به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، پس از چهار سال وقفه، جشنواره ققنوس بار دیگر از خاکستر برخاست و با استقبال گسترده دانشجویان از سراسر کشور مواجه شد. این جشنواره که با ارسال بیش از ۱۱ هزار اثر در بخش‌های مختلف هنری همراه بود، نشان داد که هنر دانشجویی زنده است و نیازمند حمایت جدی. امسال، با اختصاص جایزه ویژه “انتفاضه هنر”، توجه ویژه‌ای به موضوع مقاومت، فلسطین و ظلم‌ستیزی شد. همچنین، برای استمرار این جریان، دبیرخانه دائمی و باشگاه‌های هنری ققنوس راه‌اندازی خواهد شد تا بستری برای رشد و شکوفایی استعدادهای هنری دانشجویان در سراسر کشور فراهم شود.

 

به مناسبت اختتامیه جشنواره ققنوس، گفت‌وگویی داشتیم با سید مسعود پرهیزگاری دبیر کل جشنواره هنری دانشجویی ققنوس و معاون فرهنگی هنری سازمان بسیج دانشجویی کشور که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید:

 

در دانشگاه‌ها، مجموعه‌ بسیج دانشجویی وجود داشت و جریانی به نام ققنوس را راه‌اندازی کرده بود. هرچند این جریان عمر چندانی نداشت و تنها پنج سال از فعالیتش گذشته بود که دانشگاه‌ها به دلیل شیوع کرونا تعطیل شدند و این جریان نیز متوقف شد. این توقف نزدیک به چهار سال طول کشید، اما امسال، خوشبختانه، ققنوس از خاکستر خود برخاست و مجدداً احیا شد.

در مرحله گردآوری آثار، موجی از استقبال در میان دانشجویان شکل گرفت. علاقه‌مندی دانشجویان دانشگاه‌های مختلف باعث شد که حضور در جشنواره ققنوس روزبه‌روز افزایش یابد. این روند حتی در روزهای پایانی، باوجود تمدید مهلت ارسال آثار برای دو بار، همچنان ادامه داشت. پس از پایان مهلت تمدید دوم، باز هم متقاضیان جدیدی برای شرکت در جشنواره وجود داشتند.

<div id=”video-display-embed-code_2614720″ ><script type=”text/JavaScript” src=”https://snn.ir/fa/news/play/embed/1219304/2614720?width=400&height=300″></script></div>

 

این استقبال نشان داد که جامعه دانشگاهی و حتی کل جامعه، نیازمند توجه جدی به عرصه هنر است. هنر، زبانی است که به مترجم نیازی ندارد؛ هر فردی با هر زبانی و هر گویشی می‌تواند اثری هنری خلق کند و آن را در میان ملت‌ها و فرهنگ‌های مختلف عرضه کند. از آنجایی که هنر با فطرت انسانی در ارتباط است، این موضوع اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.

 

نقطه مغفول در دانشگاه‌ها: بی‌توجهی به هنر

یکی از نکات مهمی که در این جشنواره مشخص شد، این بود که دانشگاه‌ها تا پیش از این، توجه جدی به هنر نداشتند. اما اکنون، دانشجویان خودشان به سمت هنر آمده‌اند. نکته دیگر، گستردگی جغرافیایی جشنواره ققنوس است؛ به‌طوری‌که آثاری از دورافتاده‌ترین مناطق کشور و محروم‌ترین دانشگاه‌ها نیز به جشنواره راه یافته‌اند. این نشان می‌دهد که برگزیدگان جشنواره، محدود به تهران یا مراکز استان‌ها نیستند، بلکه از سراسر کشور در این رقابت حضور دارند.

این موضوع مسئولیت سنگینی را بر دوش ما می‌گذارد. پیش‌تر، درباره حمایت از دانشجویان علاقه‌مند به هنر و هنرمندان دانشجویی در سراسر کشور صحبت می‌کردیم، اما اکنون باید باور داشته باشیم که تحقق این هدف ضروری است و تمام تلاش خود را برای آن به کار ببندیم.

 

ققنوس؛ آغاز یک حرکت بزرگ در هنر دانشجویی

ما جشنواره ققنوس را تنها یک رویداد نمی‌دانیم؛ بلکه اختتامیه آن، درواقع آغاز یک حرکت بزرگ است. پس از برگزاری جشنواره، برای حفظ استمرار و استقلال آن برنامه‌ریزی شده است. با توجه به اینکه این جشنواره چند سال دچار وقفه شد، برنامه‌ریزی بلندمدتی برای تداوم آن در نظر گرفته شده است.

دبیرخانه دائمی جشنواره ققنوس پس از پایان این دوره، تشکیل خواهد شد. علاوه بر این، جشنواره نباید محدود به یک مقطع زمانی باشد، بلکه باید در طول سال و در تمام مناطق کشور جریان داشته باشد. به همین دلیل، باشگاه‌های هنری ققنوس پس از جشنواره شکل خواهند گرفت تا دانشجویانی که در جشنواره شرکت کرده‌اند یا حتی کسانی که شرکت نکرده‌اند، شناسایی شوند و در مسیر رشد هنری قرار بگیرند.

