فیلمنامه انیمیشن افسانه سپهر در برخی قسمتها دارای ایراداتی است که لازم است به صورت تخصصی با دستاندرکاران آن بحث شود و به طور دقیق مشخص شوند. از نظر گرافیکی، انیمیشن بسیار خوب کار شده و نسبت به کار قبلی سازندگان، “شمشیر اندوه”، چند پله پیشرفت داشته است.
چند نکته در مورد شخصیت اصلی وجود دارد. این کاراکتر، ظرفیت تبدیل شدن به یک قهرمان را دارد و میشود روی آن بیشتر کار کرد. نکته دیگر این است که سازندگان، ردهبندی سنی ۷+ را برای انیمیشن اعلام کردهاند. اما با توجه به سطح ترس و خشونتی که در اثر دیده میشود، این رده سنی برای کودکان مناسب نیست. به نظر میرسد این اثر باید در رده سنی نوجوانان قرار بگیرد و رده سنی ۱۳+ برای آن مناسبتر است.
قهرمانپروری در این انیمیشن، یک الگوی مثبت ارائه میدهد و این موضوع برای نوجوانان مناسب است. این که قهرمان داستان به تنهایی قهرمان میشود، ایرادی ندارد زیرا نمونههای مشابه در آثار خارجی هم دیده میشود. وقتی از رده سنی نوجوان صحبت میکنیم، معمولاً سن ۱۲ تا ۱۴ سال مد نظر است. اگرچه شخصیت اصلی ظاهراً نوجوان است، این مدل قهرمانی در بین نوجوانان قابل قبول است. در صورتی که شخصیت اصلی کودک باشد (مانند ببعی)، موضوع فرق میکند. اما برای یک نوجوان، با توجه به استانداردهای جهانی، این الگو قابل قبول است.
بهترین نکته در این انیمیشن، به نظر میرسد استفاده از وسایل و المانهای الگوی ابرقهرمانی باشد. همچنین، سفر قهرمان به شکلی بومیسازی شده و عناصر ایرانی و مذهبی در آن گنجانده شدهاند. از جمله این موارد میتوان به المانها و کدهای بصری و موسیقی اشاره کرد.
در مورد کهن الگوها، یک بحثی در مورد استفاده از کهن الگوهای ایرانی و جهانی وجود دارد. کهن الگوها در هر فرهنگی وجود دارند، اما برخی از کهن الگوها متعلق به فرهنگ ما نیستند و نباید استفاده شوند. وقتی کهن الگویی از فرهنگ دیگری وارد داستان میشود، نه تنها کارکرد درستی ندارد، بلکه ممکن است باعث ایجاد سوء تفاهم و برداشتهای اشتباه شود. برای پرهیز از این مشکلات، باید از کهن الگوهای متعلق به فرهنگ خودمان استفاده کنیم. به عنوان مثال، موسیقی ایرانی جزئی از فرهنگ ماست.
موضوع دیگر، سفر در دنیاهاست. نوع این دنیاها باید مشخص شود. آیا این دنیاها موازی هستند، یا به صورت طولی قرار گرفتهاند، یا دنیاهایی در دل هم؟ این موضوع باید به طور دقیق مشخص شود تا ابهامی وجود نداشته باشد.
source