به گزارش پایگاه خبری بورس پرس،
وزارت اقتصاد اعلام کرد: معاهده 20 ساله که به امضای روسای جمهوری ایران و روسیه رسید، تسهیل سرمایهگذاریهای مشترک، تسهیل روابط بانکی و پرداختهای دوجانبه با ارزهای ملی، توسعه همکاری مشترک در حوزه حمل و نقل و انرژی و همچنین ایجاد یک کریدور تسهیل شده گمرکی را کلید می زند.
بر اساس این گزارش این توافقنامه در بستر شرایط منطقهای و بینالمللی، رویدادی مهم به ویژه از ابعاد اقتصادی تلقی می شود. ارتباط عمیقتر اقتصادی ایران و روسیه با توجه به عضویت دو کشور در سازمان همکاری شانگهای و پیمان بریکس می تواند در ابعاد اقتصادی به اهمیت بیشتر این توافق بیفزاید.
معاهده مشارکت جامع راهبردی بین ایران و روسیه مشتمل بر 47 ماده منتشر شد که همه حوزهها را در بر میگیرد. در ماده 16 این قرارداد راهبردی، تأکید شد طرفهای متعاهد همکاری بین استانی را با عنایت به اهمیت ویژه آن برای گسترش ابعاد کامل روابط دو جانبه، توسعه خواهند داد.
طرف های متعاهد شرایط مساعدی را برای برقراری روابط مستقیم بین استانهای ایرانی و روسی ایجاد خواهند کرد و آشنایی متقابل از ظرفیتهای اقتصادی و سرمایهگذاری آنها از جمله از طریق برگزاری سفرهای تجاری، گردهماییها، نمایشگاهها، بازارچهها و سایر رویدادهای مشترک بین استانی را تسهیل خواهند کرد.
طرفهای متعاهد از همکاریهای تجاری و اقتصادی در همه زمینههای مورد علاقه متقابل با هماهنگی این تعامل در چارچوب کمیسیون دائمی همکاریهای تجاری و اقتصادی ایران و روسیه حمایت خواهند کرد.
طبق ماده 18 این معاهده، طرفهای متعاهد به توسعه همکاریهای تجاری، اقتصادی و صنعتی، ایجاد مزیتهای اقتصادی متقابل از جمله سرمایهگذاریهای مشترک، تأمین مالی زیرساختها، تسهیل ساز و کارهای تجارت و کسب و کار، همکاری در امور بانکی، ترویج و تأمین متقابل کالا، کار، خدمات، اطلاعات و محصولات فعالیتهای فکری از جمله حقوق انحصاری مربوطه، مساعدت خواهند داشت.
بر این اساس طرف های متعاهد با آگاهی از ظرفیتهای سرمایهگذاری میتوانند سرمایهگذاریهای مشترکی را در اقتصاد دولتهای ثالث داشته و گفت و گوهایی در چارچوب ساز و کارهای تخصصی چند جانبه بدارند.
بر مبنای ماده 20 این معاهده با هدف افزایش حجم تجارت متقابل، طرفهای متعاهد شرایطی برای توسعه همکاری بین ﻣﺆسسات اعتباری طرفهای متعاهد با در نظر گرفتن اسناد حقوقی بین المللی در زمینه مبارزه با پول شویی و تأمین مالی تروریسم که طرفهای متعاهد عضو آنها هستند، استفاده از ابزارهای مختلف ﺗﺄمین مالی تجارت، توسعه پروژههای حمایت مشترک از صادرات متقابل، افزایش ظرفیت سرمایهگذاری، گسترش سرمایهگذاریهای متقابل بین اشخاص حقیقی، شرکت های دولتی و خصوصی فراهم می شود و از حمایت مقتضی از سرمایه گذاریهای متقابل اطمینان حاصل خواهند کرد.
