شایعترین اختلال گوارشی، سندرم روده تحریک پذیر یا بیماری آی بی اس (IBS) است. IBS يك اختلال رايج معدهای ـ رودهای است كه با درد مزمن شکم همراه بـا تغيير در عادات اجابت مزاج، مشخص ميشود. علائم سندروم روده تحریک پذیر شامل کاهش وزن، کم خونی، سردرد و کمر درد، نفخ، درد شکم، درد مفاصل، درد پهلو، گرفتگی روده و کاهش وزن است. ای بی اس یک بیماری خطرناک نیست؛ با این حال که درمان قطعی برای بیماری ای بی اس وجود ندارد، اما فقط با رعایت نکاتی میتوان علائم آن را کنترل کرد. همه مواردی که باید درباره علائم، علت ابتلا، تشخیص و درمان سندروم روده تحریک پذیر بدانید را در این مقاله از مجله سلامتی دکتر دکتر بخوانید.
برای مطالعه این مطلب به 5 دقیقه زمان نیاز دارید.
در انتهای مقاله میتوانید سوالهایتان را از کارشناسان سلامت دکتر دکتر بپرسید و پاسخ سریع دریافت کنید.
بیماری آی بی اس یا سندرم روده تحریک پذیر چیست؟
سایت clevelandclinic در مورد سندروم روده تحریک پذیر میگوید:
سندرم روده تحریک پذیر IBS گروهی از علائم است که بر سیستم گوارش شما تاثیر میگذارد. این بیماری شایع، وضعیتی است که روده شما را تحت تاثیر قرار میدهد. افراد مبتلا به IBS، علائمی از جمله درد شکم و گرفتگی عضلات را تجربه میکنند. با IBS ممکن است اسهال مکرر، یبوست یا هر دو را تجربه کنید. بیماری آی بی اس باعث آسیب بافتی در دستگاه گوارش (معده روده) نمیشود یا خطر ابتلا به بیماریهای جدیتری مانند سرطان روده بزرگ را افزایش نمیدهد. درعوض، این یک بیماری مزمن (طولانی مدت) است که بیشتر افراد میتوانند با تغییر برنامههای روزمره و آنچه میخورند، مصرف داروها و درمان رفتاری، آن را مدیریت کنند.
IBS یا سندرم روده تحریک پذیر که جزء مشکلات گوارشی است، با احساس ناراحتی، درد مزمن در ناحیه شکم، نفخ و تغییرات در عادات رودهای بدون هرگونه علت دیگری مشخص میشود. اسهال یا یبوست ممکن است در افراد مبتلا به صورت متناوب دیده شوند. IBS یا سندرم روده تحریک پذیر میتواند به علت عوارض جانبی، باعث ایجاد اختلال در زندگی روزمره شود. افراد مبتلا به این بیماری در اغلب مواقع، بیش از دیگران دچار ریفلاکس معده میشوند IBS .یک گروه از نشانههای رودهای است که معمولا با یکدیگر همراه میشوند. سندرم روده تحریک پذیر در بعضی موارد میتواند سبب آسیب روده شود.

علائم سندرم روده تحریک پذیر
با آگاهی از علائم سندروم روده تحریک پذیر ، تشخیص و درمان این بیماری نیز آسانتر میشود. علائم اولیه و مهم سندروم روده تحریک پذیر شامل نفخ شکم، اسهال، یبوست و یا حتی هر دو آنها است. اکثر افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، در ناحیه مرکزی (ناف یا پایین شکم) یا پهلوها، دردهای تیرکشنده را احساس میکنند. افراد مبتلا معمولا ادعا دارند که این دردها در ابتدا خفیف بود و پس از مدتی شدید شده است.
علت شدید شدن درد ناشی از بیماری آی بی اس میتواند شامل یکی از موارد زیر باشد:
- فوت ناگهانی یکی از عزیزان
- اسبابکشی
- مهاجرت
- تغییر شغل
- شوک عصبی
- استرس
قابل ذکر است که فقط تعداد کمی از افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر ، علائم و نشانههای شدید دارند. برخی افراد میتوانند علائم خود را با مدیریت رژیم غذایی، شیوه زندگی و استرس کنترل کنند. علائم شدیدتر را نیز میتوان با دارو و مشاوره درمان کرد.
