به گزارش روابط عمومی وزارت علوم به نقل از دانشگاه صنعتی اصفهان، اعظم علیرضازاده دانشجوی مقطع دکتری مهندسی نساجی دانشگاه صنعتی اصفهان با بیان این که رزینهای ترموست اپوکسی بخش اصلی مواد تشکیلدهنده سازههای استراتژیک در صنایع مختلف را تشکیل میدهند، گفت: با توجه به کارایی و خواص مکانیکی حائز اهمیت آنها، این نوع مواد درکاربردهای گستردهای از انواع پوشش و چسبها گرفته تا جداره مخازن، لولههای انتقال، سازههای فضانوردی، اجزای مکانیکی توربینهای بادی، ایمپلنتهای پزشکی، سازههای زیردریایی و حتی مصالح ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرند.
وی افزود: با توجه به این که این نوع کاربردها همواره در معرض تغییرات دمایی قرار میگیرند، خواص اپوکسی دستخوش تغییر شده و در تغییرات ناگهانی دما و وارد شدن شوک حرارتی به سازه، ماتریس اپوکسی بدلیل ماهیت ترد و شکننده و عدم ثبات ابعادی ناشی از انبساط و انقباض مکرر، دچار تنشهای پسماند و پیدایش ریزترکها میشود.
دانشجوی مقطع دکتری دانشگاه صنعتی اصفهان ادامه داد: در چنین شرایطی کارایی سازه تحت تأثیر قرار میگیرد که بطور نمونه در خصوص مخازن ذخیره گاز باعث ترکیدن ناگهانی مخزن میشود. بنابراین تاکنون تلاش بسیاری انجام شده که از پیدایش وگسترش ریزترکها در سازههای ساخته شده از رزین اپوکسی جلوگیری شود.
علیرضازاده افزود: در روش ابداعی ارائه شده، بدون نیاز به استفاده از فرآیندهای شیمیایی دشوار و پرهزینه، راهکاری مؤثر برای حل معضل ریزترکها در ماتریسهای اپوکسی ارائه شده است که علاوه بر مقرون به صرفه بودن از لحاظ اقتصادی، اثر منفی بر سایر خواص فیزیکی-مکانیکی اپوکسی نداشته و حتی قادر بوده با موفقیت، خواص کششی، برشی، چقرمگی شکست و ثبات ابعادی اپوکسی را در سیکلهای حرارتی مختلف بهبود بخشد.
پژوهشگر دانشگاه صنعتی اصفهان، چشمانداز آتی این پژوهش را تحولی بزرگ در صنایع مختلف بخصوص پوششهای فوق آبگریز مقاوم به شوک حرارتی و همچنین تولید مخازن ذخیره گاز دانست و تصریح کرد: امتیاز دیگر این پژوهش آن است که اکثر مواد اولیه استفاده شده در آن از تولید داخل بوده و قابلیت بومیسازی دارد.
وی، کسب دانش فنی تولید نانوکامپوزیت اپوکسی فوق آبگریز همگن و مقاوم در برابر شوک حرارتی، کسب عناوین مقاله برتر در کنفرانسهای ملی مهندسی نساجی برگزار شده در دانشگاههای صنعتی امیرکبیر و صنعتی اصفهان و انتشار چندین مقاله علمی-پژوهشی تحت داوری در مجلات بینالمللی سطح ممتاز Q۱ را از دیگر دستاوردهای این پروژه عنوان کرد.
گفتنی است این پژوهش بهعنوان بخشی از پروژه دانشجویی مقطع دکتری اعظم علیرضازاده، با حمایت شرکت شهرکهای صنعتی اصفهان و مرکز نوآوری فولاد مبارکه تحت نظارت و راهنمایی دکتر سیدمهدی حجازی عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی نساجی و اساتید مشاور دکتر علی زادهوش و دکتر صالح اکبرزاذه از اعضای هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان به انجام رسیده است.
∎