خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: سرماخوردگی و آنفلوانزا به‌عنوان یکی از شایع‌ترین بیماری‌ها در فصول سرد سال شناخته می‌شوند. سرعت شیوع این بیماری‌ها بسیار بالا بوده و درصورت عدم رعایت بهداشت ممکن است بسیاری از افراد را درگیر کند.

فصل سرما برای خانواده‌ها همراه با بیماری‌های عفونی و ویروسی است. سرما خوردگی و آنفلوانزا از سال‌های گذشته در ردیف بیماری‌های شایع این فصل بوده است اما از چند سال قبل با شیوع گسترده کووید ۱۹ این بیماری نیز به جمع بیماری‌های ویروسی فصل سرما افزوده شد. هر چند که امروزه دامنه همه گیری کرونا محدود شده و تزریق واکسن‌ها تا حد زیادی توانسته جامعه را در برابر این ویروس مصون کند اما هنوز هم وقتی تب و دردهای عضلانی سراغ کسی می‌آید و او را برای درمان راهی مراکز درمانی می‌کند، یکی از احتمالات ابتلاء به کرونا است. طی سال جاری اما آنفلوانزا با شدت و حدت بیشتری تاخت و تاز در جوامع مختلف را آغاز کرده است.

آنفلوانزا با کرونا متفاوت است

محمد صادق رضایی رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران درباره تفاوت آنفلوانزا و کرونا می‌گوید: برخی خانواده‌ها متأسفانه فرق بین سرماخوردگی و آنفلوانزا و کرونا را نمی‌دانند و امکان تشخصی اینها را از هم ندارند.

این فوق تخصص بیماری‌های عفونی کودکان و استاد دانشگاه در گفتگو با خبرنگار مهر ادامه داد: وقتی فردی به بیماری کرونا یا آنفلوانزا مبتلا می‌شود، علائمی چون تب بالا و گلودرد یا سرفه و دردهای عضلانی را تجربه می‌کند. فرد بیمار دچار سرفه‌های تحریکی و تنگی نفس و اختلال بویایی و چشایی می‌شود.

به گفته وی نکته کلیدی در میان این بیماران، ابتلاء غالب اعضای خانواده به بیماری به دلیل مسری بودن آنهاست.

تاخت و تاز ویروس آنفلوانزا در مازندران

سرماخوردگی معمولاً بیماری با نشانه‌هایی چون عطسه و سرفه و آبریزش بینی همراه است و به مرور زمان بعد از سه تا ۵ روز این ترشحات رنگی شده و از بین می‌رود.

بنا بر اظهارات این مقام ارشد دانشگاه علوم پزشکی مازندران، بهترین راهکار برای عبور از بحران این بیماری، توجه جدی به پروتکل‌های بهداشتی، رعایت فاصله‌های اجتماعی، شستن دست‌ها، استفاده از ماسک هنگام حضور در اجتماع و اماکن شلوغ است. همچنین وقتی یکی از اعضای خانواده با ابتلاء به این بیماری درگیر علائم گوارشی شد باید از تماس با آن خودداری شود.

بروز آنفلوانزا و بیماری‌های تنفسی در مازندران

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت: باتوجه به مراجعه‌های مردم استان به مراکز بهداشتی و درمانی در میان بیماری‌های تنفسی، ویروس آنفلوانزا شیوع بیشتری داشته است.

سیده‌محدثه حسینی در گفتگو با خبرنگار مهر در همین خصوص نسبت به افزایش بیماران تنفسی به درمانگاه‌ها و مراکز اورژانسی استان هشدار داد و افزود: با توجه به مراجعات مردم استان به مراکز بهداشتی و درمانی در میان بیماری‌های تنفسی، ویروس آنفلوانزا شیوع بیشتری داشته است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران بیان کرد: تب، گلودرد و سرفه، سردرد، دردعضلانی، تعریق و آبریزش بینی ازجمله نشانه‌های آنفلوانزا است.

حسینی با اشاره به اینکه عامل بیماری‌های حاد عفونی شایع، ویروس است، گفت: آنتی‌بیوتیک‌ها هیچ تأثیری روی این بیماری ندارند و بهتر است برای پیشگیری از بیماری‌های تنفسی در منزل بمانید و تا موقعی که تب شما قطع نشده است، از منزل خارج نشوید.

معاون دانشگاه علوم پزشکی مازندران اظهار کرد: افرادی که دچار ضعف سیستم ایمنی، سالمندان، خانم‌های باردار، نوزادان و افراد دچار بیماری مزمن هستند، بیش از سایرین در معرض عوارض ناشی از بیماری آنفلوانزا هستند و افراد در صورت بروز بیماری زمینه‌ای و مزمن بلافاصله پس از شروع علائم به پزشک خود مراجعه کنند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت: براساس نمونه‌های آزمایش شده بیماری‌های تنفسی، بیشترین میزان ابتلاء به آنفلوانزا در نیمه نخست آذر ماه گزارش شده است.

