خلاصه این مقاله را بشنوید

همه مقالات صوتی

قطره اشک مصنوعی به نسخه نیاز ندارد و برای رفع بسیاری از مشکلات چشم، کاربرد دارد. از این قطره‌ها، به‌عنوان اولین درمان خشکی چشم و رفع ناراحتی خفیف آن استفاده می‌شود. قطره اشک مصنوعی در برندها و با ترکیبات مختلف در دسترس است. اشک مصنوعی مزایا و کاربردهای متنوعی دارد. برای مثال، گزینه مناسبی برای ساکنان محیط‌های خشک است. اگر نیاز به استفاده مداوم از این قطره‌ها دارید، باید حتماً به پزشک مراجعه کنید تا از عوارض اشک مصنوعی دور بمانید.

در این مقاله از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر، به شما می‌گوییم که اشک مصنوعی چیست و موضوعات مربوط به آن را با شما درمیان می‌گذاریم. برای مطالعه درباره انواع اشک مصنوعی، بهترین مارک اشک مصنوعی و مطالب دیگر این مقاله، به ۴ دقیقه زمان نیاز دارید.

در پایان، اگر پرسشی دارید از پزشک بپرسید.

اشک مصنوعی چیست؟

اشک مصنوعی، جایگزینی برای اشک طبیعی است و به مرطوب‌شدن سطح خارجی چشم کمک می‌کند. با وجود آن، امکان رفع خشکی چشم‌ها به‌وجود می‌آید. معمولاً به‌دلایل مختلفی از جمله موارد زیر، چشم‌ها خشک می‌شوند؛ اینجاست که باید به ‌سراغ استفاده از اشک‌های مصنوعی بروید:

  • کهولت سن
  • مصرف برخی داروها
  • استفاده از لنز‌های تماسی
  • ابتلا به برخی از بیماری‌های چشمی
  • انجام جراحی چشم مانند عمل لیزیک 
  • زندگی در مناطق خشک با رطوبت اندک

اگر مشکلات ناشی از این موارد به‌موقع درمان نشوند، زخم قرنیه، عفونت، تحریک قرنیه و حتی نابینایی را به‌همراه خواهند داشت. اشک مصنوعی روی سطح قرنیه می‌نشیند. این قطره با ایجاد لایه‌ای ضخیم روی سطح خارجی چشم، باعث کاهش خشکی چشم می‌شود. مصرف اشک مصنوعی برای کودکان در صورتی بلامانع است، که بیش از ۳ سال سن داشته باشند و از قطره‌های مخصوص کودکان استفاده کنند. همچنین بهتر است که با دکتر چشم پزشک، درباره استفاده از این قطره، حتما مشورت کنید. توصیه می‌کنیم تا برای آشنایی با حوزه اختیارات دکتر چشم، مطلب تخصص چشم پزشکی چیست دکتردکتر را بخوانید. در این مطلب، همه چیز درباره وظایف پزشکان این حوزه را می‌توانید مطالعه کنید.

اشک مصنوعی
زن جوان در چشم خود قطره می‌ریزد.

ترکیبات اشک مصنوعی 

قطره‌های چشمی روان‌کننده اشک مصنوعی، دارای ترکیبات مختلفی هستند. این ترکیبات، وابسته به فرمولاسیون و برند تولیدکننده است. بااین‌حال، معمولاً در ترکیب اصلی این محصولات از روان‌کننده‌ها و عناصر چربی مانند لیپید استفاده می‌شود. در جدول زیر، با سایر عناصر متداول و مورداستفاده در فرمول ساخت این اشک‌ها آشنا می‌شوید:

مواد نگهدارنده

برخی از فرمول‌های اشک مصنوعی حاوی مواد نگهدارنده هستند، در حالی که برخی دیگر بدون مواد نگهدارنده (PF) هستند. 

بنزالکونیوم کلرید (BAK) ماده نگهدارنده‌ای است که اغلب در اشک مصنوعی استفاده می‌شود. این ماده در صورت استفاده بیش از حد، باعث ایجاد مشکل در قرنیه و لایه اشکی و حاوی آب می‌شود. 

