به گزارش خط سلامت درختچه مصطکی همیشه سبز بوده و در تمامی قسمتهای آن بوی رزین احساس میشود. گلهای این گیاه در ابتدا سبز ولی به مرور زمان قرمز میشوند. میوه آن نیز ابتدا کروی و کوچک و قرمز است و پس از رسیدن، به رنگ سیاه تغییر مییابد. از میوه این درخت نوعی روغن خوراکی به دست میآید که به جای روغن زیتون در خوراکیها مورد استفاده قرار میگیرد. عمده محصول این درخت، رزینی به نام ماستیک است که از شکافهای ایجاد شده در شاخهها و چوبهای درخت استخراج میشود.
شناخت بیشتر گیاه مصطکی و عوارض آن
نوع مرغوب مصطکی در کتاب مخزن الادویه عقیلی خراسانی توصیف شده است و بهترین نمونه آن سفید، خوشبو و صاف و دارای کمی طعم شیرین است. مصطکی چنانچه خودبهخود از درخت تراوش کرده باشد، از کیفیت بهتری برخوردار است. این گیاه در بازار به شکل قطعات کوچک بیضی، سخت و زردرنگ با عطری معطر عرضه میشود.
مصطکی یا همان مستکی در الکل بهصورت کامل حل نمیشود اما در اتر و اسانس تربانتین انحلالپذیر است. این گیاه هنگامی که جویده میشود، زیر دندان نرم شده و طعمی دلپذیر دارد.
بررسی خواص و مزاج روغن مصطکی
از میوه درخت مصطکی روغنی خوراکی تهیه میشود که دارای ویژگیهای خاصی است:
-
طبع این روغن گرم و خشک است و دارای خاصیت قابض میباشد.
-
در مراقبت پوست بسیار مؤثر است و باعث شفافیت و نرمی پوست میشود.
البته توجه به مصرف صحیح روغنها حائز اهمیت است و نباید بهطور مستقیم یا مکرر از این روغن بر روی پوست استفاده شود زیرا ممکن است منجر به تیرگی پوست گردد؛ بنابراین، بعد از جذب کامل، میتوان یک تا دو ساعت بعد آن را شستشو داد.
این روغن یکی از بهترین روغنها برای استفاده زیر آفتاب است، زیرا میتواند تا حدودی از نفوذ اشعه ماورای بنفش خورشید به پوست جلوگیری کند. در این رابطه، تهیه قیروطی مصطکی که ترکیبی از این روغن و موم طبیعی است، توصیه میشود.
-
مصرف غرغره روغن مصطکی مرغوب باعث تقویت لثهها و دندانها و نیز خاصیت ضد میکروبی میشود.
-
غرغره مخلوط این روغن با آب ولرم میتواند بوی بد دهان را از بین ببرد.
-
ماساژ دورانی آن روی معده برای رفع ضعف معده مفید است.
-
در گذشته، استفاده از ماساژ روغن مصطکی به همراه روغن زیتون بر روی ناحیه شکم و معده برای درمان ضعف معده و کبد رایج بود و به عنوان درمانی برای ورم روده و کبد محسوب میشد.
عوارض و موارد احتیاط مصرف گیاه مصطکی
-
مصرف این گیاه و روغن مصطکی برای زنان باردار، شیرده و کودکان باید با احتیاط صورتگیرد.
-
برخی از کودکان پس از مصرف مصطکی ممکن است دچار اسهال شوند.
-
مصطکی ممکن است در برخی افراد ایجاد آلرژی و حساسیت کند.
چگونگی تهیه و مصرف گیاه مصطکی
مصطکی در سه صورت جوشانده، مصرف خوراکی و روغن استفاده میشود. برای مثال، میتوان صمغ مصطکی را با قند سفید و گلاب به قوام آورد و هر بار حدود ۱۰ گرم از آن را مصرف کرد. ترکیبات شیمیایی موجود در گیاه مصطکی شامل ۹۰ درصد اسید ماستیسیک، اسید ماستیکولیک، اسید ماستیکورزین و اسانس است.
source