انجمن سرطان آمریکا گزارش داده در سال ۲۰۲۵، تقریباً ۱۰۷۰۰۰ مورد جدید از سرطان کولون (روده بزرگ) در ایالات متحده تشخیصدادهشده و پیشبینی میشود ۴۷۰۰۰ مورد جدید دیگر نیز تا پایان سال ۲۰۲۵ شناسایی شود. میزان ابتلا به این سرطانها در مردان کمی بیشتر از زنان میباشد.
انجمن سرطان آمریکا میگوید بین سالهای ۲۰۱۲ و ۲۰۲۱ هر ساله نرخ کلی تشخیص سرطان کولورکتال (روده بزرگ و رکتوم یعنی بخش انتهایی روده بزرگ قبل مقعد) در ایالات متحده تقریباً یک درصد کاهش پیدا کرده بود و دلیل آن را افزایش تمایل به غربالگری و تغییراتی در ریسک فاکتورهایی در سبک زندگی میدانند. اما طبق گزارشهای این انجمن از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۱ میزان ابتلای افراد زیر ۵۰ سال به سرطانها کولورکتال در ایالات متحده در سال ۲ درصد بیشتر شده است.
این سازمان میافزاید طی ده دهه گذشته علیرغم کاهش کلی در مرگومیرهای ناشی از بیماری، میزان مرگومیر ناشی از سرطان کولورکتال هر سال یک درصد بیشتر شده است.
کارشناسان مطمئن نیستند علت این افزایش چیست اما میگویند رژیم غذایی بهویژه مصرف گوشت قرمز و گوشتهای فراوری شده و دیگر عادات در سبک زندگی میتوانند فاکتورهای مؤثر باشند.
شواهدی که نشاندهندهٔ افزایش موارد سرطان کولورکتال هستند تنها آمار و ارقام نمیباشند. بلکه ماجراهای مربوط به تشخیص غیرمنتظره سرطان کولورکتال در جوانان نیز شاهد این واقعیت هستند.
شواهدی که حاکی از پایین آمدن سن ابتلا به سرطان کولون هستند، اهمیت غربالگری را بیشتر نشان میدهند
یک زن اهل آرکانزاس در مورد علائم گوارشی خود به پزشکان دروغ گفت تا کولونوسکوپی انجام دهد. او میگوید در سال ۲۰۱۹ پزشکان شکمدرد شدید او را نادیده گرفتند، بنابراین او مجبور شد داستانی سرهم کند و بگوید که در مدفوع خود خون دیده است. پزشکان دستور کولونوسکوپی دادند و مشخص شد این زن که در آن زمان ۲۷ساله بود، مبتلا به سرطان کولون با استیج ۴ است. اکنون بعد از چهار سال درمان، سرطان این بیمار به مرحله تثبیت (stable) رسیده است.
در سال ۲۰۲۲ نیز در مورد زنی ۴۸ساله اهل نبراسکا بعد از اولین کولونوسکوپی تشخیص داده شد که مبتلا به سرطان کولون با استیج ۳ است. او میگفت که هیچ علامتی نداشته و سابقه سرطان کولورکتال نیز در خانوادهاش وجود ندارد. او تحت درمان قرار گرفت و حالا مبتلا به سرطان نیست. او به جوانها توصیه میکند در سنین پایین غربالگری انجام دهند.
در ماه گذشته ویلیام لیندلی به Healthline گفت که فکر میکرده دچار سندرم روده تحریکپذیر (IBS) است؛ چون از ۳۸ سالگی مدام مشکلات گوارشی داشته است. اما کولونوسکوپی نشان داد او مبتلا به سرطان کولون به استیج ۴ است. بعد از چند جراحی و شیمیدرمانی او اکنون به زندگی عادی خود برگشته است. او به جوانان توصیه میکند علائم گوارشی خود را نادیده نگیرند.
سرطان کولون در صورت تشخیص زودهنگام قابلدرمان است
پزشکان میگویند سرطان کولورکتال اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود درمانپذیر است. اما اگر تا مراحل بالا تشخیص داده نشده باقی بماند، درمان سختی خواهد داشت.
همچنین پزشکان تأکید میکنند که اکثر مواقع سرطان کولورکتال در مراحل اولیه علامتی ندارد.
ازاینرو انجام غربالگریهای منظم، حتی در سنین جوانی اهمیت ویژهای دارد. توصیههای فعلی این است که زنان و مردان غربالگری سرطان کولون را از ۴۵ سالگی شروع کنند. ضمناً اگر فرد سابقهٔ سرطان کولون در خانواده دارد یا دچار عوارض یا بیماریهایی مانند بیماری التهابی روده است باید غربالگری را پیش از ۴۵ سالگی آغاز کند.
توصیه میشود برای افرادی که سابقهٔ این بیماری را در خانواده ندارند و طی معاینه هیچ پولیپی در آن ها پیدا نشده، غربالگری هر ۱۰ سال انجام دهند و در مورد سایر بیماران این فاصله زمانی باید کمتر باشد.