نمک

خشکی چشم باعث می‌شود، اشک نمک بیش از حدی داشته باشد. اشک‌های مصنوعی با غلظت نمک کاهش‌یافته برای متعادل‌کردن لایه اشک در دسترس هستند. 

از سوی دیگر، در برخی موارد هم اشک مصنوعی غلظت نمک بالایی دارد. در محدوده ۲درصد. این فرمول‌ها برای کاهش تورم قرنیه طراحی شده‌اند و برای درمان خشکی چشم نیستند.

تسکین‌دهنده قرمزی

قرمزی چشم با ترکیباتی رفع می‌شود که رگ‌های خونی ملتحمه را منقبض می‌کنند. این مواد شیمیایی به اشک مصنوعی اضافه می‌شوند تا تسکین فوری و سفیدشدن چشم را فراهم کنند.

 

 

لیپیدها

چربی‌ها یا روغن‌هایی که به آنها نرم‌کننده نیز می گویند، اغلب به قطره‌های اشک مصنوعی اضافه می‌شوند. این مواد با افزایش ضخامت لایه روغنی، لایه اشکی را تثبیت می‌کنند و تبخیر اشک را کاهش می‌دهند. اشک مصنوعی روغنی می‌تواند در حفظ رطوبت چشم مؤثر باشد.

 

اشک مصنوعی، حاوی مواد افزودنی خاصی است که شاید به عنوان ماده فعال در فرمول آن ذکر نشده باشند اما در اثربخشی یک برند اشک مصنوعی، اهمیت زیادی دارند. برای مثال، هیالورونات سدیم (Sodium hyaluronate) یکی از این موارد است.

نحوه عملکرد اشک مصنوعی 

اشک مصنوعی، با افزودن عناصری مانند روان‌کننده‌ها مشابه اشک طبیعی چشم عمل می‌کند. این روند باعث غلیظ‌شدن و تثبیت لایه اشکی پیش‌قرنیه می‌شود. با اشک مصنوعی، زمان شکستن لایه اشکی طولانی‌تر می‌شود و اشک به‌درستی از سطح چشم محافظت می‌کند. با حفظ رطوبت و پیشگیری از تبخیر سریع اشک، خشکی چشم از بین می‌رود. اشک مصنوعی در واقع، مانند سدی دفاعی است که مانع از ورود محرک‌های مختلف به درون چشم هم می‌شود. برای مثال، با وجود محلول اشک در چشم‌ها، امکان ورود گردوغبار یا آلاینده‌ها به داخل چشم وجود نخواهد داشت.

اشک مصنوعی چیست

کاربردهای اشک مصنوعی چیست؟

کاربردهای اشک مصنوعی شامل موارد زیر است:

  • استریل و ضدعفونی‌کننده چشم
  • نرم‌کردن سطح خارجی چشم
  • بهبود علائم خشکی چشم 
  • جلوگیری از خشکی قرنیه
  • افزایش رطوبت چشم‌ها

در برخی از شرایط خاص، مثل ابتلا به خشکی چشم، پزشک تأکیدی ویژه در مصرف قطره چشم خواهد داشت. برای مشاوره با پزشک در زمینه استفاده از اشک مصنوعی، می‌توانید نوبت مشاوره با یکی از چشم پزشک‌های شهر محل سکونتتان را بگیرید و ویزیت شوید. مثلاً اگر ساکن شهر تهران هستید، می‌توانید از میان 108 دکتر چشم تهران ، پزشک خود را انتخاب و ثبت کنید. 

انواع اشک مصنوعی چیست؟

به‌طور کلی، ۳ نوع اشک مصنوعی وجود دارد. برخی از قطرات حاوی مواد نگهدارنده‌اند و برخی هم بدون هرگونه ماده نگهدارنده‌ای عرضه می‌شوند. اشک مصنوعی در قالب دیگری یعنی به‌شکل ژل هم در بازار موجود است. بنا به مشکلی که دارید، باید اقدام به انتخاب از میان این موارد کنید. استفاده از توصیه پزشکان در این زمینه ضرورت دارد. چشم عضو حساسی است و درمان خودسرانه آن با مشکلاتی مواجه می‌شود.

