ناف یکی از عضوهای مهم بدن است که اگر دچار علائم غیر معمولی مثل درد شود، باید آن را به مثابه یک اخطار برای سلامتی در نظر گرفت. با این حال درد ناف دلایل زیادی دارد که بعضی از آن‌ها در حد هشدار هستند و برخی دیگر کاملا خطرناک تلقی می‌شوند. البته گافی دلیل درد ناف بخاطر بیماری یا احساس درد مزمن در نواحی دیگر بدن مثل قفسه سینه است. در هنگام احساس درد در اطراف ناف حتما به متخصص گوارش مراجعه کنید اما قبل از آن با خواندن این مقاله از مجله دکتردکتر درباره مهم‌ترین و البته شایع‌ترین دلایل درد ناف و راه‌های درمان آن، آگاهی‌های لازم را کسب کنید.

درد اطراف ناف نشانه چیست؟

درد اطراف ناف بسته به اینکه در حاشیه ناف، بالای ناف یا پایین ناف و درون ناف باشد، علت‌های مختلفی دارد. بنابراین درد اطراف ناف یک علامت از ده‌ها علت متعددی است که در بیشتر اوقات به یک بیماری یا مشکل بزرگتر منتهی می‌شود. در ادامه این موارد را نام خواهیم برد و درباره آن‌ها توضیح خواهیم داد:

مسمومیت غذایی

مصرف غذاهای فست‌فود غیربهداشتی یا آب و غذاهای آلوده به میکروب، باعث مسمومیت غذایی می‌شود و درد ناف را به همراه دارد. در این شرایط احتمالا بعد از چند ساعت درد در کل شکم را احساس کنید و ممکن است اسهال، حالت تهوع، استفراغ، ضعف و بی‌حالی داشته باشید.

سندرم روده تحریک‌پذیر

درد مزمنی را در اطراف ناف یا حتی در کل شکم خود احساس می‌کنید؟ گاهی احساس دل پیچه دارید؛ اما علائمی از قبیل اسهال یا یبوست، تهوع یا استفراغ، ضعف و بی حالی ندارید. پس علت چیست؟ اگر شما بیش از اندازه درگیر استرس‌های روحی و روانی باشید، ممکن است دچار تحریک گاه به گاه روده شوید و احساس درد اطراف ناف کنید. شما بیماری گوارشی ندارید، صرفا در کاهش تنش‌‌ها و استرس‌هایتان تلاش کنید.

آپاندیسیت

اگر آپاندیس دچار التهاب شود، شما در ابتدا دچار درد اطراف ناف می‌شوید و بعد از چند ساعت درد به سمت راست و پایین شکم مهاجرت می‌کند. احتمالا علائمی از قبیل تهوع و استفراغ، تب با درجه پایین، یبوست یا اسهال، از دست دادن میل و اشتها به غذا خوردن داشته باشید. در این شرایط شما باید دو اصل مهم را در نظر داشته باشید. اصل اول این است که بیماری شما نگران‌کننده نیست؛ پس آرامش خود را حفظ کنید و اصل دوم این است که در اسرع وقت به متخصص گوارش یا اورژانس بیمارستان برای تشخیص و شروع درمان مراجعه کنید.

درد اطراف ناف

فتق ناف

ممکن شما احساس درد در درون ناف خود  کنید، اما علائم دیگری از قبیل تغییر اجابت مزاج نداشته باشید. شاید در برخورد اول نسبت به این مشکل بی‌توجهی کنید چون این درد درون ناف گاهی هست و گاهی نیست. بعد از مدتی، شما متوجه می‌شوید در هنگام انجام دادن کارهایی که به شکم شما فشار می‌آید همانند بلند کردن اجسام سنگین، تخلیه کردن مدفوع و غیره، نافتان دچار برآمدگی‌های موقت می‌شود. بیرون‌زدگی ناف و درد اطراف ناف بیشتر مطرح‌کننده این است که شما دچار فتق ناف شده‌اید. اصلا از دیدن بیرون‌زدگی ناف و فتق ایجاد شده نگران و مضطرب نباشید. توصیه ما به شما این است که با حفظ آرامش به متخصص گوارش مراجعه کنید تا معاینه و درمان شوید.

عفونت ناف

ناف نیز همانند دیگر نقاط بدن شما حاوی باکتری و قارچ است. اگر درون ناف و اطاف ناف خود را به صورت منظم تمیز نکنید، ممکن است میکرو ارگانیسم‌ها (جانوران کوچک و میکروسکوپی) تکثیر شده و عفونت ایجاد می‌کنند.

مکانیسم‌های دیگری نیز برای علت عفونت ناف وجود دارند. اگر احساس سوزش، خارش و درد درون ناف دارید و همچنین داخل ناف یا اطراف آن کمی قرمز شده است، شاید حساسیت یا عفونت سطحی ایجاد شده است. درون ناف و اطراف آن را شسته و ضد‌عفونی کنید و اگر علائم برای چند روز باقی ماند به متخصص گوارش مراجعه کنید. عفونت استاف، عفونت استرپ، عفونت مخمر، عفونت کیست اپیدرموئید و عفونت کیست چربی از جمله عفونت‌های رایج ناف هستند. 

