اذعان به اشکالات تک‌نرخی سازی/ خسارت تصمیم‌ غلط ارزی با کیست؟

به گزارش روزپلاس، روز گذشته، عارف، معاون اول رئیس‌جمهور، اعلام کرد که تک‌نرخی‌سازی ارز سیاست کلان دولت است و این سیاست پیش‌تر در دولت اصلاحات اجرا شده و نتایج موفقی به‌همراه داشته است، هرچند این اظهارات بلافاصله با واکنش منفی کارشناسان مواجه شد، اما بخش دیگری از مباحث که کمتر مورد توجه قرار گرفت، اعتراف ضمنی او به شکست گام اول این طرح به‌دلیل زمان‌بندی غلط در اجرا بود.

اعتراف به زمان‌بندی غلط در اجرای سیاست تک‌نرخی‌سازی

تا امروز فضای رسانه‌ای به‌گونه‌ای بود که وقوع جهش اخیر نرخ ارز در اواخر آذرماه نه به‌دلیل عدم محاسبه دقیق از شرایط اقتصاد ایران و اعمال دفعی تک‌نرخی‌سازی و حذف ارز نیمایی بلکه به‌دلیل تحولات منطقه در 9 ماه گذشته عنوان می‌شد. فضای رسانه‌ای کاریکاتورزده به‌قدری یک‌طرفه بود که منتقدان اجرای این طرح به ذی‌نفعان رانت تشبیه می‌شدند و متولیان اجرایی این طرح مسئله‌دار  قهرمانان حذف رانت عنوان می‌شدند، اما حالا با این تأکید عارف در زمان‌بندی غلط اجرا باید شاهد جهت‌گیری‌های جدیدی از سوی کارشناسان مستقل باشیم.

لازم به یادآوری و تأکید است که عارف در سخنان روز گذشته خود گفته بود: «بله، شاید در گام اول اشکالاتی در زمان اجرای تک‌نرخی‌سازی ارز داشتیم که قبول می‌کنیم.»

به‌هرترتیب این اذعان، هرچند دیرهنگام، نقطه مثبتی است؛ چرا که برای نخستین بار، یک مقام ارشد دولت به اشکالات اساسی در اجرای این طرح اذعان کرده است.

زیان در زیان، حاصل اجرای غلط یک طرح مسئله‌دار با سابقه نه‌چندان مثبت

از جمله آثار منفی اجرای نادرست این سیاست می‌توان به تحمیل تورم کالایی ناشی از افزایش شدید نرخ ارز واردات کالاهای واسطه‌ای، و تشدید انتظارات تورمی اشاره کرد،
علاوه بر این، باقی‌ماندن فاصله 20درصدی میان نرخ رسمی ارز و بازار آزاد همچنان به‌عنوان مشکلی حل‌نشده مطرح است، در واقع هم‌اکنون نه‌تنها دلیل ورود به جراحی اقتصادی یعنی حذف فاصله میان نرخها مرتفع شده است، بلکه هزینه تورمی اجرای این طرح غلط از این پس روی گُرده مردم سنگینی خواهد کرد.

لزوم شفاف‌سازی و پاسخگویی مسئولان

این اعتراف اگرچه گامی رو به جلو محسوب می‌شود، اما لازم است خسارت‌های ناشی از زمان‌بندی غلط اجرای این سیاست به‌طور دقیق مشخص شود، همچنین باید افرادی که بر اجرای این سیاست در مقطع زمانی نامناسب تأکید داشتند شناسایی و پاسخگو شوند.

بازخوانی فرمایشات مقام معظم رهبری در مورد پول ملی و تصمیم‌گیری‌های نادرست

در این میان، بازخوانی فرمایشات مقام معظم رهبری در سال 1399 نیز اهمیت ویژه‌ای دارد، ایشان در آن زمان فرمودند: «قدرت پول ملی از عناصر اقتدار است، اگر بر اساس تصمیم‌گیری‌های نادرست، پول ملی تنزل پیدا کرد، این عقب‌رفت است.»، این نکته تأکیدی بر ضرورت تصمیم‌گیری‌های کارشناسی‌شده و دقیق در مدیریت سیاست‌های کلان اقتصادی کشور است.

source

توسط salamatsun.ir