مهمترین علائم بیماری ای بی اس را در جدول زیر مشاهده میکنید:
علائم بیماری آی بی اس | توضیحات |
کاهش وزن | فرد در یک دوره کوتاه، کاهش وزن چشمگیری را تجربه میکند. |
گرفتگی معده | بلافاصله پس از غذا خوردن، گرفتگی معده شدیدتر میشود و با مدفوع، این مشکل برطرف میشود. |
نفخ | نفخ مهمترین علائم این بیماری است. به صورت ناگهانی، شکم شما پر و متورم میشود. |
یبوست | برخی از افراد در تخلیه روده به صورت کامل، مشکل دارند. این افراد هنگام مدفوع، فشار زیادی را تحمل میکنند. |
اسهال | اسهال نیز از علائم این بیماری محسوب میشود. در این حالت، مدفوع آبکی میشود و فرد، نیاز فوری به دفع پیدا میکند. |
سایر علائم سندروم روده تحریک پذیر عبارتند از:
- درد شکم
- کم خونی
- خونریزیهای گوارشی
- سردرد و کمردرد
- ترشح مخاط
- احساس حالت تهوع
- خستگی و کمبود انرژی
- نیاز به ادرار مکرر
علائم سندرم روده تحریک پذیر در بعضی از روزها، کم و در بعضی روزها زیاد است. علت این امر به غذا یا نوشیدنیهایی که میل میکنید، بستگی دارد.
علت سندروم روده تحریک پذیر چیست؟
دلیل دقیق IBS، شناخته شده نیست. عواملی که به نظر میرسد باعث سندرم روده تحریک پذیر میشوند را در جدول زیر جمعبندی کردهایم:
علت سندروم روده تحریک پذیر | توضیحات |
انقباضات ماهیچهای در روده | دیوارههای رودهای که با لایههای عضلانی که با دستگاه گوارش در ارتباط هستند، باعث حرکت و هضم غذا میشود. انقباضاتی که قویتر و طولانیتر از حد طبیعی است، میتوانند باعث ایجاد گاز، التهاب و اسهال شوند. انقباضات رودهای ضعیف میتواند باعث کاهش سرعت غذا و مدفوع سخت و خشک شود. |
سیستم عصبی | ناهنجاریهای اعصاب در دستگاه گوارش ممکن است موجب بروز ناراحتی بیش از حد طبیعی در سیستم گوارشی شود. در صورتی که هماهنگی ضعیفی بین سیگنالهای مغز و رودهها وجود داشته باشد، بدن نسبت به این تغییرات از خود واکنش نشان میدهد. در اثر این واکنش، فرد ممکن است علائمی مثل اسهال، یبوست و درد داشته باشد. |
التهاب در روده | برخی از افراد مبتلا به IBS،تعداد بیشتری سلولهای سیستم ایمنی بدن را در روده خود دارند. این پاسخ سیستم ایمنی همراه با درد و اسهال است. |
عفونت شدید | IBS میتواند بعد از یک دوره شدید اسهال (گاستروآنتریت) ایجاد شده توسط باکتری یا ویروس به وجود آید. IBS همچنین ممکن است با مازاد باکتری در روده (رشد بیش از حد باکتری) همراه باشد. |
تغییرات در باکتری در روده (میکرو فلورا) | میکروبهای روده شامل باکتریها، قارچها و ویروسها است که نقش کلیدی در سلامت دارند. سطح میکروبهای خوب در افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر با افرادی که IBS ندارند، متفاوت است. |
استرس اولیه زندگی | زندگی افرادی که به صورت مداوم در معرض رویدادهای استرسزا قرار دارند (مخصوصا در دوران کودکی)، خطر ابتلا به سندرم روده تحریکپذیر در آنها بیشتر است. |
در نتیجه این عوامل، احتمال ابتلا به سندوم روده تحریک پذیر وجود دارد.
