به گزارش پایگاه خبری بورس پرس،
محمدرضا اسلامی طی یادداشتی در خصوص جایگاه و عملکرد استیو ویتکاف اعلام کرد: وی نه سابقها ی در حوزه سیاست خارجی دارد و نه آموزش رسمی در دیپلماسی یا روابط بینالملل دید. ویتکاف سرمایه گذاری در حوزه املاک و از نزدیکان دونالد ترامپ به شمار میرود.
این پیشینه غیر دیپلماتیک می تواند منجر به موضع گیری هایی شتاب زده، احساسی یا متاثر از فضای رسانه ای شود. ویتکاف بیش از آن که یک مذاکره کننده حرفهای باشد، نقش واسطه ای سیاسی یا رسانه ای را ایفا می کند و همین موضوع موجب بروز پیام های گاه متناقض در اظهارات وی می شود. پیام هایی که ممکن است همزمان حاوی نشانههایی از نرمش و تهدید باشند.
ویتکاف ممکن است برای جلب رضایت گروه های داخلی در آمریکا مانند لابی های خاص اسرائیل یا رأیدهندگان محافظه کار، مواضعی تند اتخاذ کند. در حالی که در رسانه های بین المللی یا خاورمیانهای از لحنی ملایم تر استفاده می کند. این تاکتیک اگرچه با هدف جلب رضایت طیف های گوناگون طراحی شده اما نهایتاً منجر به مواضع ناپایدار و متناقض خواهد شد.
مواضع ویتکاف بازتاب مستقیمی از دیدگاه های دونالد ترامپ یا حلقه نزدیک به وی است. با توجه به سابقه موضع گیری های متغیر ترامپ در قبال ایران و توافق هسته ای اگر ویتکاف در حال تطبیق دادن با این نوسانات باشد، طبیعی است که اظهارات ثبات لازم را نداشته باشد. وی حتی احتمال می دهد این ابهام در گفتار، تعمدی بوده و با هدف ایجاد عدم قطعیت در ایران به کار گرفته می شود. تاکتیکی که از دنیای معاملات املاک وارد سیاست شده و توسط ترامپ به دفعات مورد استفاده قرار گرفت.
آمریکا برخلاف کشورهایی مانند ژاپن، انگلستان، آلمان یا حتی روسیه، دارای ساختاری غیر متمرکز است که موجب بروز پیام هایی گاه متضاد از واشنگتن می شود. در این کشور، نیروهای قدرت دائماً در حال رقابت و فشار متقابل اند و این دینامیک پیچیده موجب تغییرات سریع در سیاست گذاری می شود. برای مثال فاصله زمانی میان آغاز کمک های تسلیحاتی به ولادیمیر زلنسکی تا انتقادات علنی از وی در کنگره آمریکا کمتر از دو سال بود.
گروه مذاکره کننده ایرانی نباید تحت تأثیر این تضادهای رسانه ای قرار گیرد بلکه باید تمرکز را صرفاً بر محتوای مذاکرات رسمی نگه دارد. نبود سفارت رسمی ایران در خاک آمریکا نباید به معنای حذف یا غیبت در فضای لابی گری این کشور باشد. گروه ایرانی باید همزمان با مذاکرات، ارتباط فعالی با رسانه ها و چهره های تأثیرگذار آمریکایی را حفظ کند.
آمریکا همانند دیگی جوشان است که پویایی و تغییر جزء جدایی ناپذیر آن است و گروه ایرانی باید در مواجهه با دولت ترامپ، نگاهی آگاهانه و ریشه مند به ساختار تاریخی و اجتماعی این کشور داشته باشد.
انتهای پیام
source