عفونت‌های باکتریایی ناف معمولا به وسیله پمادها یا کرم‌های آنتی بیوتیکی درمان می‌شوند. عفونت مخمر یا قارچی معمولا با پودرها یا کرم‌های ضدقارچی درمان می‌شوند. توجه داشته باشید که افرادی که دیابت دارند باید میزان قند خون خود را به خوبی کنترل کنند و همیشه تحت نظر پزشک خود و متخصص غدد باشند تا بهترین روش درمانی را برای تنظیم میزان قند خون خود در طول روز به کار برند.

درمان درد اطراف و بالای ناف

درمان درد ناف شما به علت درد آن وابسته است. برخی علت‌ها عادی هستند و به خودی خود رفع می‌شوند و برخی دیگر نیز نیاز به درمان توسط پزشک دارند. هر چند که در بعضی از موارد خاص نیز نیاز به درمان اضطراری وجود دارد.

درمان فتق ناف

پزشک شما ممکن است فتق ناف شما را به صورت عمل جراحی باز یا با روش لاپاروسکوپی درمان کند. روش‌های درمانی غیر از جراحی پیشنهاد نمی‌شوند؛ چرا که ممکن است شرایط را وخیم‌‌تر کنند.

درمان بیماری‌ کرون

این بیماری به درمان مادام العمر نیازمند است که این درمان شامل داروها، جراحی، مدیریت استرس، مشاوره تغذیه و مکمل‌های غذایی است.

درمان سوء‌هاضمه

بسیار اهمیت دارد که دلیل سوء‌هاضمه خود را تشخیص داده تا بتوانید بهترین درمان را انتخاب کنید. ممکن است شما متوجه شوید که بیماری عدم پذیرش لاکتوز دارید یا دچار بیماری سلیاک هستید، یا ممکن است مشکل هضم دیگر انواع غذاها را داشته باشید. در این رابطه حتما با پزشک خود مشورت کنید و با تشخیص نوع سوء‌هاضمه خود بهترین روش درمانی را پیش گیرید.

درمان درد اطراف ناف

درمان آپاندیس

در این شرایط این بیماری توسط جراحی آپاندکتومی (برداشتن زائده آپاندیس) درمان می‌شود. پزشک شما ممکن است آپاندیس شما را یا از طریق شکاف محل از بین ببرد یا با روش لاپاروسکوپی درمان کند که تنها نیاز به شکاف‌های کوچک دارد.

درمان زخم معده

اغلب زخم ‌معده‌ها به وسیله داروهای تجویزی درمان می‌شوند یا در غیر این صورت نیاز به جراحی دارند.

درمان درد لیگامنت گرد

درد لیگامنت گرد در اثر کشیده شده لیگامنت گرد که رحم را در داخل شکم آویزان نگه می‌دارد، رخ می‌دهد. این بیماری اغلب به وسیله کشش‌های روزانه و استراحت درمان می‌شود. هر زمانی که حس کردید در حال سرفه، عطسه یا خنده هستید کمی خود را به جلو خم کنید. افرادی که دوره نقاهت پس از جراحی شکم را می‌گذرانند باید به شدت مراقب عفونت ناف باشند، چرا که بیشتر در معرض آن هستند.

برای درد دور ناف چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر دچار درد اطراف ناف شده‌اید که شدت درد آنقدر زیاد است که تاب و طاقت شما را بریده است یا اینکه همراه درد اطراف ناف دچار علائمی از قبیل تب، تهوع، استفراغ، اسهال شدید، اسهال خونی و یا تنگی نفس شده‌اید، لطفا زمان را از دست ندهید و در اسرع وقت به یکی از متخصصین گوارش در شهرتان مراجعه کنید. مثلا اگر در تهران هستید، بیش از 161 دکتر گوارش تهران فعال هستند و می‌توانید از آن‌ها، مشاوره درمانی دریافت کنید. همچنین اگر درد اطراف ناف مدت زمان طولانی ادامه پیدا کرده است و بهبودی حاصل نشده و بالای 50 سال سن دارید، باید در اسرع وقت برای درمان اقدام کنید. 

چند توصیه کلیدی برای درد دور ناف

گاهی دلایل درد اطراف ناف اصلا زمینه گوارشی ندارند؛ که از مهم‌ترین آن‌ها دردهای قلبی است. لطفا هنگام بروز درد اطراف ناف و شکم، اگر سابقه بیماری قلبی داشته‌اید یا به علت داشتن فشارخون و چربی و قند خون بالا در معرض خطر بیماری‌های قلبی هستید، هر چه سریع‌تر به متخصص گوارش مراجعه کنید. مهم‌ترین اصل این است که برای تشخیص و درمان صحیح درد اطراف ناف، در قدم نخست نیابد ترس و استرس داشته باشید و دوم اینکه در زمان مناسب تحت نظر پزشک قرار بگیرید؛ در این صورت شما به زودی درمان می‌شوید و بهبود خواهید یافت. همچنین می‌توانید در صورت نیاز به مشاوره و درمان از طریق سیستم نوبت دهی آنلاین دکتردکتر کمک بگیرید.

در انتها از شما می‌خواهیم که اگر سوالی درباره درد دور ناف دارید ، از ما بپرسید.

منابع:

self

medicalnewstoday

healthline

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.

source

توسط salamatsun.ir