شروع کننده های سندرم روده تحریک پذیر
علائم IBS میتواند توسط یکی از موارد زیر شروع شود:
رژیم غذایی: نقش آلرژی غذایی یا عدم تحمل در IBS به طور کامل درک نشده است. آلرژی غذایی واقعی به ندرت، IBS را ایجاد میکند؛ اما بسیاری از افراد مبتلا به IBS بعد از خوردن یا نوشیدن برخی از غذاها یا نوشیدنیها علائم سندرم روده تحریک پذیر را نشان میدهند. این مواد غذایی شامل شامل گندم، لبنیات، میوههای مرکبات، لوبیا، کلم، شیر و نوشیدنیهای گازدار است.
فشاراسترسی: اکثر افراد مبتلا به IBS علائم و نشانههای مکرر و یا مکرر در دورههای افزایش استرس دارند. استرس ممکن است علائم را تشدید کند، اما باعث ایجاد آنها نمیشود.
هورمونها: علائم سندروم روده تحریک پذیر در زنان به علت تغییرات هورمونی زیاد، دو برابر است. بسیاری از زنان متوجه میشوند که نشانهها و علائم این بیماری در دوران یائسگی و قاعدگی آنها بدتر میشود.

عوارض بیماری IBS
یبوست مزمن یا اسهال میتواند باعث ایجاد هموروئید یا بواسیر شود. بسیاری از افراد مبتلا به IBS متوسط تا شدید کیفیت زندگی کمتری را گزارش میدهند. اختلالات خلقی علائم و نشانههای IBS، میتواند منجر به افسردگی یا اضطراب شود. افسردگی و اضطراب همچنین میتواند بیماری آی بی اس را بدتر کند.
خطرات سندروم روده تحریک پذیر جدی نیست؛ در واقع هیچکدام از عوارض ibs یا همان سندرم روده تحریک پذیر ، زندگی را تهدید نمیکند. این بیماری منجر به بیماریهای جدیتر مثل سرطان نخواهد شد. در ادامه همه عوارض این بیماری را را مورد بررسی قرار میدهیم:
عدم تحمل غذایی
یکی از عوارضی که افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر ممکن است آن را تجربه کنند، عدم تحمل غذایی است. ابتلا به بیماری IBS، رژیم غذایی شما را تغییر میدهد. مثلا افراد مبتلا بهتر است مصرف سیب زمینی، تخم مرغ، قهوه، لبنیات، گندم و مرکبات را کاهش دهند، زیرا سندروم روده تشدید میشود. همچنین مصرف چربیها و قند زیاد نیز منجر به افزایش اسهال در افراد مبتلا خواهد شد.
سوء تغذیه
با کم کردن بعضی از مواد غذایی مفید و یا حذف آنها، علائم ای بی اس کاهش پیدا میکند، اما احتمال این که با قطع بعضی از خوراکیها، مواد مغذی مورد نیاز بدن تامین نشود، وجود دارد؛ بنابراین بهتر است رژیم غذایی مناسب را از یک متخصص تغذیه دریافت کنید.برای گرفتن نوبت از لیست بهترین متخصصان تغذیه و رژیم می توانید به دکتردکتر مراجعه کنید.
بواسیر یا هموروئید
بیماری IBS میتواند منجر به ایجاد علائم هموروئید شود. در صورتی که مدفوع شما بسیار سفت یا شل است، احتمال این عارضه افزایش پیدا میکند. البته درمان بواسیر یا هموروئید به راحتی با کرمهای بدون نسخه و یا کیسه آب سرد امکانپذیر است.
کاهش کیفیت زندگی
افرادی که مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر هستند، عمولا با کاهش کیفیت زندگی روبرو میشوند؛ زیرا این افراد برای مدتی علائم یبوست را دارند و سپس اسهال شروع میشود. در واقع این افراد نمیدانند که در طول روز چه علائمی را تجربه خواهند کرد.
زود انزالی
زود انزالی نیز از عارضههایی است که افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر ممکن است آن را تجربه کنند. اگر این زود انزالی را تجربه میکنید، بهتر است هرچه سریعتر آن را با پزشک در میان بگذارید تا مراحل کنترل و درمان آن شروع شود.
افسردگی و اضطراب
این بیماری ممکن است منجر به افسردگی و اضطراب شدید در مبتلایان شود. هر چقدر علائم سندروم روده تحریک پذیر بیشتر باشد، میزان افسردگی و استرس به همان اندازه زیادتر خواهد شد. علت افسردگی و اضطراب بیماری آی بی اس به مشخص و ثابت نبودن علائم برمیگردد.