طرف های متعاهد به منظور ایجاد زیر ساخت پرداخت نوین مستقل از دولتهای ثالث، گذار به پرداختهای دو جانبه به ارزهای ملی، تقویت همکاری مستقیم بین بانکی و ترویج محصولات مالی ملی، همکاری می کنند. بر اساس بند دیگری از این ماده طرفهای متعاهد همکاری را با هدف توسعه تجارت و تشویق سرمایهگذاریها در مناطق اقتصادی ویژه آزاد طرفهای متعاهد گسترش خواهند داد.
طبق طرفهای متعاهد به مناطق اقتصادی آزاد ایران و روسیه در جهت انجام اقدامات معطوف به ایجاد شرکت های مشترک در زمینههای مورد علاقه متقابل مساعدت خواهند کرد و به ایجاد مناطق صنعتی توجه می شود. همچنین طرف های متعاهد آمادگی برای توسعه همکاری های سودمند متقابل در صنایع استخراج طلا، فراوری طلا، الماس، برلیان و جواهرات را اعلام کردند.
طبق ماده 21، طرف های متعاهد با در نظر گرفتن تواناییها و ظرفیتها از همکاری نزدیک در زمینه حمل و نقل حمایت خواهند کرد و جهت توسعه همه جانبه شراکت در حوزه حمل و نقل بر مبنای سودمند تعامل دارند.
طرف های متعاهد شرایط مساعدی را برای متصدیان حمل و نقل ایران و روسیه، تسهیل روند حمل و نقل و جابهجایی مسافران با استفاده از تمام روشهای حمل و نقل و افزایش حجم آنها، استفاده مؤثر از زیرساخت های جادهای و مرزی، فراهم خواهند ساخت. همچنین همکاری در زمینه حمل و نقل جادهای، ریلی، هوایی، دریایی و ترکیبی و نیز آموزش متخصصان در زمینه حملونقل را گسترش خواهند داد.
طرفهای متعاهد در توسعه کریدورهای حمل و نقل بین المللی که از قلمرو ایران و فدراسیون روسیه عبور میکند. به ویژه کریدور بین المللی حمل و نقل شمال و جنوب فعالانه همکاری خواهند کرد. این همکاری شامل ترویج کالا با مبدأ یک طرف متعاهد در بازارهای دولت های ثالث و همچنین فراهم سازی شرایط توسعه حمل و نقل یکپارچه از طریق کریدورهای حمل و نقل نیز از طریق حمل و نقل دو جانبه و ترانزیتی در قلمرو، خواهد بود.
طرف های متعاهد پیشرفت های نوین در زمینه سامانه های حمل و نقل دیجیتال را به کار خواهند گرفت. در همین حال از هماهنگی نزدیک در سازمانهای بین المللی صنعت حمل و نقل حمایت می شود. بین نهادهای اجرایی در این زمینه و شرکت ها همکاری سودمند متقابل ایجاد خواهند کرد و مشارکت آنها را در رویدادهای بینالمللی صنعت حمل و نقل تسهیل خواهند کرد.
ماده 22 این معاهده به همکاری در حوزه انرژی اختصاص دارد. بنابراین اساس طرف های متعاهد همکاری در حوزه نفت و گاز را بر اساس اصول برابری و سودمندی متقابل گسترش خواهند داد و اقداماتی را برای افزایش امنیت انرژی طرف های متعاهد از طریق استفاده بهینه از منابع سوخت و انرژی اتخاذ خواهند کرد.
طرف های متعاهد همکاری دو جانبه در حوزه های همکاری علمی و فنی، تبادل تجربیات و به کارگیری فناوریهای روز و پیشرفته در استخراج، فراوری و حملونقل نفت و گاز، مساعدت به شرکتها و سازمانهای ایرانی و روسی در بخش سوخت و انرژی جهت گسترش همکاریها از جمله عرضه انرژی و عملیات سوآپ، تشویق سرمایهگذاری در چارچوب همکاری دوجانبه در پروژههای توسعه میادین نفتی و گازی در قلمرو طرفهای متعاهد، تشویق پروژههای زیربنایی حائز اهمیت برای تأمین امنیت انرژی جهانی و منطقهای، تأمین دسترسی بدون تبعیض به بازارهای بین المللی انرژی و افزایش رقابت پذیری آنها همکاری و اجرای یک سیاست هماهنگ در چارچوب مجامع بین المللی انرژی مانند مجمع کشورهای صادرکننده گاز و اوپک پلاس را گسترش خواهند داد.