شعار ما این است که جشنواره ققنوس، تنها برای برگزیدگان نیست؛ بلکه اصل جشنواره برای آن دسته از دانشجویانی است که هنوز به مرحله کسب مقام نرسیده‌اند. این دانشجویان در باشگاه‌های هنری ما عضو خواهند شد تا سال آینده بتوانند با توانمندی بیشتری در جشنواره شرکت کنند.

<div id=”video-display-embed-code_2614723″ ><script type=”text/JavaScript” src=”https://snn.ir/fa/news/play/embed/1219304/2614723?width=400&height=300″></script></div>

جشنواره‌ای برای همه دانشجویان، نه فقط بسیج دانشجویی

جشنواره ققنوس، متعلق به همه دانشجویان است، هرچند بسیج دانشجویی برگزارکننده آن است. هر دانشجویی، با هر تفکر، سلیقه و گرایشی می‌تواند در این جشنواره شرکت کند. علاوه بر آن، باشگاه‌های هنری ما در سراسر کشور، پذیرای تمامی دانشجویان خواهند بود و در رشته‌های مختلف فعالیت خواهند داشت.

ما امیدواریم که بتوانیم باشگاه‌های متعددی در کشور راه‌اندازی کنیم. مشابه انجمن‌های دانشگاهی در حوزه‌هایی چون موسیقی، هنرهای نمایشی، فیلم و…، این باشگاه‌ها به‌عنوان مراکز شناسایی، رشد و حمایت از تولیدات دانشجویی فعالیت خواهند کرد. هدف ما صرفاً آموزش نیست، بلکه توانمندسازی هنرمندان دانشجو و ایجاد شبکه ارتباطی میان آنان برای تولید آثار هنری است.

 

هنر، عامل تعالی یک کشور

اگر هنر در یک کشور رشد کند، مسیر درست آن نیز تقویت خواهد شد. در این صورت، هنر ملی می‌تواند متعالی شود و کشور را به جلو ببرد. بنابراین، هم مسئولان فرهنگی کشور و هم دانشجویان و هنرمندان باید این حوزه را جدی بگیرند.

اگر عرصه هنر و به‌ویژه هنر دانشجویی مورد حمایت قرار گیرد، آینده هنر کشور و به‌تبع آن، نگاه تمدنی حاکم بر کشور، آینده درخشانی خواهد داشت. اما اگر این عرصه نادیده گرفته شود، دچار ضعف خواهیم شد.

 

آمار استقبال و آثار ارسال‌شده به جشنواره

استقبال از جشنواره ققنوس بسیار گسترده بود. درگاه رسمی جشنواره بیش از ۶۰۰۰ ثبت‌نامی داشت، درحالی‌که تعداد ثبت‌نام‌های انجام‌شده از طریق پیام‌رسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی نیز قابل‌توجه بود.

در مجموع، بیش از ۱۱ هزار اثر در بخش‌های مختلف به جشنواره ارسال شد:

  • در بخش فیلم: بیش از ۱۲۰۰ اثر شامل فیلم داستانی، مستند، نماهنگ و برنامه تلویزیونی
  • در بخش هنرهای تجسمی: حدود ۴۵۰۰ اثر
  • در حوزه شعر: حدود ۲۰۰۰ اثر
  • در حوزه ادبیات: نزدیک به ۱۵۰۰ اثر
  • در حوزه موسیقی: حدود ۲۰۰ اثر
  • در حوزه فیلمنامه و نمایشنامه: آثار قابل‌توجهی ارسال شد
  • در بخش کتاب دانشجویی: آثار ارزشمندی دریافت شد

این استقبال، هم از نظر کمی و هم از نظر کیفی، بسیار چشمگیر بود. حتی برخی از آثار ارسال‌شده به جشنواره، در حد و اندازه یک جشنواره ملی بودند.

 

محورهای جشنواره و جایزه ویژه مقاومت

موضوعات جشنواره ققنوس، شامل مسائل اجتماعی، تاریخ ایران، پیشرفت کشور و زنان بود. اما موضوع ویژه جشنواره امسال، “مقاومت” بود.

با عنوان “انتفاضه هنر؛ قیام هنرمندانه علیه ظلم جهانی”، جشنواره امسال نگاهی جدی به فلسطین و مظلومیت مردم غزه و لبنان داشت. این موضوع، در بسیاری از آثار ارسال‌شده برجسته بود:

  • ۷۰٪ آثار برگزیده در بخش فیلم،
  • بخش ادبیات داستانی،
  • بخش شعر،

همگی به مفهوم مقاومت پرداخته بودند. به همین دلیل، امسال ۵ جایزه ویژه مقاومت تحت عنوان “انتفاضه هنر” برای برترین آثار مرتبط با این موضوع در نظر گرفته شد.

در نهایت، از تمامی عوامل، شرکت‌کنندگان و هنرمندان دانشجو تشکر می‌کنیم. این جشنواره، نه‌تنها یک رویداد، بلکه آغاز یک حرکت بزرگ در عرصه هنر دانشجویی ایران است.

 

source

توسط salamatsun.ir