سرگیجه و سردرد
مبتلایان به ای بی اس از آن جایی که علائمی مثل درد و گرفتگی شکمی را تجربه میکنند، احتمال تجربه سردرد و سرگیجه نیز وجود دارد. هنگامی که درد و گرفتگی شکمی بسیار شدید باشد و با دیگر علائم سندروم آی بی اس همراه باشد، احتمال سرگیجه و سر درد افزایش مییابد.
تنگی نفس و تپش قلب
افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، ممکن است تنگی نفس و تپش قلب را نیز تجربه کنند. در واقع این بیماری میتواند سیستم قلبی و عروقی را نیز تحت تاثیر قرار دهد. معمولا این علائم گذرا هستند. برای جلوگیری از عوارض این بیماری، حتما با یک پزشک در ارتباط باشید.
جوش صورت
روده ناسالم ممکن است بیماریهای پوستی را نیز به دنبال داشته باشد. از بیماریهای پوستی شایع در مبتلایان به سندروم روده تحریک پذیر میتوان به درماتیت آتوپیک، آکنه و پسوریازیس اشاره کرد. برخی از افراد ممکن است جوش صورت را به هیچ عنوان تجربه نکنند.

ریزش مو
از دیگر عوارض ibs، ریزش مو است. از آنجایی که بدن افراد مبتلا به این سندروم نمیتوانند مواد مغذی معدنی و ویتامین کافی را به خوبی جذب کنند، احتمال ریزش مو وجود دارد. این عارضه با قرص و دارو از بین خواهد رفت.
انواع سندروم روده تحریک پذیر
نوع بیماری سندرم روده تحریک پذیر زمانی مشخص میشود که علائم آن تشدید شود. افرادی که بیماری سندروم روده تحریک پذیر را تجربه میکنند، میدانند که بعضی از روزها، حرکت روده طبیعی است؛ اما در بعضی روزها روده، حرکت طبیعی ندارد.
انواع بیماری آی بی اس روده شامل موارد زیر است:
- آی بی اس همراه با یبوست
- آی بی اس همراه با اسهال
- آی بی اس با عادات روده مختلط
موقعی که روده حرکت طبیعی ندارد، پزشک میتواند نوع IBS شما را مشخص کند.
نحوه تشخیص بیماری سندرم روده تحریک پذیر
هیچ تستی برای تشخیص قطعی IBS وجود ندارد. پزشک شما احتمالا با یک تاریخچه کامل پزشکی، معاینه فیزیکی و آزمایشات مرحله تشخیص را شروع میکند تا دیگر شرایط را رد کند. پزشک ممکن است بر اساس علائم شما، IBS را تشخیص دهد. آنها همچنین ممکن است یک یا بیشتر مراحل زیر را برای رد کردن سایر علل احتمالی علائم انجام دهند:
- معیارهای رم: این معیارها شامل درد شکمی، درد و ناراحتی مربوط به دفع و دفعات دفع میشود که به طور متوسط، حداقل یک روز در هفته در سه ماهه گذشته یا حداقل دو مورد همراه است.
- معیارهای منینگ: این معیارها بر درد ناشی از عبور از مدفوع و داشتن حرکات ناقص روده، مخاط در مدفوع و تغییرات در میزان مدفوع تمرکز دارد.
- بررسی رژیم غذایی: یک رژیم غذایی خاص یا گروههای غذایی خاصی ممکن است باعث تشدید علائم و درد شود.
- آزمایش مدفوع: نمونه ای از مدفوع مورد آزمایش قرار میگیرد تا عفونت را رد کند.
- آزمایش خون: برای بررسی کم خونی، آزمایش انجام شده و بیماری سلیاک (اختلال خود ایمنی روده کوچک) توسط همین آزمایش رد یا تایید میشود.(شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این بیماری روده به مطلب بیماری سلیاک چیست در مجله سلامتی دکتردکتر مراجعه کنید.)
- کولونوسکوپی: معمولا کولونوسکوپی تنها زمانی انجام میشود که پزشک شما مشکوک باشد که علائم آی بی اس را به علت کولیت، بیماری التهابی روده (بیماری کرون) یا سرطان تجربه میکنید.