حسینی با اعلام اینکه در زمان حاضر علاوه بر ویروس آنفلوانزا سایر ویروس‌های تنفسی از جمله کرونا در گردش هستند، افزود: آسان‌ترین و مؤثرترین راه پیشگیری از بیماری‌های عفونی تنفسی، رعایت نکات بهداشتی مانند شست‌وشوی دست‌ها، استفاده از وسایل شخصی، روبوسی نکردن و دست ندادن با افراد، در زمان‌های اپیدمی بیماری است.

تاخت و تاز ویروس آنفلوانزا در مازندران

وی یادآور شد: موضوع مهم دیگر اینکه افراد تغذیه مناسب و سالم داشته باشند تا سیستم ایمنی آنان تقویت شود.

داروهای کورتونی و تزریق سرم هیچ تأثیری در درمان آنفلوانزا ندارد

رؤیا قاسمیان مدیر گروه آموزشی عفونی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با هشدار شیوع بیماری آنفلوانزا در مازندران گفت: استفاده داروهای کورتونی و تزریق سرم هیچ تأثیری در درمان آنفلوانزا ندارد و باید مراقب شیوع آنفلوانزا بود.

استاد بیماری‌های عفونی و گرمسیری دانشگاه علوم پزشکی مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر همچنین به افزایش روند قابل توجه عفونت‌های تنفسی به ویژه عفونت ویروسی در استان اشاره و اظهار کرد: از سال‌های گذشته با اپیدمی کرونا مواجه بودیم و لزوم توجه به مراقبت‌های بهداشتی اهمیت دارد. شیوع آنفلوانزا امسال به‌طور قابل توجهی بیشتر از سال‌های گذشته بوده است و بیشتر نمونه‌های مثبت مربوط به بیماری آنفلوانزا گزارش شد.

مدیر گروه آموزشی عفونی دانشگاه علوم پزشکی مازندران آنفلوانزا را سبب بروز عفونت‌های ریوی شدید دانست و تاکید کرد: این بیماری منجر به بستری شدن و در مواردی منجر به از دست رفتن بیمار می‌شود.

وی بر اهمیت بحث درمان تاکید کرد و گفت: با شیوع عفونت کرونا از داروهای دگزامتازون و گروه داروهای کورتون در درمان کرونا استفاده شد و این شبهه و درمان اشتباه هم بین پزشکان و بیماران باقی مانده است.

این استاد دانشگاه بیان کرد: در بسیاری از بیماران مصرف دگزامتازوان به‌ویژه در دوره ابتدای آنفلوآنزا می‌تواند خطرناک باشد.

قاسمیان افزود: آنفلوانزا عفونت ویروسی است و در کشور داروی ضد ویروس در دسترس داریم و اگر در ۴۸ ساعت اولیه بیماری استفاده شود می‌تواند پاسخ درمانی خوبی دریافت کنیم. استفاده از داروهای کورتون در درمان آنفلوانزا تأثیری ندارد و صرف آنتی بیوتیک و مصرف سرم در درمان مؤثر نیست و موضوع مهم استراحت و مصرف مایعات گرم است.

مدیر گروه آموزشی عفونی دانشگاه علوم پزشکی مازندران همچنین تاکید کرد: استفاده از داروهای کورتون در درمان آنفلوانزا ممنوع است و منجر به افزایش درگیری ریوی می‌شود. فرد مبتلا به آنفلوانزا در همان مراحل اولیه ابتلاء دچار تب، گلودرد و سردرد به‌طور متوالی در چند روز می‌شود و حتی سرماخوردگی معمولی نسبت به این بیماری خفیف‌تر است. علائم سرماخوردگی به طور معمول در حدود هفت تا ۱۰ روز برطرف می‌شود و به سرعت آنفلوانزا بروز نمی‌کند. علائم آنفلوانزا ۲ هفته طول می‌کشد و با بدن درد همراه است.

در صورت ابتلاء به عفونت آنفلوانزا، یک روز قبل از بروز علائم آنفلوانزا و پنج تا هفت روز پس از بیمار شدن، احتمال سرایت وجود دارد و مدت زمان سرایت در کودکان کم سن یا افراد با سیستم ایمنی ضعیف ممکن است طولانی‌تر باشد.

چگونه از آنفلوانزا پیشگیری کنیم؟

برای پیشگیری از آنفلوانزا، اقدامات مهمی را می‌توانید انجام دهید. اولین گام اساسی و مؤثر در پیشگیری از آنفلوانزا، واکسیناسیون سالیانه است.

واکسن‌های مخصوص آنفلوانزا به شدت توصیه می‌شوند، به ویژه به افرادی که در گروه‌های خطرناک مانند افراد مسن، کودکان و افراد با بیماری‌های مزمن قرار دارند.

همچنین، رعایت توصیه‌های بهداشتی مانند شستشوی دست‌ها به طور منظم، استفاده از ماسک در صورت سرفه و عطسه و اجتناب از تماس نزدیک با افراد مبتلا به آنفلوانزا نیز می‌تواند به کاهش انتقال بیماری کمک کند. علاوه بر این، تقویت سیستم ایمنی بدن از طریق تغذیه سالم، ورزش منظم، خواب کافی و کاهش استرس نیز می‌تواند در افزایش مقاومت به آنفلوانزا و کاهش احتمال ابتلاء به آن مؤثر باشد.

source

توسط salamatsun.ir