اشک مصنوعی با مواد نگهدارنده

مصرف اشک مصنوعی با مواد نگهدارنده برای برخی افراد، موجب بروز علائم حساسیت به اشک مصنوعی (مانند قرمزی چشم) می‌شود. برخی از قطره‌های چشمی حاوی مواد نگهدارنده هستند. بنابراین، به‌محض بازکردن مهر و موم محصول، مانع از رشد باکتری‌ها در داخل محلول می‌شوند. مصرف قطره‌های چشمی با مواد نگهدارنده، باعث سوزش چشم در برخی از افراد می‌شود. به‌خصوص، اگر این افراد خشکی شدید چشم داشته باشند. 

بنا به شرایط چشمتان، دست به انتخاب بزنید. در واقع، شاید این قطره‌ها برایتان مناسب باشند، شاید هم باید به‌سراغ قطره‌های یک‌بار مصرف بروید. با پرسیدن از دکتر چشم، خیالتان را بابت انتخاب درست، راحت کنید.

اشک مصنوعی فاقد نگهدارنده

این محصولات، در قالب ویال‌های تک‌دوز عرضه می‌شوند و نباید بعد از بازکردن دربشان، دوباره مصرف شوند. این اشک‌های مصنوعی یک‌بار مصرف هستند و برای افرادی مناسب‌اند که به مواد نگهدارنده حساسیت دارند. اگر:

  • استفاده از قطره‌های چشمی حاوی مواد نگهدارنده باعث سوزش چشم‌هایتان می‌شود؛
  • یا باید بیشتر از ۴ بار روز از قطره استفاده کنید؛

به‌سراغ اشک مصنوعی فاقد نگهدارنده بروید.

قطره‌های چشمی بدون مواد نگهدارنده حاوی مواد افزودنی کمتری هستند. این محصولات می‌توانند برای افرادی با خشکی متوسط تا شدید چشم مناسب باشند.

اشک مصنوعی ژل

بعضی از اشک‌های مصنوعی به‌صورت ژل تولید می‌شوند. مصرف این مدل از اشک مصنوعی ژل، می‌تواند برای مدت کوتاهی موجب تاری دید شود. این نوع از اشک‌های مصنوعی قوام و غلظت بیشتری نسبت به هم‌تایان مایع و محلول خود دارند. مدت‌زمانی که اشک‌های ژلی روی چشم باقی می‌مانند، مطلوب و بیشتر از موارد دیگر است. استفاده از این اشک‌های ژلی اثرگذاری خوبی در رفع بهبودی خشکی چشم دارد. معمولاً هم در شب‌هنگام و موقع خواب، استفاده می‌شوند.

بهترین برندهای اشک مصنوعی چیست؟

برندهای مختلفی در بازار وجود دارند. با آگاهی از بهترین‌ها، راحت‌تر خرید می‌کنید. انتخاب بهترین برند قطره اشک مصنوعی به عوامل مختلفی وابسته است. برای مثال:

  • وجود حساسیت‌
  • شدت خشکی چشم
  • مشکل و بیماری چشم

 با‌این‌حال، برخی از برندهای معتبر و محبوب قطره‌های اشک مصنوعی، بیشتر از موارد دیگر از سوی متخصصان توصیه می‌شوند. در ادامه با تعدادی از آن‌ها آشنا می‌شوید.

تیرلوز (tear-lose)

تیرلوز، برند معروفی است و قیمت مناسبی دارد. کیفیت این محصول وطنی هم مطلوب ارزیابی می‌شود. تیرلوز، برای جلوگیری از خشکی چشم‌ها یا رفع مشکلاتی مانند سوزش کاربرد دارد. اگر چشم‌هایتان با قرارگیری در معرض هوای خشک یا باد شدید، دچار خشکی یا تحریک شده، از این محصول استفاده کنید. شما می‌توانید از این قطره، ۳ تا ۴ بار در روز استفاده کنید.