- اشعه ایکس یا سی تی اسکن: این آزمایشات، تصاویری از شکم و لگن شما را فراهم میکند که ممکن است به پزشک اجازه دهد، دیگر علائم شما را رد کند.
- تست تحمل لاکتوز: لاکتاز آنزیمی است که شما نیاز به هضم شکر موجود در محصولات لبنی دارید. اگر لاکتاز تولید نکنید، ممکن است مشکلی مشابه با IBS ایجاد کنید، از جمله درد شکمی، گاز و اسهال. پزشک شما ممکن است از شما بخواهد که شیر و شیر را از رژیم خود برای چندین هفته حذف کنید.
با مراحل بالا، پزشک میتواند سندروم روده تحریک پذیر را تشخیص دهد.
درمان سندرم روده تحریک پذیر
برای درمان سندرم روده تحریک پذیر و کنترل علائم آن، روشهای زیادی وجود دارد. اگر مایل به کسب اطلاعات بیشتری در زمینه درمان این بیماری هستید، مقاله درمان سندروم روده تحریک پذیر را از دست ندهید. در این مقاله، روشهای درمان را به صورت کامل توضیح دادهایم. اگرچه درمان قطعی برای آی بی اس وجود ندارد، میتوان از برخی درمانها برای تسکین علائم بهره گرفت؛ از جمله تنظیم وضعیت غذایی بیمار، بعضی داروها و مداخلههای روانپزشکی.
توصیههای کلی برای کاهش علائم بیماری آی بی اس عبارتند از:
- خوردن وعدههای کوچکتر
- به حداقل رساندن استرس
- اجتناب از غذاهای سرخ شده یا تند
- اجتناب از غذاهای تشدیدکننده علائم
- خوردن غذاهای با فیبر بالا
- نوشیدن زیاد مایعات
- ورزش منظم
- خواب کافی
علاوه بر این، براساس علائم شما، پزشک ممکن است قرص هایی مانند مکمل فیبر برای کنترل یبوست، داروهای ضد اسهال، داروهای ضد افسردگی و یا قرص مسکن برای تسکین را برای شما تجویز کند.
روشهای درمان سندروم روده تحریک پذیر برای همه مبتلایان، موثر نخواهد بود. در واقع یک روش درمانی ممکن است برای فردی موثر باشد، اما فرد دیگر با رعایت آن روش درمانی، هیچ تغییری را در خود مشاهده نکند. نگران نباشید. به امتحان روشهای دیگر بپردازید تا بهترین روش درمانی مخصوص خود را پیدا کنید. در ادامه قصد داریم نگاهی به روشهای درمان بیماری آی بی اس بیندازیم.

رژیم غذایی
اصلیترین روش درمان و کنترل علائم سندروم روده تحریک پذیر ، تغییر در وعدههای غذایی است. در مورد این موضوع حتما با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.
از جمله نکات سادهای که میتوانید رعایت کنید، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- محدود کردن محصولات لبنی مثل شیر و پنیر
- افزایش فیبر در رژیم غذایی
- مصرف مواد غذایی مفید سرشار از فیبر مثل سبزیجات، غلات، میوهها، آجیل و آلو
- محدود کردن غذاهای ایجادکننده گاز مثل لوبیا، کلم بروکسل و کلم
- اجتناب از مصرف گلوتن
با تغییر در رژیم غذایی، علائم شما کاهش پیدا میکند.
نوشیدن آب
نوشیدن آب کافی در طول روز برای همه فواید زیادی دارد و افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر نیز از فواید آن بیبهره نخواهند ماند. روزانه حداقل ۸ لیوان آب بنوشید تا دستگاه گوارش شما روان بماند. همچنین نوشیدن آب به پیشگیری از یبوست و حتی درمان آن نیز کمک میکند.
ورزش
ورزش از جمله روشهای درمان سندروم روده تحریک پذیر است. سعی کنید به صورت متوسط در هر هفته، ۱۵۰ دقیقه ورزش کنید. در هنگام ورزش باید ضربان قلب شما افزایش پیدا کند. هر ورزشی که نتواند ضربان قلب شما را بیشتر کند، موثر عمل نخواهد کرد.