علاوه بر این طرف های متعاهد سطح همکاری، تبادل نظر و تجربیات در زمینه منابع تجدیدپذیر انرژی را ارتقا خواهند داد.
بر اساس ماده 23 این معاهده، طرف های متعاهد به توسعه و گسترش روابط بلند مدت و متقابلاً سودمند به منظور اجرای پروژه های مشترک در زمینه استفاده صلح آمیز از انرژی اتمی از جمله احداث تأسیسات انرژی هستهای مبادرت خواهند کرد.
ماده 24 این معاهده، طرفهای متعاهد همکاریها را در زمینههای کشاورزی، شیلات، دامپزشکی، حفاظت و قرنطینه گیاهان و تولید بذر به منظور افزایش تجارت و دسترسی متقابل محصولات کشاورزی به بازارهای طرفهای متعاهد و بازارهای دولتهای ثالث توسعه خواهند داد.
جهت تأمین بهداشت محصولات کشاورزی، مواد اولیه و مواد غذایی که باید با الزامات وضع شده در حوزه نظارت بهداشتی و همه گیرشناسی، دامپزشکی، کنترل قرنطینه و بهداشت نباتی و بذر و همچنین الزامات استفاده ایمن از آفت کشها و مواد شیمیایی کشاورزی یا سایر الزامات وضع شده به موجب قوانین طرفهای متعاهد مطابقت داشته باشند، طرفهای متعاهد اقدامات لازم را اتخاذ خواهند کرد.
طبق ماده 25، طرف های متعاهد همکاری گمرکی از جمله اجرای پروژههای ایجاد یک کریدور تسهیل شده گمرکی، شناسایی متقابل برنامههای فعالان اقتصادی مجاز به منظور تشویق به ایجاد زنجیرههای امن تأمین کالا، سازماندهی همکاری های اداری و تبادل اطلاعات گمرکی بین نهادهای گمرکی را انجام خواهند داد.
بر مبنای ماده 26 نیز طرفهای متعاهد به منظور پیشبرد رقابت منصفانه در بازارهای ملی و ارتقای سطح رفاه مردم، همکاری در زمینه سیاست ضد انحصاری را گسترش خواهند داد.
طبق ماده 27 طرف های متعاهد در موضوعاتی مانند شناسایی متقابل استانداردها، نتایج آزمایشها و گواهیهای انطباق، استفاده مستقیم از استانداردها، تبادل تجربیات و پیشرفتهای جدید در زمینه تأمین همسانی اندازهگیری، آموزش کارشناسان و گسترش شناسایی نتایج آزمایشها بین ایران و روسیه، همکاری ها را توسعه خواهند داد.
بر اساس ماده 35 این معاهده به توسعه روابط گردشگری اختصاص دارد که بر اساس آن طرف ﻫﺎی متعاهد از همکاریهای گسترده در بخشهای دولتی و خصوصی در زمینههای ترویج میراث فرهنگی، گردشگری، هنرها و صنایع دستی جهت افزایش آگاهی مردم نسبت به غنای اجتماعی و فرهنگی و جاذبههای مختلف گردشگری ایران و روسیه حمایت کرده و ارتباط مستقیم میان سازمانهای گردشگری را ترغیب خواهند کرد.
بر مبنای ماده 39 طرفهای متعاهد در زمینه حفاظت از محیطزیست از طریق تبادل تجربیات در استفاده منطقی از منابع طبیعی، ارائه فناوریهای دوستدار محیط زیست و اجرای اقدامات حفاظت از محیط زیست همکاری خواهند کرد. ماده 40 نیز مقرر کرد طرفهای متعاهد همکاری، تبادل نظر و تجربه در زمینه مدیریت منابع آبی را تسهیل خواهند کرد.
انتهای پیام
source