آویزور (AVIZOR)

درمیان محصولات خارجی بازار، آویزور از موارد شاخص است. با این قطره چشمی، می‌توانید محیط داخلی چشم‌ها را به‌خوبی مرطوب کنید. این محصول اسپانیایی معمولاً باعث ایجاد حساسیت یا عوارض دیگر نمی‌شود. در ترکیبات آویزور، از مواد طبیعی مانند گیاه آلوئه‌ورا هم استفاده می‌کنند. محصولات دیگر این شرکت مانند مایع شست‌وشوی لنز هم بسیار محبوب و پرفروش هستند.

آکوایس (Acuaiss)

قطره اشک مصنوعی آکوایس، محصولی غیرایرانی است و می‌تواند فضای داخلی چشم‌ها را بسیار مرطوب کند. با آکوایس، پلک‌زدن ساده‌تر می‌شود و خشکی چشم‌ها از بین می‌رود. این قطره‌ها یک‌بار مصرف هستند. پس از استفاده از هر ویال، باید آن را دور بریزید. اگر دچار خستگی زیاد چشم یا حساسیت هستید هم می‌توانید روی اثرگذاری این محصول حساب کنید.

سینالون ادونسد (Sinalone advanced)

سینالون از قطره‌های تولیدی شرکت سینا است. این محصول ایرانی، قطره‌ای بدون مواد نگهدارنده است. بنابراین، استفاده از آن، برای افراد حساس نسبت به مواد نگهدارنده هم ایده خوبی خواهد بود. در ترکیبات سینالون، از سدیم هیالورونات استفاده شده است. این قطره چشمی، کیفیت بالایی دارد و می‌تواند بسیاری از مشکلات چشم را به‌آسانی حل کند. از سوی دیگر، قیمت آن نسبت به هم‌تایان خارجی‌اش بسیار کمتر است.

مزایای اشک مصنوعی چیست؟

قطره‌های چشمی روان‌کننده، جایگزینی برای رطوبت طبیعی چشم هستند. در زمانی که چشم‌ها نتوانند رطوبت کافی تولید کنند، اشک مصنوعی خشکی آن‌ها را تسکین می‌دهد. از مزایای دیگر مصرف چنین قطره‌هایی باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • کاهش احساس درد و ناراحتی در زمان خراشیدگی سطح چشم
  • ممانعت از ورود عوامل محرک مانند آلودگی‌ها و غبار به داخل چشم
  • بهبود بینایی و کاهش التهاب و تورم چشم‌ها در حالت ابتلا به بیماری‌های مختلف

با مرطوب‌شدن چشم‌ها و کاهش خشکی سطح آن، امکان بهبود بینایی و دید هم بیشتر می‌شود.

مزایای اشک مصنوعی

عوارض قطره اشک مصنوعی چیست؟

قطره‌های چشمی اشک مصنوعی بی‌خطر هستند. با‌این حال، احتمال وجود عوارض جانبی در آن‌ها، صفر نیست. برخی از عوارض جانبی و مضرات اشک مصنوعی،ريال عبارتند از:

  • تاری دید
  • درد و ناراحتی چشم
  • احساس وجود جسم خارجی در چشم

اگر از محصولی حاوی مواد نگهدارنده استفاده می‌کنید، ممکن است به چشمانتان آسیب برسد. ماده نگهدارنده معمولی می‌تواند به اعصاب قرنیه آسیب برساند، سلول‌های چشم را تخریب کند و باعث ایجاد مشکل در لایه اشکی شما شود. در صورت بروز هرگونه عارضه، با چشم پزشک خود صحبت کنید. ممکن است، او به شما توقف مصرف را توصیه کند یا بخواهد که به سراغ مصرف برند و نوع دیگری از اشک مصنوعی بروید. 

عوارض قطره چشمی تیرلوز 

معمولاً مصرف این قطره (tear lose)، با عوارض خاصی همراه نیست. کسانی که دچار عارضه بعد از ریختن این قطره می‌شوند، دچار مشکلات دیگری هستند. برای مثال، احتمالاً با دست‌های آلوده، اقدام به ریختن قطره در چشم کرده‌اند، یا در زمان ریختن قطره، نوک آن را به چشم مالیده‌اند. به‌طور کلی، زیاده‌روی در مصرف هرگونه قطره اشک مصنوعی از جمله تیرلوز، باعث بروز مشکلاتی می‌شود. چنانچه بعد از ریختن این اشک مصنوعی، احساس سوزش و قرمزی چشم داشتید، حتماً به پزشک مراجعه کنید.