آرام کردن اعصاب
تکنیکهای تمدد اعصاب مثل یوگا و مدیتیشن میتوانند به درمان روده عصبی کمک کنند. در صورتی که خودتان قادر به انجام این تمرینها نیستید و نمیتوانید اعصابتان را آرام کنید، بهتر است از یک درمانگر کمک بگیرید. برای دریافت نوبت از بهترین روانشناس میتوانید از سایت دکتردکتر اقدام کنید.
خواب کافی
خواب کافی از دیگر روشهای مدیریت بیماری ibs محسوب میشود. سعی کنید هر شب بین ۷ تا ۹ ساعت، خواب با کیفیت را تجربه کنید. در یک ساعت مشخصی به خواب بروید و در ساعت مشخصی از خواب بیدار شوید.
یادداشت برداری
بهتر است روزانه مواد غذایی که مصرف میکنید را در یک دفترچه یادداشت کنید تا غذاهایی که منجر به تشدید علائم شما میشوند را پیدا کنید و در حد امکان، آنها را کاهش دهید. همچنین در این دفترچه، فعالیتهایی که برای مدیریت و کنترل این بیماری به شما کمک میکنند را یادداشت کنید و حتما آنها را انجام دهید.
دارو درمانی
پزشک ممکن است برای کنترل بیماری سندروم روده تحریک پذیر از روش دارودرمانی استفاده کند. داروهایی که ممکن است برای افراد مبتلا به بیماری ibs تجویز شود، شامل موارد زیر است:
- داروهای ضد افسردگی شامل سه حلقهای و مهار کنندههای انتخابی بازجذب سروتونین
- داروهای کمک کننده به اسپاسم روده
- داروهای سفت کردن مدفوع یا همان ضد اسهال
- داروهای کاهش دهنده یبوست مثل مکملهای فیبر و ملین
همچنین بعضی از داروها به صورت اختصاصی برای درمان بیماری آی بی اس مورد استفاده قرار میگیرد که عبارتند از:
- دی سیکلومین (Bentyl)
- هیوسیامین (Levsin)
- لوبیپروستون (Amitiza)
- پلکاناتید (Trulance)
- ریفاکسیمین (Xifaxan)
- Linaclotide (Linzess)
پزشک با توجه به شرایط و علائم بیماری ای بی اس روده ممکن است یکی از داروهای ذکر شده در قسمت بالا را تجویز کند.
درمان شناختی رفتاری
از آنجایی که استرس و اضطراب علائم سندروم روده تحریک پذیر را تشدید میکنند، بنابراین پزشک ممکن است درمان شناختی رفتاری را برای شما پیشنهاد کند. با خواندن و رعایت نکات مطلب کنترل و درمان استرس میتوانید به کنترل و مدیریت آسانتر بیماری آی بی اس بپردازید.

درمان گیاهی سندرم روده تحریک پذیر
امکان درمان گیاهی و خانگی سندروم روده تحریک پذیر نیز وجود دارد. بعضی از خوراکیها در درمان روده تحریک پذیر موثر عمل میکنند.
خوراکیهای مفید برای سندروم ibs عبارتند از:
- بلغور
- عسل
- دارچین
- سرکه
- زنجبیل
- زردچوبه
- کلم
- هویج
- آلوئه ورا
- سرکه
اگر علاقمند به درمان گیاهی هستید، باید بگوییم که این بیماری، درمان گیاهی نیز دارد. برای تسکین و کاهش علائم بیماری ای بی اس میتوانید از دمنوشهای گیاهی مثل دمنوش نعنا، دمنوش چای سبز و دمنوش رازیانه استفاده کنید. دقت داشته باشید که در مصرف دمنوشهای گیاهی زیادهروی نکنید. بهتر است در مورد این موضوع با از پزشک طب سنتی مشورت بگیرید. توصیه طب سنتی برای کاهش حالت تهوع ناشی از سندروم روده تحریک پذیر مصرف نعنا است این گیاه برای اسهال هم فواید زیادی دارد.
