سید جواد خناری نژاد متخصص روانشناسی تربیتی واستاد دانشگاه همزمان با فرارسیدن ایام امتحانات در گفتوگو با پانا برای داشتن هدف، چند نکته کاربردی از جمله برنامهریزی دقیق، زمانبندی درست و محیط مطالعه از فوت و فنهایی که یک دانشآموز موفق باید بداند، را مطرح کرد.
وی افزود: «یک دانشآموز موفق قبل از هر کاری باید فوت و فن مطالعه رو بداند، فوت و فن مدام مطالعه یعنی اینکه؛ ما هدفگذاری داشته باشیم. »
خناری نژاد ادامه داد: «هدفگذاری ما هم شامل برنامهریزی دقیق، زمانبندی مطالعه، تعیین زمان مطالعه و استراحت فضای آرام و مرتب، یادداشتبرداری و خلاصهنویسی و شرکت در گروههای دسته جمعی و مطالعاتی فعالیت ورزشی منظم و داشتن تفریح به انضمام پشتکار و تلاش در ایام امتحانات است. »
متخصص وکارشناس روانشناسی خاطر نشان کردند: «قطعاً دانشآموزان با موضوعاتی مانند اضطراب و استرس دچار هستند و یکی از مواردی که میتواند، باعث جلوگیری و کنترل اضطراب و استرس شود؛ که ما کنترل در تغذیه خود داشته باشیم، یعنی شما در ایام امتحانات از مصرف کافئینهای زیاد مانند: نوشابه انرژیزا، گازدار غذای فست فود و چرب پرهیز داشته باشید چون در زمان امتحان و زمان درس خواندن همه اینا باعث میشود؛ که پرخوری نامناسب شده و باعث خستگی و دچار خواب آلودگی برای همه دانشآموزان خواهد شد. »
وی در ادامه گفتگو افزود: « اولین موضوع و یکی از مهمترین عناصر در درس خواندن محیط مطالعه است، بعضیها فکر میکنند که گوش دادن به موسیقی هنگام مطالعه به تمرکز و دقت حقیقت در یادگیریشان، کمک میکند، اما در اشتباهند تحقیقات نشان داده نه تنها کمکی نمیکند؛ بلکه برای ذهن مضر است. بهتر است برای مطالعه یک فضای مشخص داشته باشیم، این کار باعث میشود ذهن ما آماده یادگیری شود.»
خنارینژاد ادامه داد: «در زمان مطالعه میتوانیم از آزمونهای آزمایشی استفاده کنیم چون باعث میشود که ذهن ما در شرایط امتحان قرار گیرد؛ و این کار باعث میشود، اشکالاتمان را بفهمیم و با برطرف کردن آنها و با آمادگی و یادگیری مجدد با اعتماد به نفس کامل وارد جلسه امتحان شویم. »
وی خاطر نشان کرد: «نکته بعدی مدت زمان مطالعات کوتاه باشد مثلاً به جای اینکه ما در یک روز ده ساعت مداوم مطالعه داشته باشیم زمان مطالعه را بیست قسمت سی دقیقهای تقسیم میکنیم تا اطلاعات را بهتر با حجم کمتر در حافظه خودمان ذخیره کنیم؛ این روش هم در رشتههای ورزشی هم کاربردهای خوبی داشته و دارد. »
خناری نژاد ادامه داد: «یکی دیگر از راههای یادگیری نکات درس آموزشی به دیگران که باعث یادگیری برای خودملن هم میشود، یعنی آموزش و یاد دادن به دیگران بهترین روش ثبت مطالعه در ذهن است. موقعی که آموزش میدهیم، مطالب در ذهن ما هم بازآموزی شده، و طبقهبندی میشود و در یادگیری به خود ما و هم به دانشآموزان کمک خواهد کرد. »
متخصص روانشناسی تربیتی در ادامه گفتگو افزود: « نکته کاربردی دیگر در ایام امتحانات برای دانش ممانعت از دانشآموزان عزیز این خواهد بود که؛ زمانهای سوختمون رو نباید نادیده بگیریم مثل زمانی که در حال پیاده روی هستیم، میتوانیم با یادداشتبرداری از قبل در دفتر یادداشت مون و مرور آن، یک بازآموزی برای مرور مطالب درسی برای ما باشد، بعضی از دانشآموزان از فلش کارتهای آموزشی استفاده میکنند که همه اینا در یادگیری برای شما در شب امتحان مؤثر خواهد بود. »
وی تصریح کرد: « بعضی دانشآموزان در ایام امتحانات در طول شب بیدار میمانند و درس میخوانند، ولی این شب بیداری باعث میشود که، نمره پایینی بگیرند و روی ذهنشان تأثیر منفی بگذارد؛ به جای این کار باید در طول روز زمان مشخصی را به مطالعه اختصاص بدهد نه نصف شب که زمان استراحت مغز است. چون در آن ساعت مغز نیازمند استراحت کافیست و باید استراحت کافی داشته باشیم. »
متخصص روانشناسی تربیتی در پایان افزود: « در ایام امتحانات باید دانشآموزان توجه داشته باشند، بعضی از ما زمان زیادی را صرف علامت زدن مطالب کتاب درسی در شب امتحان داریم؛ این کار هم وقت زیادی از ما میگیرد و هم بیفایده است، این کار فقط ذهنمان را با مسائل کم اهمیت درگیر میکند و باعث حواس پرتی برای ما میشود و نکته پایانی اینکه هر موضوعی غیر از مسائل درسی و مطالب درسی که باعث حواس پرتی برای دانشآموزان شود یا میشود حتماً از آن دوری کنند و خودشان را بغیر از مطالب و مسائل درسی درگیره موضوعات حاشیهای نکنند، که بتوانند با یک سلامت روان کامل و فراغت کامل و هوشیاری کامل در ایام امتحانات موفق و سربلند باشند، برای همه شما دانشآموزان عزیز بهترینها رو آرزو میکنم انشالله در تمام مراحل درسی موفق و سربلند و پیروز باشید. »
source