انجام غربالگریهای منظم برای سرطان کولورکتال به منظور پیشگیری و تشخیص بهموقع بسیار اهمیت دارد. بیشتر سرطانها و پولیپها بدون علامتاند، بنابراین منتظر علامت نمانید.
خیلی مهم است که در مورد غربالگری سرطان کولورکتال به جوانان اطلاعرسانی شود. این سرطان در صورت تشخیص بهموقع کاملاً قابلدرمان است.
پزشکان میگویند افراد جوان نباید تصور کنند که چون زیر ۵۰ سال هستند دچار سرطان کولورکتال نخواهند شد. خیلی مهم است که به بدن خود توجه و رسیدگی کنید. همچنین پزشکان نیز باید از افزایش میزان ابتلای جوانان به سرطان کولورکتال آگاه باشند و به علائمی که بیمار گزارش میدهد بیشتر دقت کنند.
هر گونه علامت غیرمعمول باید بررسی شود. دلیل شیوع سرطان کولون در میان افراد جوان هنوز مشخص نیست، اما هر گونه تغییری در عادات دفع، شکمدرد بیدلیل، کاهش وزن بیدلیل یا وجود خون در مدفوع باید بدون درنظرگرفتن سن بیمار، کاملاً ارزیابی پزشکی شود. این علائم حتی در جوانان نیاز به موشکافی دارند.
سرطان کولون فقط بیماری افراد سنین بالا نیست؛ بنابراین وقتی بیمار جوان کاهش وزن بیدلیل دارد، در مدفوعش خون دیده شده و یا تغییراتی در عادات دفعش ایجاد شده، باید تستهای تشخیصی سرطان کولون را انجام بدهد.
انواع تستهای تشخیصی سرطان کولورکتال
برای غربالگری سرطان کولورکتال، انواع تستها وجود دارد. تستهای مدفوع از جمله تستهایی که خودتان میتوانید در خانه انجام دهید و وجود خون یا دیگر عوامل در مدفوع را تشخیص دهید میتوانند وجود سرطان را نشان بدهند.
کارشناسان میگویند این تستها باید سالیانه انجام شوند. البته این تستها نشان نمیدهند بافتهای سرطانی یا تومورها دقیقاً کجای بدن قرار دارند و برای تعیین محل سرطان به تستهای گستردهتری مثل کولونوسکوپی نیاز است.
در سال ۲۰۲۴، سازمان غذا و دارو یک تست خون جدید را برای کمک به تشخیص سرطان کولورکتال مورد تأیید قرار داد.
همچنین ممکن است برای پیداکردن بافت سرطانی نیاز به انجام سیتیاسکن باشد؛ اما به گفتهٔ کارشناسان، سیتیاسکن ممکن است ضایعات کوچکتر را شناسایی نکند.
استاندارد طلایی برای غربالگری سرطان کولورکتال، کولونوسکوپی است. در کولونوسکوپی یک لولهٔ باریک و منعطف که دوربینی روی آن نصب است از رکتوم وارد میشود. بیمار از روز قبل دارویی برای پاکسازی رودهها مصرف میکند تا برای کولونوسکوپی آماده باشد.
به گفتهٔ کارشناسان در تشخیص بافت سرطانی، کولونوسکوپی دقیقتر از سایر تستهاست و ضمناً پزشک میتواند طی کولونوسکوپی، پولیپها را بردارد.
مزیت دیگر کولونوسکوپی نسبت به دیگر تستهای غربالگری این است که در واقع میتواند از ایجاد سرطان پیشگیری کند. وقتی طی کولونوسکوپی پولیپی دیده میشود، در همان لحظه پزشک آن را برمیدارد، بنابراین پولیپ دیگر فرصت رشد و سرطانی شدن نخواهد داشت.
خیلی از افراد تمایلی به انجام کولونوسکوپی ندارند؛ زیرا آن را سخت میدانند؛ اما باید بدانید که بهترین شیوه تشخیص سرطان کولورکتال کولونوسکوپی است.
کولونوسکوپی استاندارد طلایی است که ثابت شده به میزان چشمگیری میتواند خطر ابتلا به سرطان کولون را کاهش دهد.
آنچه باید در مورد سرطان کولورکتال بدانید
سرطان کولورکتال سومین سرطان شایع در مردان و زنان در ایالات متحده است. گزارشی در سال ۲۰۲۵ نشان میدهد سرطان کولورکتال سومین عامل مرگ ناشی از سرطان در مردان و چهارمین علت مرگ ناشی از سرطان در زنان میباشد.
این سرطان معمولاً از کولون یا رکتوم شروع شده و میتواند به دیگر قسمتهای بدن منتشر شود. سرطان در خیلی از موارد بهصورت یک پولیپ یا ضایعه در کولون شروع میشود. این ضایعات اغلب خوشخیم و غیرسرطانیاند اما در صورت درمان نشدن، میتوانند سرطانی شوند.
