سدیم کلرید یا همان نمک طعام، نه تنها به عنوان یک چاشنی در خانه‌ها، بلکه به عنوان یک نگهدارنده و تقویت‌کننده طعم در صنایع غذایی نیز به طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در حالی که نمک برای حفظ کیفیت و طعم بسیاری از غذاها ضروری است، اما مصرف بیش از حد آن در محصولات فرآوری‌شده، باعث شده است که بسیاری از افراد بدون آنکه متوجه شوند، مقدار زیادی سدیم مصرف کنند. این امر به ویژه برای افرادی که به دنبال یک رژیم غذایی سالم هستند، چالش‌برانگیز است.

به گزارش خط سلامت اکثر غذاهای آماده و فرآوری‌شده و حتی نان، غلات و محصولات لبنی حاوی مقادیر زیادی سدیم هستند.   بدن ما روزانه تنها به مقدار کمی سدیم، چیزی حدود یک چهارم قاشق چای‌خوری، نیاز دارد تا به انقباض ماهیچه‌ها، حفظ تکانه‌های عصبی سالم و تعادل مایعات کمک کند. مصرف حاد و مزمن سدیم در بسیاری از افراد می‌تواند اثرات منفی بر سلامتی داشته باشد، از جمله: فشار خون بالا، افزایش خطر سکته مغزی و بیماری قلبی عروقی.

در ادامه به دیگر عوارض جانبی زیاده‌روی در مصرف نمک اشاره می‌شود.

شایع‌ترین عارضه زیاده‌روی در مصرف نمک، افزایش فشارخون است. فشارخون بالا به عنوان «قاتل خاموش» در زمینه سلامت شناخته می‌شود، چراکه علائم یا نشانه‌های قابل مشاهده کمی دارد. تخمین زده می‌شود که فشارخون بالا عامل ۵۴ درصد از سکته‌های مغزی و ۴۷ درصد از بیماری‌های عروق کرونر قلب است. این عارضه هم‌چنین یک ریسک فاکتور برای فیبریلاسیون دهلیزی، نارسایی و گشادی دریچه قلب است.

بروز نفخ

مصرف بیش از حد نمک و زیاده‌روی در خوردن میان‌وعده‌های شور و نمکی باعث تشنگی می‌شود و سبب می‌گردد مقدار زیادی آب بنوشید؛ همین مسئله موجب می‌شود بعد از گذشتن چند ساعت احساس نفخ کنید. هم‌چنین بسیاری از افرادی که به نمک حساسیت دارند، در صورت مصرف این ماده با ورم در ناحیه صورت، دست‌ها و پاها مواجه می‌شوند.

افزایش وزن یا انباشت چربی

شواهد زیادی وجود دارد که نشان می‌دهد مصرف زیاد نمک با افزایش وزن و تجمع چربی مرتبط است. محققان بر این باورند که مصرف روزانه ۱۰۰۰ میلی‌گرم سدیم در میان بزرگسالان، خطر چاقی را تا ۲۶ درصد افزایش می‌دهد.

سردرد

مطالعه‌ای که در سال ۲۰۲۱ روی ۲۶۲ بزرگسال انجام شد، نشان داد افرادی که سطح سدیم خونشان بالاتر است، سردردهای طولانی‌تری را تجربه می‌کنند.

افزایش خطر ابتلا به زوال عقل

مطالعات نشان می‌دهد بین رژیم‌های غذایی پرنمک و زوال عقل ارتباط مستقیمی وجود دارد. هم‌چنین شواهدی وجود دارد که اثبات می‌کند مصرف زیاد نمک با ضعف شناختی مرتبط است. محققان توصیه می‌کنند برای پیشگیری و مقابله با زوال عقل، مصرف سدیم را تا حد امکان کاهش دهید.


برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.

source

توسط salamatsun.ir