یبوست از بیماری‌های شایع است که گاهی برای بسیاری از افراد مشکل ساز می‌شود. خوشبختانه بهترین داروها برای درمان یبوست شدید در بزرگسالان وجود دارد که برخی از آن‌ها را می‌توانید بدون نسخه تهیه کنید و برخی دیگر حتما نیاز به تجویز متخصص گوارش دارند. اغلب افراد این عارضه را به دلایل متفاوتی تجربه می‌کنند؛ اما بیمارانی که علائم طولانی مدت دارند، به عنوان یبوست مزمن شناخته می‌شود.

گاهی اوقات یبوست ناشی از بیماری زمینه‌ای مانند سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS) است و برخی مواقع به دلیل استفاده از داروهای مسکن قوی چنین مشکلی رخ می‌دهد. زمانی که برای درمان یبوست به پزشک مراجعه می‌کنید، بسته به شرایطی که دارید، بهترین داروها برای درمان یبوست برای شما در نظر می‌گیرند. در ادامه با ما همراه باشید تا داروهای موثر برای درمان این بیماری را برای شما ذکر کنیم.

بهترین داروها برای درمان یبوست شدید؛ انواع بدون نسخه

بسیاری از افراد در ابتدا برای درمان یبوست به پزشک مراجعه نمی‌کنند و داروهای بدون نسخه را برای رفع یبوست خریداری می‌کنند. به‌طورکلی باید این نکته را در نظر داشته باشید که در صورت مشورت با پزشک می‌توانید بهترین داروها برای درمان یبوست شدید بسته به شرایطی که دارید، تهیه کنید. خوشبختانه برای مراجعه به متخصص، کار راحتی در پیش دارید چون، مثلا اگر ساکن شهر تهران هستید، می‌توانید به راحتی از طریق پلتفرم آنلانمی همچون دکتردکتر، بهترین دکتر گوارش تهران را پیدا کرده و نوبت خود را با او، ثبت کنید. 

در ادامه انواع داروهای بدون نسخه را ذکر خواهیم کرد:

مکمل‌های فیبر

این مکمل‌ها آب جذب می‌کنند تا مدفوع حجیم شود و روده‌ها کار کنند. باید آب زیادی همراه با فیبر بنوشید تا باعث انسداد روده نشود. گاهی مصرف این دارو ممکن است برای بعضی از افراد منجر به نفخ و درد شکم شود. از نمونه مکمل‌های فیبر می‌توان به چنین مواردی اشاره کرد:

  • کلسیم پلی کربوفیل (FiberCon)
  • فیبر متیل سلولز (Citrucel)
  • پسیلیوم (Konsyl، Metamucil)
  • دکسترین گندم (Benefiber)

اسموتیک

اسموتیک یکی از بهترین داروها برای درمان یبوست، به جذب آب در روده بزرگ کمک می‌کند؛ بنابراین مدفوع نرم‌تر خواهد شد. مصرف این دارو می‌تواند عوارضی از جمله اسهال و حالت تهوع به همراه داشته باشد. اگر فردی مسن هستید و بیماری قلبی یا کلیوی دارید، باید قبل از مصرف با پزشک مشورت داشته باشید. از نمونه اسموتیک‌ها می‌توان به چنین مواردی اشاره کرد:

  • سیترات منیزیم
  • منیزیم هیدروکسید
  • لاکتیتول
  • پلی اتیلن گلیکول

محرک‌ها

اگر یبوست شدید داشتید و سایر داروهای ذکر شده موثر نبود، بهتر است این موارد را که در ادامه خواهیم گفت، امتحان کنید. این داروها باعث انقباض روده‌ می‌شوند تا مدفوع حرکت کند. دو مورد از محرک‌ها که از بهترین داروها برای درمان یبوست شدید است:

  • بیزاکودیل (کورکتول و دولکولاکس)
  • سنوزیدها
بهترین داروی درمان یبوست شدید در بزرگسالان

نرم کننده‌های مدفوع؛ از بهترین داروها برای درمان یبوست

برای جلوگیری از زور زدن هنگام خارج شدن مدفوع، به‌طور مثال بعد از جراحی، ممکن است این داروها را دریافت کنید، استفاده از این داروها طی کوتاه مدت بسیار موثر است. در واقع نرم کننده‌های مدفوع با کشیدن آب از روده، به نرم شدن مدفوع کمک می‌کند. دوکوزات سدیم یکی از انواع بهترین داروهای درمان یبوست است که می‌توانید از داروخانه خریداری کنید.

