست کنید (رسپی در بالا آمده است) حتماً از شیر پاستوریزه استفاده کنید.
سوالات متداولی که در زمینه غذاهای مفید برابی سرماخوردگی و گلودرد پیش میآید
با وجود اینکه سعی کردیم در این مطلب، تعدادی از متداولترین و خوشمزهترین و مفیدترین غذاها برای سرماخوردگی و گلودرد را معرفی کنیم، امکان دارد همچنان سوالاتی داشته باشید. بر همین اساس، در ادامه، به تعدادی از مهمترین و پرتکرارترین سوالات پاسخ داده شده است.
یک غذا برای سرماخوردگی با برنج معرفی کنید؟
بهترین غذا برای سرماخوردگی با برنج، فرنی است که برای همه ردههای سنی نیز مفید است و در بالا به همراه رسپی و خواص درمانیاش توضیح داده شده است.
یک غذا برای سرماخوردگی و تب معرفی کنید؟
تب، یکی از علائم سرماخوردگی است که باعث میشود که بدن دچار کمآبی شود. به همین دلیل نیز بهترین غذاها برای سرماخوردگی و درمان تب و لرز، غذاهای آبکی و رقیق هستند. در بالا، سه نوع سوپ معرفی شده است که میتوانند در عین بهبودی سرماخوردگی و التهابات آن، تب شما را نیز پایین آورده و مشکل کمآبی بدنتان را برطرف کنند.
در کنار غذاها، میتوانید از نوشیدنیها و آبمیوههای طبیعی، مثل آبپرتقال نیز استفاده کنید که هم تببر هستند و هم به تقویت سیستم ایمنی بدنتان کمک میکنند.
یک غذا برای سرماخوردگی و سرفه معرفی کنید؟
یکی از بهترین گزینهها برای درمان سرفه، استفاده از مخلوط آب ولرم، عسل و لیموترش است.
در میان غذاها نیز سوپ شلغم بهترین غذا برای سرماخوردگی و درمان سرفه است. رسپی و توضیحات این غذا، در بالا آمده است و میتوانید آن را تهیه کرده و نوشجان کنید.
مقویترین و مفیدترین غذا برای سرماخوردگی کدام است؟
آبگوشت یکی از مقویترین و مفیدترین غذاها برای درمان سرماخوردگی است. مواد مورداستفاده در این غذای کامل، از غلات و سیبزمینی گرفته تا گوشت استخوانی گوسفندی، باعث شده است تا یک غذای کامل و درعین حال درمانی برای سرماخوردگی باشد.
مواد لازم، رسپی و توضیحات خواص درمانی این غذای سالم و خوشمزه، در بالا آمده است.
طرز تهیه انواع غذا برای سرماخوردگی را از کجا پیدا کنیم؟
در این مطلب، سعی شده رسپی مهمترین غذاهای سرماخوردگی به اختصار توضیح داده شود. بااینحال، اگر به دنبال رسپی دقیق غذاهای معرفیشده به همراه مقادیر دقیق مواد مصرفی در دستور پخت آنها هستید، میتوانید از کتابهای آشپزی یا وبسایتهای آشپزی هم کمک بگیرید.
مادرها و مادربزرگها هم رسپیهای خوبی برای انواع سوپها و غذاهای مناسب برای سرماخوردگی دارند.
منظور از غذای سرماخوردگی چیست؟
غذای سرماخوردگی، برخلاف تصور عموم، یک غذای بیمزه و بیرنگولعاب نیست که میلی به خوردنش نداشته باشید. اتفاقاً اگر دل به کار بدهید، میتوانید خوشمزهترین غذاهای سرماخوردگی را امتحان کنید.
این غذاها، صرفاً غذاهایی هستند که سعی شده است در آنها، از موادی استفاده شود که برای سرماخوردگی خوب هستند. بهعنوان مثال، شغلم، پیاز، مرغ و آب مرغ و موادی از این دست، کمک زیادی به بهبودی بیماران میکنند و غذاهای درست شده با آنها برای گلودرد، احتقان سینه، التهابات ریوی ناشی از سرماخوردگی و تقویت سیستم ایمنی بدن مفید هستند.
در سرماخوردگی چه چیزهایی را نخوریم؟
برخی از غذاها، میوهها و نوشیدنیها هم هستند که نباید هنگام سرماخوردگی مصرف شوند. تعدادی از این غذاها و میوهها و نوشیدنیها عبارتند از:
- قهوه؛ هرچقدر چای خوب است، برعکس قهوه بدن را کمآب (دهیدراته) میکند و میتواند درد عضلانی را بیشتر کند
- توت فرنگی؛ توتفرنگی اگرچه سرشار از ویتامین c و برای سرماخوردگی خوب است، اما اگر آبریزش دارید آن را بدتر میکند
- انگور و خربزه؛ انگور و خربزه میوههایی هستند که به شدت سرماخوردگی را تشدید میکنند
- غذاهای تند؛ کپسایسین موجود در فلفل تند باعث تحریک مجاری بینی و تشدید آبریزش میشود
- غذاهای پرچرب؛ غذاهای پرچرب باعث تشدید سرماخوردگی و احتقان در شما میشوند
- فستفودها؛ چربیهای اشباعشده موجود در فستفودها محرک التهابات است
- بادام زمینی؛ بادام زمینی به دلیل آزاد کردن هیستامین، آبریزش را تشدید میکند
- میگو؛ اگرچه ماهی برای سرماخوردگی خوب است، اما میگو حاوی ترکیباتی است که ترشح هیستامین را تحریک میکنند
- نوشیدنیهای انرژیزا؛ به دلیل وجود کافئین مثل قهوه بدن را دهیراته یا کمآب میکند
- گردو؛ گردو با آزاد کردن هیستامین گلو را تحریک میکند و موجب آبریزش میشود
- نوشابه؛ علاوه بر تضعیف سیستم ایمنی بدن، به دلیل قند بالا باعث التهاب نیز میشود
صِرف غذا برای درمان سرماخوردگی کافی نیست
سرماخوردگی با وجود اینکه بیماری سختی نیست و معمولاً علائم آن با برخی درمانها پس از دوره کوتاهی مهار میشود، اما این نکته را نیز باید متذکر شد که بهویژه در مورد نوزادان، کودکان و زنان باردار، یا در مورد افرادی که سرماخوردگیشان خیلی شدید است یا بیماری زمینهای دارند، ویزیت دکتر ضروری است.
درصورتیکه خودتان یا عضوی از خانواده سرما خوردهاید، در کنار استفاده از میوهها، نوشیدنیها و غذاهای مناسب، بهتر است به یک پزشک هم مراجعه کنید تا هم بیماری سریعتر درمان شود و هم دیگر اعضای خانواده درگیر نشوند. میتوانید برای نوبتدهی اینترنتی از بهترین پزشکان عمومی تهران از سایت نوبت دکتر دکتردکتر اقدام نمایید.
درنهایت، اگر تجربهای درخصوص غذاهای سرماخوردگی دارید، یا سوالی برایتان پیش آمده که مطلب بالا نتوانسته جوابگوی آن باشد، میتوانید با ما و دیگر خوانندگان مجله دکتردکتر به اشتراک بگذارید.
source