صاحب‌خبر –

با گرم‌شدن هوا، موجی از صعودهای بی‌برنامه و بدون تجهیزات به ارتفاعات آغاز شده است؛ صعودهایی که گاه به بهای جان طبیعت‌گردان ناآماده تمام می‌شود. جمعیت هلال‌احمر نسبت به افزایش حوادث در کوهستان هشدار داده است و بر لزوم آموزش و همراهی با تیم‌های حرفه‌ای تأکید دارد. رئیس سازمان امداد و نجات هلال‌احمر از چندین عملیات اخیر سخن گفت که توسط تیم‌های واکنش سریع در ارتفاعات البرز انجام شده‌اند.
به گفته بابک محمودی، در همین روزهای اخیر، چندین مورد امداد هوایی صورت گرفته است. در یکی از این حوادث، مصدومی که به دلیل لغزش و سقوط دچار آسیب جدی شده بود، بدون تجهیزات و تیم همراه در کوه رها شده بود و تنها پس از تماس همراهانش با سامانه ۱۱۲، نیروهای امدادی موفق به شناسایی موقعیت و نجات او شدند. در حادثه‌ای دیگر، صعودکننده‌ای که قصد فتح قله را داشت، با شکستگی کتف و آسیب در مچ پا، ساعت‌ها در سرما و بارش باران گرفتار شده بود. این مسئول امدادی با اشاره به شرایط جوی ناپایدار در ارتفاعات، از عموم علاقه‌مندان به طبیعت‌گردی خواست تا صعودهای خود را صرفاً با تیم‌های حرفه‌ای، مجهز و دارای سرپرست باتجربه انجام دهند زیرا بسیاری از مخاطرات کوهستان ناشی از بی‌اطلاعی است.

کوه جای شوخی نیست
رئیس سازمان امداد و نجات هلال‌احمر با تاکید بر اینکه کوه، جای شوخی نیست، افزود: «دلیل افزایش حوادث، تنها مه، باد و سرمای ناگهانی نیست بلکه فاصله بین میل صعود و مهارت صعود، دلیل اصلی است. بسیاری از صعودکنندگان ناشی و مبتدی، آموزش ندیده‌اند؛ دوره‌های کمک‌های اولیه را نگذرانده‌اند؛ و در مواجهه با حادثه، نمی‌دانند چطور باید واکنش نشان دهند. در شرایطی که ثانیه‌ها ارزش نجات یک جان را دارند، نبود یک فرد آموزش‌دیده در گروه، می‌تواند فاجعه‌ساز باشد.»
رئیس سازمان امداد و نجات هلال‌احمر افزود: «جمعیت هلال‌احمر برای کاهش این حوادث، دوره‌های رایگان آموزش کمک‌های اولیه و آشنایی با مخاطرات کوهستان را در سراسر کشور برگزار می‌کند. این آموزش‌ها، به‌ویژه برای طبیعت‌دوستان و گروه‌های کوهنوردی، نقشی حیاتی دارد. حتی دانستن اصول ساده‌ای مانند تثبیت مصدوم، حفظ دمای بدن در شرایط اضطراری یا نحوه تماس مؤثر با مراکز امدادی، می‌تواند جان‌ها را نجات دهد. بخش مهم دیگری از ایمنی در کوهستان به برنامه‌ریزی و اطلاع‌رسانی بازمی‌گردد. صعودکنندگان باید قبل از حرکت، مسیر و زمان بازگشت خود را به خانواده یا دوستان اطلاع دهند، با سرپرست گروه درباره خطرات مسیر مشورت کنند، وضعیت جوی را بررسی کرده و تجهیزات لازم مانند کفش مناسب، لباس ضدآب، آب و خوراک، چراغ‌قوه و کیت کمک‌های اولیه را همراه داشته باشند. همراه داشتن ابزار ارتباطی مثل بی‌سیم یا جی‌پی‌اس نیز در مسیرهای ناشناخته یا کم‌رفت‌وآمد الزامی است. بسیاری از عملیات‌های امدادی، در شرایطی آغاز می‌شود که هیچ‌کس از مقصد فرد حادثه‌دیده اطلاع دقیقی ندارد یا تغییر ناگهانی مسیر باعث گم‌ شدن او شده است.»

هشدار درباره صعودهای بی‌احتیاط در فصل بهار
معاون عملیات سازمان امداد و نجات جمعیت هلال‌احمر هم در این باره گفت: «در فصل بهار به‌ویژه پس از نوروز، معمولاً با موجی از صعودها روبه‌رو هستیم که برخی از آنها به دلیل فقدان رعایت نکات ایمنی و شرایط نامساعد جوی، منجر به وقوع حوادث ناگوار می‌شود.»
محمد کبادی با تأکید بر اینکه در روزهای اخیر چندین عملیات امداد هوایی در ارتفاعات البرز انجام شد، افزود: «در حال حاضر تیم‌های واکنش سریع هلال‌احمر درگیر یک عملیات در ارتفاعات هستند. فردی که از روز گذشته دچار حادثه شده، به صورت پایدار نگه داشته شده و عملیات بالاکشی و انتقال وی توسط تیم در حال انجام است.»وی با اشاره به دلایل افزایش حوادث کوهستان، ادامه داد: «تغییرات اقلیمی، وزش بادهای شدید، ناپایداری‌های سریع جوی، نبود تجهیزات تخصصی و صعودهای انفرادی یا با تیم‌های غیرحرفه‌ای از جمله عوامل اصلی بروز این حوادث هستند.»معاون عملیات سازمان امداد و نجات جمعیت هلال‌احمر با بیان اینکه در هر خانواده باید یک امدادگر حضور داشته باشد، از مردم خواست با رعایت اصول ایمنی و آموزش‌پذیری، حوادث کوهستانی را به حداقل برسانند.

∎​

source

توسط salamatsun.ir