علاوه بر قرص‌هایی که برای درمان یبوست نام برده شد، پزشک ممکن است شیاف یا تنقیه را نیز پیشنهاد کند که این موارد به شرح زیر است:

شیاف؛ از بهترین داروها برای درمان یبوست

زمانی که شیاف وارد رکتوم می‌شود، با فشار دادن روده به عملکرد بهتر آن کمک می‌کند. برخی از انواع دیگر شیاف، تنها به نرم شدن مدفوع کمک می‌کند. معمولا گلیسیرین و بیزاکودیل از بهترین داروهای درمان یبوست هستند.

تنقیه

با استفاده از تنقیه، مایع به‌طور مستقیم به داخل رکتوم برای پاکسازی وارد می‌شود. گاهی اوقات با استفاده از آب‌ ساده این فرایند را انجام می‌دهند؛ اما نوع بیزاکودیل و روغن معدنی نیز وجود دارد. با استفاده از این مایع مدفوع نرم می‌شود و حرکت مدفوع آسان‌تر خواهد شد.

ملین‌های روان کننده

مواد شل کننده مانند روغن مینرال حرکت مدفوع را در روده بزرگ آسان‌تر می‌کند.

بهترین داروها برای درمان یبوست شدید در بزرگسالان؛ انواع تجویزی

اگر بهترین داروها جهت درمان یبوست شدید بدون نسخه موثر نباشند، انواع دیگر داروها که حتما نیاز به تجویز پزشک است، برای بیماران در نظر گرفته می‌شود.

لاکتوز (سفولاک، دوفالاک، کریستالوز و آنولوز)

با مصرف این دارو، آب به داخل روده کشیده می‌شود و مدفوع را نرم و شل می‌کند. از عوارض جانبی لاکتوز می‌توان به مواردی از جمله ایجاد گاز در شکم، اسهال، گرفتگی و ناراحتی معده اشاره کرد.

لیناکلوتید

این دارو به‌ صورت کپسول است و باید یک بار در روز مصرف شود. همچنین برای درمان یبوست مزمن ایدیوپاتیک و سندرم روده تحریک همراه با یبوست مزمن تجویز می‌شود. این دارو با کشیدن آب روده به رفع یبوست کمک می‌کند، در نتیجه دفع راحت‌تر و به دفعات بیشتری دفع مدفوع خواهید داشت. شایع‌ترین عارضه ناشی از مصرف این دارو، اسهال است. اگر سایر درمان‌های ذکر شده موثر نباشد، در نهایت پزشک لیناکلوتید که یکی از بهترین داروها برای درمان یبوست است، برای بیمار تجویز می‌کند.

لوبیپروستون (آمیتیزا)

در صورتی که یبوست مزمن یا یبوست ناشی از مصرف داروهای مسکن داشته باشید، ممکن است پزشک این دارو را برای بیمار تجویز کند. همچنین برای رفع یبوست‌ سندرم روده تحریک پذیر در خانم‌ها نیز کاربرد دارد. این دارو آب بیشتری را به مدفوع می‌رساند، مدفوع را نرم می‌کند و در نهایت مدفوع به راحتی دفع می‌شود. لوبیپروستون را باید دو بار در روز همراه با غذا مصرف کنید. از عوارض جانبی احتمالی می‌توان به مواردی از جمله سردرد، حالت تهوع و استفراغ، اسهال و درد شکم اشاره کرد.

