خواص شیر و زردچوبه چیست؟

شیر و زردچوبه به دلیل داشتن ترکیبات مغذی و مواد ارزشمند، یک نوشیدنی بسیار مقوی است. در ادامه، برخی از مهم‌ترین خواص شیر و زردچوبه را بررسی می‌کنیم:

1. خواص ضدالتهابی و تسکین‌دهنده درد

زردچوبه حاوی کورکومین است که خاصیت ضدالتهابی قوی دارد. این خاصیت می‌تواند به کاهش درد مفاصل، آرتروز و التهاب‌های عمومی بدن کمک کند.

2. تقویت سیستم ایمنی

زردچوبه و سایر ترکیبات موجود در شیر و زردچوبه دارای آنتی‌اکسیدان‌هایی قوی هستند که به تقویت سیستم ایمنی بدن و مقابله با عفونت‌ها کمک می‌کنند.

خواص شیر و زردچوبه

3. بهبود کیفیت خواب

تحقیقات نشان می‌دهد که شیر و زردچوبه یک نوشیدنی آرامش‌بخش است و مصرف آن قبل از خواب منجر به کاهش استرس و بهبود خواب می‌شود.

4. تقویت سلامت پوست

آنتی‌اکسیدان‌های موجود در شیر و زردچوبه به کاهش اثرات رادیکال‌های آزاد، جلوگیری از پیری زودرس و حفظ سلامت پوست منجر می‌شود. از این رو می‌توان گفت که جوان‌سازی پوست از خاصیت شیر و زردچوبه است.

5. کمک به هضم غذا

آزمایشات نشان می‌دهد که شیر و زردچوبه خاصیت ضد نفخ و ضدالتهاب دارد. به همین دلیل باعث بهبود گوارش و کاهش مشکلاتی مانند: نفخ و سوءهاضمه می‌شود.

خواص شیر و زردچوبه

6. سلامت قلب

کورکومین موجود در شیر و زردچوبه باعث کاهش کلسترول بد (LDL)، تنظیم فشار خون و کاهش خطر بیماری‌های قلبی می‌شود. حمایت از قلب و عروق آن از خاصیت شیر و زردچوبه است.

7. سم‌زدایی کبد

محققان بر این باورند که ترکیب شیر و زردچوبه یک سم‌زدا قوی برای کبد است و به بهبود عملکرد آن کمک می‌کند.

8. حفظ سلامت مغز

تقویت عملکرد مغز، کاهش خطر آلزایمر و بهبود حافظه یکی از فواید شیر و زردچوبه است. از سوی دیگر خواص ضدالتهابی این نوشیدنی از مغز در برابر آسیب‌های مرتبط با افزایش سن نیز محافظت می‌کند.

9. تنظیم قند خون

اگر به دیابت مبتلا هستید یا قند خون‌تان قابل‌کنترل نیست، توصیه می‌کنیم با مشورت پزشک خود از خاصیت شیر و زردچوبه غافل نشوید. این نوشیدنی به تنظیم سطح قند خون کمک می‌کند و در پیشگیری از دیابت مؤثر است.

10. کاهش اضطراب و افسردگی

مطالعات نشان می‌دهد مصرف شیر و زردچوبه به دلیل تأثیر آرامش‌بخش آن و خواص زردچوبه در تنظیم سروتونین، یک کاهنده اضطراب قوی بوده که به بهبود روحیه کمک می‌کند.

برای بهره‌مندی خواص شیر و زردچوبه، بهتر است که این نوشیدنی را در دوزهای توصیه شده و به‌صورت منظم و ترجیحاً در شب‌ها مصرف کنید. بااین‌حال، اگر بیماری خاصی دارید یا داروی خاصی مصرف می‌کنید، پیش از نوشیدن شیر و زردچوبه با پزشک خود مشورت کنید.

ضررهای ترکیب شیر و زردچوبه چیست؟

هرچند که فواید شیر و زردچوبه بسیار است؛ اما در برخی موارد مصرف این نوشیدنی می‌تواند عوارض یا مضراتی را به دنبال داشته باشد. البته که نوشیدن آن در دوزهای استاندارد مشکلی ایجاد نخواهد کرد. بااین‌حال بهتر است که افراد زیر با احتیاط بیشتری شیر و زردچوبه میل کنند:

1. کسانی که از مشکلات گوارشی رنج می‌برند

مصرف بیش از حد شیر و زردچوبه ممکن است باعث ناراحتی معده، نفخ یا اسهال شود. این شرایط در افراد حساس به لاکتوز با درصد بالاتری دیده می‌شود. بنابراین اگر به شیرهای جانوری حساسیت دارید می‌توانید برای بهره‌گیری از فواید شیر و زردچوبه از شیرهای گیاهی مثل شیر بادام یا نارگیل استفاده کنید.

