در حالی که تعداد سی‌تی‌اسکن‌های سالانه (یا توموگرافی رایانه‌ای) از سال ۲۰۰۷ در ایالات متحده ۳۰ درصد افزایش یافته، مدت‌هاست مشخص شده است که این روش غیرتهاجمی پرتو ایکس ممکن است عامل ۵ درصد از تمامی موارد سرطان در هر سال باشد.

به گزارش ایسنا، گروهی از متخصصان در آمریکا می‌گویند سی‌تی‌اسکن‌هایی که معمولا برای کمک به پزشکان در شناسایی آسیب و بیماری انجام می‌شوند، ممکن است با خطری نگران‌کننده همراه باشند – این سی‌تی‌اسکن‌ها ممکن است عامل ۵ درصد از تمامی موارد سرطان در هر سال باشند.

پزشکان دانشگاه کالیفرنیا در سان‌فرانسیسکو گفتند که پرتو ناشی از تصویربرداری ممکن است به سرطان‌های مرگبار ریه، پستان و انواع دیگر سرطان منجر شود. تنها در سال ۲۰۲۳، پیش‌بینی شد تعداد سرطان‌هایی که در نتیجه سی‌تی‌اسکن‌ها به وجود آمده‌اند، بین سه تا چهار برابر بیشتر از برآوردهای پیشین باشد.

متخصصان همچنین دریافتند نوزادان زیر یک سال، ۱۰ برابر بیشتر از سایر افرادی که در پژوهش آن‌ها گنجانده شده بودند در معرض ابتلا به سرطان قرار دارند.

«ربکا اسمیت‌بیندمن»، استاد همه‌گیرشناسی (اپیدمیولوژی) و آمار زیستی در اظهاراتی هشدار داد: با توجه به حجم بالای استفاده از سی‌تی‌اسکن در ایالات متحده، اگر رویه‌های فعلی تغییر نکنند، بسیاری از موارد سرطان ممکن است در آینده رخ دهند.

اسمیت‌بیندمن نویسنده اصلی مقاله‌ پژوهشی بود که با حمایت مالی موسسه ملی سلامت ایالات متحده انجام شد و روز دوشنبه در مجله «جاما اینترنال مدیسین» (JAMA Internal Medicine) منتشر شد.

در حالی که تعداد سی‌تی‌اسکن‌های سالانه (یا توموگرافی رایانه‌ای) از سال ۲۰۰۷ در ایالات متحده ۳۰ درصد افزایش یافته، مدت‌هاست که مشخص شده این روش غیرتهاجمی پرتو ایکس، خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان دارد. این اسکن‌ها بیماران را در معرض تابش یوننده (یون‌ساز) قرار می‌دهند که حتی در دز پایین نیز ممکن است خطر را افزایش دهد.

اگرچه همه افراد هر روز در محیط طبیعی در معرض تابش یوننده قرار دارند، اما قرار گرفتن‌های مضاعف احتمال ابتلا به سرطان را در سال‌های بعد افزایش می‌دهد. به گفته مقام‌های بهداشتی، علاوه بر این، سی‌تی‌اسکن‌ها معمولا در قیاس با تصویربرداری‌های رایج با اشعه ایکس، به قرار گرفتن بیشتر در معرض تابش نیاز دارند، زیرا از یک مجموعه تصویر استفاده می‌کنند.

به گزارش ایندیپندنت، نویسندگان این مقاله برای اینکه این رابطه بهتر درک شود، تعداد کل موارد سرطان مرتبط با قرار گرفتن در معرض تابش را در ارتباط با تعداد و انواع سی‌تی‌اسکن‌های انجام‌شده در سال ۲۰۲۳ برآورد کردند.

نویسندگان این مقاله ۹۳ میلیون مورد معاینه از بین ۶۱.۵ میلیون بیمار در ایالات متحده را بررسی کردند که بیشتر آن‌ها مربوط به بزرگسالان بین ۶۰ تا ۶۹ سال بوده است. در میان این معاینه‌ها، بزرگسالان بین ۵۰ تا ۵۹ سال بیشترین تعداد موارد پیش‌بینی‌شده سرطان را داشتند از جمله سرطان ریه، روده بزرگ، خون، مثانه و پستان. نکته قابل توجه این است که سی‌تی‌اسکن‌ها در غربالگری سرطان ریه و روده بزرگ استفاده می‌شوند.

بیشترین تعداد موارد سرطان در بزرگسالان از سی‌تی‌اسکن‌های شکم و لگن ناشی می‌شود. در کودکان، این موارد از سی‌تی‌اسکن‌های سر ناشی شده‌اند.

اسمیت‌بیندمن گفت: برآوردهای ما سی‌تی‌اسکن را در ردیف سایر عوامل خطر مهم مانند مصرف الکل و اضافه‌وزن قرار می‌دهند. کاهش تعداد اسکن‌ها و کاهش دز در هر اسکن می‌تواند جان انسان‌ها را نجات دهد.

نویسندگان این مقاله هشدار دادند که برخی از سی‌تی‌اسکن‌ها بیش‌ازحد استفاده می‌شوند، از جمله برای عفونت‌های دستگاه تنفسی فوقانی یا سردردهای بدون علائم.

اسمیت‌بیندمن به شبکه رادیویی کی‌کیوئی‌دی (KQED) گفت: اکثر بیماران در نتیجه یک سی‌تی‌اسکن به سرطان مبتلا نمی‌شوند. اما اگر هیچ فایده‌ای از آن نبرید، حتی یک خطر کوچک هم نپذیرفتنی است.

دکتر «پاتریشیا نگوین»، متخصص قلب در دانشگاه استنفورد که در این مطالعه مشارکت نداشت به این شبکه رادیویی گفت: هر آزمایشی ممکن است خطرات احتمالی داشته باشد و بیماران باید بپرسند: چرا قرار است این معاینه را انجام دهم؟ و نتیجه آن چه چیزی را تغییر خواهد داد؟

انتهای پیام

source

توسط salamatsun.ir