به گزارش پایگاه خبری بورس پرس،
محمد صادق عظیمی‌ فر از افزایش ظرفیت تولید پالایشگاه‌ ها خبر داد و اعلام کرد: ۱۰ پالایشگاه اصلی با ظرفیت بیش از ۲.۴ میلیون بشکه در روز به فرآوری نفت‌ خام و میعانات گازی مشغول هستند. همچنین برای کاهش ناترازی در بخش فرآورده‌ های مایع، دولت دو دسته اقدام طراحی کرده که تمرکز اصلی آن بر افزایش بهره‌ وری پالایشگاه‌ های موجود است.


تولید روزانه بنزین و نفت گاز در نیمه دوم سال گذشته بطور میانگین ۸ و ۷ میلیون لیتر افزایش یافت. صنعت پالایش نیز ۵ درصد رشد داشت و حدود ۱۰۰ هزار بشکه در روز به تولید فرآورده‌های نفتی اضافه شد.


تمرکز شرکت ملی پالایش بر اجرای طرح‌ های کیفی‌ سازی و ارتقای تولیدات پالایشگاه‌ های موجود است. برای مثال نمونه طرح کیفی‌ سازی بنزین در پالایشگاه تهران که استاندارد این سوخت را به یورو ۵ ارتقا می‌ دهد، سال جاری به بهره‌ برداری خواهد رسید. همچنین طرح کیفی‌ سازی نفت‌ گاز در پالایشگاه شیراز و طرح تصفیه هیدروژنی نفت سفید در پالایشگاه اصفهان نیز در دستور کار قرار دارند.


در صورت تحقق برنامه‌ ها در سال جاری حداقل یک یا دو پالایشگاه جدید به کار گرفته می شود. پالایشگاه ۶۰ هزار بشکه‌ ای آلیش در منطقه سیراف و بخش نخست پالایشگاه مهر خلیج فارس در بندر عباس با ظرفیت ۱۲۰ هزار بشکه در روز از جمله طرح‌ هایی هستند که احتمالاً به بهره‌ برداری خواهند رسید.


۱۲۹ و 130 میلیون لیتر تولید بنزین و نفت‌ گاز در روز مورد نظر است. تنها افزایش تولید، راهکار حل ناترازی مصرف و تولید نیست. شدت مصرف انرژی حدود ۲.۵ برابر میانگین جهانی و ناوگان حمل‌ و نقل نیز با ۵۳ درصد فرسودگی مواجه است که این امر، مصرف سوخت را بیش از دو برابر میانگین جهانی افزایش می دهد.


کاهش سهم CNG در سبد سوخت نگران کننده و یکی از عوامل افزایش مصرف بنزین است. مصرف روزانه این سوخت سال ۹۹ حدود ۲۴ میلیون متر مکعب بود اما سال گذشته به ۱۸ تا ۱۹ میلیون متر مکعب کاهش یافت.


طبق ماده ۴۵ قانون برنامه هفتم توسعه، تخفیف ۵ درصدی بر روی خوراک پالایشگاه‌ ها (معادل حدود ۳ میلیارد دلار در سال) مشروط به اجرای طرح‌ های کیفی‌ سازی شد. در صورت عدم رعایت شرط این تخفیف کاهش می یابد.


به رغم صدور موافقت اصولی برای احداث 5 پالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکه‌ ای، میانگین پیشرفت این طرح‌ ها تنها دو تا ۳ درصد بود. به همین دلیل، دولت بر طرح‌ هایی با سرمایه‌ گذاری کمتر و بازدهی بیشتر متمرکز شد تا اثر این اقدامات در کوتاه‌ مدت بر افزایش تولید و کاهش ناترازی مشاهده شود.


مجموع تولید روزانه بنزین به ۱۲۰ میلیون لیتر رسید. در حالی که میانگین مصرف بنزین سال گذشته حدود ۱۲۴ میلیون لیتر در روز بود و برای کاهش شکاف بین تولید و مصرف، سیاست‌ هایی مانند نوسازی ناوگان، اسقاط خودروهای فرسوده و ارتقای کیفیت خودروها در دستور کار قرار دارد.

انتهای پیام

 

source

توسط salamatsun.ir