2. تداخل دارویی

تحقیقات نشان داده است که زردچوبه به دلیل افزایش اثر ضدانعقاد خون با داروهای ضدانعقاد مانند وارفارین یا آسپرین در تداخل است و می‌تواند عوارض این داروها و خطر خونریزی را بالا ببرد.

شیر و زردچوبه سطح قند خون را کاهش دهد. به همین دلیل ممکن است مصرف هم‌زمان آن با داروهای کنترل‌کننده دیابت باعث افت قند خون شود.

خواص زردچوبه

3. سنگ‌های صفراوی یا کلیوی

زردچوبه حاوی اگزالات است که می‌تواند خطر تشکیل سنگ‌های کلیوی یا صفراوی را در افراد مستعد افزایش دهد. مصرف زیاد شیر و زردچوبه در این افراد توصیه نمی‌شود.

4. واکنش‌های آلرژیک

برخی افراد ممکن است به زردچوبه، شیر یا ادویه‌های دیگری که در این نوشیدنی به‌کاررفته است، حساسیت داشته باشند و دچار خارش، قرمزی پوست یا مشکلات تنفسی شوند.

5. کاهش جذب آهن

مصرف زردچوبه در مقادیر زیاد ممکن است جذب آهن را کاهش دهد و در طولانی‌مدت منجر به کم‌خونی در افراد مستعد شود.

6. تهوع یا سرگیجه

در صورت مصرف بیش از حد شیر و زردچوبه یا حساسیت داشتن به این نوشیدنی احتمال بروز تهوع یا سرگیجه در برخی افراد وجود دارد.

خواص زردچوبه

7. تأثیر روی هورمون‌ها

مطالعات نشان می‌دهند که در برخی موارد مصرف شیر و زردچوبه می‌تواند تعادل هورمونی را مختل کند و در افرادی که مشکلات هورمونی یا تیروئیدی دارند، توصیه می‌شود با مشورت پزشک از فواید شیر و زردچوبه استفاده کنند.

8. بارداری و شیردهی

مصرف متعادل شیر و زردچوبه در دوران بارداری و شیردهی معمولاً بی‌خطر است، اما مصرف زیاد زردچوبه ممکن است انقباضات رحمی را تحریک کند یا بر هورمون‌ها تأثیر بگذارد. به همین دلیل پیشنهاد می‌شود که بدون مشورت با پزشک از مصرف این نوشیدنی خودداری کنید.

خواص شیر و زردچوبه

میزان مصرف شیر و زردچوبه در طول روز چقدر است؟

مقدار توصیه‌شده برای مصرف روزانه شیر و زردچوبه به عوامل مختلفی مانند سلامت عمومی، هدف از مصرف (درمان یا پیشگیری) و حساسیت فرد بستگی دارد. مقدار استاندارد مصرف شیر و زردچوبه در طی روز یک فنجان ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلی‌لیتر در روز معمولاً مقدار مناسبی است.

نحوه آماده‌سازی شیر و زردچوبه به چه شکل است؟

طرز تهیه شیر زردچوبه یا شیر طلایی یک دستور ساده و قابل‌تنظیم است که می‌توانید بر اساس ذائقه خود آن را تغییر دهید.

مواد لازم برای تهیه شیر و زردچوبه

  • شیر: ۱ فنجان
  • پودر زردچوبه: ۱/۲ قاشق چای‌خوری
  • پودر زنجبیل: ۱/۴ قاشق چای‌خوری (اختیاری)
  • پودر دارچین: ۱/۴ قاشق چای‌خوری (اختیاری)
  • عسل: ۱ قاشق چای‌خوری (اختیاری)

دستور تهیه شیر و زردچوبه

شیر را در یک قابلمه کوچک بریزید و روی حرارت ملایم گرم کنید. دقت داشته باشید که هدف تنها گرم کردن شیر است نه جوشاندن آن. سپس زردچوبه، زنجبیل و دارچین را به شیر اضافه کنید. مواد را با یک قاشق خوب مخلوط کرده تا کاملاً ترکیب شوند.