علائم سرطان کولورکتال اغلب تا مراحل پیشرفته بیماری خود را نشان نمیدهند. شش علامت اصلی:
. تغییراتی در عادات دفع
. اسهال
. یبوست
. خون در مدفوع
. گرفتگی یا شکمدرد
. کاهش وزن بیدلیل
درمانهای سرطان کولورکتال
. عمل جراحی
. شیمیدرمانی
. تارگت تراپی
ابتلای جوانان به سرطان کولورکتال روبهافزایش است و میتواند نسبتاً تهاجمی باشد. مهم، تشخیص بهموقع است. شما نباید تصور کنید علائمی که دارید فقط مربوط به بدهضمی یا یبوست و یا هموروئید است و باید برای بررسیهای پزشکی اقدام کنید.
چند راه برای کمک به کاهش خطر ابتلا به سرطان کولون
وقتی صحبت از تغذیه و سلامتی میشود، چیزهایی که نباید بخوریم هم به اندازهٔ چیزهایی که باید بخوریم اهمیت پیدا میکنند. کولون اندام بسیار مهمی است که وظیفهاش حذف ضایعات از بدن است. کولون یا روده بزرگ حدوداً یک و نیم متر طول دارد و از عضلاتی تشکیل شده که با حرکاتی موج مانند ضایعات را بهپیش میرانند. اگر حرکات روده منظم نباشد، ضایعات در روده جمع شده و سلامتی را تحتتأثیر قرار میدهند.
تقریباً ۵۰ درصد از موارد سرطان کولورکتال با حفظ وزن سالم، فعالیت بدنی روزانه و تغذیه سالم قابل پیشگیریاند. گوشتهای فراوری شده مثل هاتداگ و سوسیس و بیکن و…، بیشترین ارتباط را با افزایش ریسک سرطان کولورکتال دارند که مربوط به فرایندهای صنعتی است. مواد شیمیایی که در این فرایندها به کار میرود؛ مانند نیترات و نیتریت میتوانند عواملی سرطانزا در روده ایجاد کنند. گوشت قرمز و الکل نیز دو عامل مهم دیگر هستند که در ابتلا به سرطان کولورکتال نقش دارند.
وقتی صحبت از تغذیه درست با هدف کاهش خطر سرطان کولون میشود، اصل مهم، انتخاب یک رژیم غذایی سالم است که اساساً بر پایهٔ غذاهای گیاهی باشد که اجازه میدهد مواد مغذی لازم برای بدن خود را از غذاها دریافت کنید بهجای اینکه سراغ مکملها بروید. تحقیقات نشان میدهد خوردن غذاهای سالم و طبیعی به معنی رساندن ترکیبات ضدسرطان و فیبر به بدن است.
همیشه پیشگیری مهمتر و ارزشمندتر از درمان است.
. سبزیجات بخورید، از همه نوع: سبزیجات و حبوبات و بنشن و سویا همگی دارای فیبر و فیتونوترینتها هستند و خاصیت ضدسرطان دارند.
. هر چقدر میتوانید پیاز و سیر بخورید. هم پیاز و هم سیر که بهعنوان چاشنی و طعمدهنده استفاده میشوند این توانایی را دارند که ریسک سرطان کولورکتال را پایین بیاورند. اگر میخواهید خواص سیر چندین برابر شود، ده دقیقه پیش از مصرف سیرها را خرد کنید.
. گوشت قرمز کمتر مصرف کنید. شواهد اخیر نشان میدهند مصرف گوشت قرمز با ایجاد سرطان کولورکتال ارتباط قوی دارد.
. گوشت را باحرارت کمتری بپزید. اگر میخواهید گوشت قرمز را گریل کنید از شب قبل آن را مرینیت کنید تا نرم شود. گوشت را مسقیما روی شعله نگذارید؛ چون باعث تشکیل عوامل سرطانزا روی گوشت میشود که وارد گوشت خواهند شد. مرینیت کردن گوشت، ایجاد این مواد شیمیایی مضر را کاهش میدهد.
. از خوردن گوشتهای فراوری شده مثل سوسیس و هاتداگ و بیکن پرهیز کنید. این گوشتها دوبرابر گوشت قرمز کبابی میتوانند ریسک سرطان را افزایش دهند.
. از لبنیات کمچرب و سبزیجات کلسیمدار مثل بروکلی و اسفناج بیشتر استفاده کنید. مواد غذایی کلسیمدار میتوانند خطر ابتلا به سرطان کولون را کاهش دهند.
. الکل ممنوع
. حداقل پنجروز در هفته فعالیت بدنی در حد متوسط انجام دهید، مثلاً پیادهروی تند یا تنیس.
. وزن خود را در حد سالمی نگه دارید. ریسک سرطان کولون با افزایش شاخص توده بدنی و بالای ۲۵ بیشتر خواهد شد. چربی زیاد در بدن میتواند منجر به التهاب مزمن، مقاومت به انسولین و نبود تعادل هورمونی شود که همگی در ابتلا به سرطان نقش دارند.
. سیگار را ترک کنید. سیگار یکی از مهمترین ریسک فاکتورها برای سرطان کولورکتال و البته دیگر سرطانهاست. در میان تمام فاکتورهای سبک زندگی که مربوط به سرطان هستند، سیگارکشیدن مستقیمترین ارتباط را دارد. ترک سیگار کار راحتی نیست؛ اما مؤثرترین قدم در کاهش ریسک سرطان است.
منبع: تبیان
source