پلکاناتید

این دارو را باید یک بار در روز مصرف کنید. پلکاناتید یکی از بهترین داروها برای درمان یبوست است و به بدن کمک می‌کند تا مایعات در روده ایجاد شود و در نهایت منجر به حرکت مدفوع خواهد شد. این دارو مختص افرادی است که یبوست مزمن ایدیوپاتیک (CIC) و IBS-C دارند. اسهال یکی از عوارض جانبی احتمالی این دارو است.

بهترین داروی درمان یبوست شدید در بزرگسالان

پلی اتیلن گلیکول (PEG)

این داروی پودری با آب مخلوط می‌شود. زمانی که پلی اتیلن گلیکول را می‌نوشید، مقدار زیادی آب به روده بزرگ وارد می‌شود تا به رفع یبوست کمک کند. از عوارض جانبی مصرف این دارو می‌توان به حالت تهوع، نفخ، استفراغ و گرفتگی عضلات اشاره کرد. اگر دچار علائمی از جمله استفراغ خونی یا شبیه به تفاله قهوه، تپش قلب، تنگی نفس یا معده درد شده‌اید، فورا برای بررسی باید به پزشک مراجعه کنید.

پروکالوپراید (Motegrity)

این قرص را باید یک بار طی روز مصرف کنید. مصرف پروکالوپراید به حرکت کولون کمک می‌کند و مدفوع از روده به راحتی عبور خواهد کرد. این دارو همچنین برای افراد مبتلا به یبوست مزمن ایدیوپاتیک (CIC) نیز تجویز می‌شود. از عوارض جانبی رایج پروکالوپراید، از بهترین داروها برای درمان یبوست، می‌توان به مواردی از جمله سردرد، درد شکم، اسهال، حالت تهوع استفراغ، سرگیجه و خستگی اشاره کرد. گاهی باعث تغییرات خلق‌وخو نیز در شما می‌شود، در صورتی که چنین علائمی داشتید، حتما به پزشک مراجعه کنید.

آشنایی با انواع دیگر درمان‌ها

این نکته را در نظر داشته باشید که ایجاد تغییراتی در سبک زندگی مانند گنجاندن فیبر بیشتر در رژیم غذایی، نوشیدن آب کافی و فعالیت بدنی، از اولین راهکارهایی است که باید قبل از مصرف دارو برای درمان یبوست در نظر داشته باشید. در صورت نیاز پزشک علاوه بر این موارد، بهترین داروها برای درمان یبوست شدید برای شما تجویز خواهد کرد. نکته دیگری که وجود دارد این است که هر نوع ملینی را بیشتر از زمان و مقدار تجویز شده مصرف نکنید، ممکن است عوارض جانبی ازجمله عدم تعادل الکترولیت‌ها را به همراه داشته باشد.

الکترولیت‌ها شامل کلسیم، کلرید، پتاسیم، منیزیم و سدیم هستند. بدن برای بسیار از عملکردها به این موارد ذکر شده نیاز دارد. علاوه بر داروهای بدون نسخه، داروهای تجویزی و تغییر سبک زندگی، پیشنهاد می‌شود که این موارد را برای درمان در نظر داشته باشید:

بیوفیدبک

بیوفیدبک به شما کمک می‌کند عضلاتی که حرکات روده را کنترل می‌کنند، تمرین داده شوند. درمانگر به شما آموزش می‌دهد که چگونه ماهیچه‌های کف لگن را شل کنید تا امکان اجابت مزاج ایجاد شود.

جراحی

تنها در مواقع نادر افراد برای درمان یبوست نیاز به عمل جراحی دارند. در صورتی که همه روش‌های درمانی مناسب و بهترین داروها برای درمان یبوست شدید را امتحان کرده باشید و یبوست مزمن به‌ دلیل انسداد، رکتول، پارگی مقعد و استریکچر باشد، ممکن است عمل جراحی پیشنهاد ‌شود.

منبع:

webmd

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.

source

توسط salamatsun.ir