آیا درمان قطعی سندرم روده تحریک پذیر وجود دارد؟
درمان قطعی برای سندروم روده تحریک پذیر وجود ندارد، اما با انتخاب سبک زندگی مناسب و رژیم غذایی خاص میتوان به کنترل و مدیریت این بیماری پرداخت.
لیستی از متخصصان گوارش و کبد را در سایت نوبت دهی دکتر دکتر برای آسایش و رضایتمندی شما عزیزان تهیه کردهایم. بعد از مراجعه به سایت میتوانید بهترین متخصصان گوارش را برای حل مشکل سندرم روده تحریک پذیر انتخاب کنید و روند درمان بیماری خود را تسریع ببخشید.
اگر مایل به آشنایی بیشتر با این تخصص پزشکی هستید، مقاله تخصص گوارش چیست را از دست ندهید. در این مقاله به صورت کامل، شما را با تخصص پزشکی گوارشی و بیماریهای زیرمجموعه آن آشنا کردهایم.
چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر هستند؟
بسیاری از افراد علائم و نشانههای گاه به گاه IBS را دارند؛ اما افراد زیر احتمال بیشتری دارد که سندرم روده تحریک پذیر را داشته باشند:
- افراد جوان : IBS بیشتر در افراد زیر ۵۰ سال رخ میدهد.
- زنان: فراوانی سندرم روده تحریک پذیر در زنان بیشتر از مردان است. تغییرات هورمون استروژن قبل یا بعد از یائسگی نیز یک عامل خطر برای IBS است.
- سابقه خانوادگی IBS: ژنها ممکن است نقش خود را به عنوان عوامل فاکتور مشترک در محیط خانواده یا ترکیب ژنها و محیط زیست بازی کنند.
به صورت جمعبندیشده، افراد جوان، زنان و افرادی که سابقه خانوادگی سندرم روده تحریک پذیر را دارند، بیشتر از سایر افراد جامعه در معرض ابتلا هستند.
نکاتی پیشگیری و کنترل ibs چیست؟
پیدا کردن راههای مقابله با استرس ممکن است به جلوگیری یا کاهش علائم IBS موثر واقع میشود. یک مشاور میتواند به شما در یادگیری تغییرات و یا تغییر دادن پاسخ شما به استرس کمک کند. مطالعات نشان دادهاند که روان درمانی میتواند کاهش طولانی مدت علائم را فراهم کند.
برای برخی از افراد، تغییرات در رژیم غذایی میتواند در جهت کمک به کاهش علائم کمک کننده باشد. از آنجایی که علائم IBS در افراد مبتلا به این بیماری متفاوت است، تغییرات غذایی باید براساس هر فرد جداگانه تغییر کند. تغییرات ساده در رژیم غذایی و شیوه زندگی اغلب برای کاهش علائم IBS کمک کننده است. سعی کنید به آرامی مقدار فیبر در رژیم غذایی خود را در طول یک هفته با مواد غذایی مفید مانند دانههای کامل، میوهها، سبزیجات و لوبیا افزایش دهید.
درمان سریع اختلال گوارشی آی بی اس با مراجعه به پزشک متخصص
اگر علائم سندرم روده تحریک پذیر را در خود مشاهده میکنید، مراجعه به دکتر گوارش ضروری است. مدفوع شل و سفت همزمان، درد پهلو، درد مفاصل، سر درد، کمر درد، نفخ، معده و شکم درد از علائم بیماری آی بی اس به شمار میآیند. علائم سندروم روده تحریک پذیر در زنان، کودکان و مردان میتواند متفاوت باشد. درمان قطعی برای درمان سندروم روده تحریک پذیر وجود ندارد، اما کنترل بیماری آسان است. با تغییر رژیم غذایی، ورزش، دوری از استرس و مصرف دارو و قرص میتوانید به کنترل علائم و درمان سندروم روده تحریک پذیر شدید بپردازید.
دکتر دکتر بهترین مرجع برای یافتن بهترین پزشکهای کل کشور است. برای دریافت نوبت از بهترین دکتر گوارش شهرتان به سایت دکتردکتر مراجعه کنید. خوشحال میشویم اگر سوالها و نظرهای خود را در بخش کامنت با ما در میان بگذارید.
منابع:
mayoclinic.org
lacolon.com
سوالات متداول سندرم روده تحریک پذیر
source