اجازه دهید شیر با حرارت کم حدود ۳ تا ۵ دقیقه بجوشد تا طعم‌ها به‌خوبی ترکیب شوند. پس از خاموش کردن حرارت، عسل را اضافه کنید و هم بزنید. شیر و زردچوبه را صاف کرده و نوش جان کنید.

خواص شیر و زردچوبه

خواص شیر و زردچوبه در طب سنتی چیست؟

  • تقویت سیستم ایمنی
  • ضدعفونی‌کننده و ضدباکتری
  • ضدالتهاب و تسکین درد
  • کاهش دردهای مفصلی، رماتیسم و التهاب‌های داخلی
  • کاهش عوارض آرتروز و دردهای عضلانی
  • تقویت عملکرد کبد
  • تصفیه‌کننده خون، سم‌زدا کبد و بهبود صفرا
  • بهبود گوارش مانند: هضم بهتر غذا، کاهش نفخ و سوءهاضمه
  • بهبود خواب و آرامش‌بخشی
  • رفع استرس
  • شفافیت پوست، کاهش جوش‌ها و التهابات پوستی
  • بهبود مشکلات تنفسی
  • درمان سرماخوردگی، سرفه و گلودرد
  • تنظیم قند خون
  • تقویت استخوان‌ها
  • بهبود عملکرد مغز، حافظه و تقویت
  • بهبود سردی بدن و افزایش گرمی معده
  • تقویت مزاج معتدل در افراد سردمزاج
  • درمان زخم معده و کاهش ترشح اسید معده

خواص زردچوبه

چه افرادی نباید شیر و زردچوبه مصرف کنند؟

درست است که فواید شیر و زردچوبه فراوان است؛ اما برخی افراد نباید شیر و زردچوبه مصرف کنند مانند:

  • افرادی که ریفلاکس معده (GERD) یا ترش کردن مکرر دارند.
  • کسانی که داروهای رقیق‌کننده مانند: وارفارین یا آسپرین خون مصرف می‌کنند.
  • بیماران مبتلا به سنگ کلیه یا مشکلات صفراوی
  • افراد با مشکلات هورمونی یا حساس به استروژن همچون: سندرم تخمدان پلی‌کیستیک یا سرطان‌های حساس به هورمون
  • زنان باردار یا شیرده (مصرف کم این نوشیدنی معمولاً بی‌خطر است، اما بهتر است با پزشک مشورت شود).
  • افراد دیابتی (با احتیاط)
  • کسانی که به زردچوبه حساسیت دارند.
  • اشخاصی که به فقر آهن مبتلا هستند.
  • کودکان زیر ۱ سال

اعتدال در مصرف شیر زردچوبه بی‌خطر است؛ اما اگر بیماری خاصی دارید یا دارو خاصی مصرف می‌کنید، قبل از افزودن این نوشیدنی به رژیم غذایی خود، با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید.

کلام آخر

تقویت فرایندهای متابولیکی و کاهش وزن یکی از چندین فواید اثبات شده شیر و زردچوبه است. مطلب قابل‌توجه اینجاست که مصرف منظم شیر و زردچوبه تحت نظارت متخصص تغذیه آن را به یک مکمل ارزشمند تبدیل می‌کند؛ اما این نوشیدنی به‌هیچ‌عنوان به‌تنهایی نقش دارو یا درمانگر ندارد.

بنابراین برای بهره مندی از خواص شیر و زردچوبه در حین مصرف داروها، توجه به مقدار کالری مصرفی و انجام فعالیت‌های ورزشی پیروی از یک رژیم غذایی سالم مانند: رژیم مزوبولیک لیمومی شما را زودتر از انتظار به نتیجه می‌رساند.

مخاطب عزیز! این مطلب جنبه آموزشی و اطلاعات عمومی دارد. همچنین بر اساس علم روز دنیا نوشته شده است. با این حال اگر مشکل و یا بیماری جسمی دارید، برای اجرای آن فقط با پزشک متخصص مشورت کنید.

منابع

citizenshospitals

redcliffelabs

healthline

medicalnewstoday

medicinenet

source

توسط salamatsun.ir