عوارض قطره آرتلاک

قطره آرتلاک (artelac) برای کسانی مناسب است که از لنزهای تماسی استفاده می‌کنند. با این قطرات، از خشکی چشم و حساس‌شدن آن‌ها جلوگیری می‌شود. این قطره هم عوارض خاصی ندارد. اما دقت کنید که آرتلاک در دسته‌بندی قطره‌های اشک مصنوعی یک‌بار مصرف قرار می‌گیرد. برای همین، بعد از اینکه هر ویال از آن را باز می‌کنید، باید آن را دور بیاندازید. مصرف مقدار محلول باقی‌مانده می‌تواند با ایجاد مشکلات و تحریک چشمی همراه شود.

 عوارض قطره آرتیپیک ادونسد 

این قطره هم حاوی هیالورونات سدیم است. معمولاً هم باعث بروز مشکلات چشمی نمی‌شود. به‌عبارت دقیق‌تر، عوارض خاصی به‌همراه ندارد. بااین‌حال، امکان دارد که برخی از افراد با مصرف آن، دچار مشکلاتی شوند. علت هم حساسیت این بیماران نسبت به مواد تشکیل‌دهنده قطره آرتیپیک ادونسد (artipic advanced) است. در برخی دیگر از افراد هم، مصرف این اشک مصنوعی با ایجاد تحریک خفیف همراه می‌شود. در هر صورت، باید این موارد را به پزشک گزارش بدهید.

عوارض قطره چشمی سینا تی یرز 

سینا تی‌یرز (Sina Tears)، محصول دیگری است که معمولاً مشکل و عارضه‌ای در چشم‌ها، به‌وجود نمی‌آورد. اما اگر مصرف‌کننده به ترکیبات آن حساس باشد، امکان بروز واکنش‌های آلرژیک وجود خواهد داشت. هرگونه قرمزی و سوزش چشم‌ها بعد از مصرف قطره چشمی سینا تی‌یرز را جدی بگیرید. باید به پزشک مراجعه کنید و این مشکل را با او درمیان بگذارید. احتمالاً گزینه دیگری را برای استفاده به شما پیشنهاد خواهد کرد. 

تاری دید از عوارض مصرف قطره اشک مصنوعی
تاری دید از عوارض مصرف قطره اشک مصنوعی

عوارض قطره چشم آیاوت 

قطره اشک مصنوعی آیاوت (EYEAWET) به‌راحتی به رفع خشکی چشم کمک می‌کند. زمانی که ترشح مخاط چشمی و اشک در آن، با مشکل روبه‌رو می‌شود، این قطره جایگزین مناسبی برای اشک چشم خواهد بود. این دارو هم دارای مواد نگهدارنده است. بنابراین، اگر نسبت به اشک‌های مصنوعی حاوی نگهدارنده، حساس هستید، نباید از این قطره استفاده کنید. در این موارد، بهتر است که از قطره‌های یک‌بار مصرف کمک بگیرید.

عوارض قطره سینالون ادونسد 

قطره سینالون (Sinalone) حاوی مواد نگهدارنده است. بنابراین، اگر در طولانی‌مدت از این محصول استفاده کنید، احتمال بروز عوارض قوت می‌گیرد. برای مثال، مشکلاتی نظیر صدمه سلول‌های سطحی قرنیه به‌وجود خواهد آمد. از عوارض استفاده طولانی از سینالون ادونسد، باید به بروز واکنش‌های آلرژیک در ناحیه چشم هم اشاره کنیم. اگر باید برای مدتی طولانی از قطره‌های چشمی استفاده کنید، حتماً مراقب عوارض آن‌ها باشید.

عوارض قطره لوترا 

قطره لوترا (LOTERA) هم از اشک‌های مصنوعی بازار ایران است. قیمت اشک مصنوعی لوترا و عوارض آن هم شبیه به موارد دیگر عنوان می‌شود. از عوارض آن، باید به تاری موقتی دید اشاره کنیم. البته این عارضه رایج است، اما در صورت بروز باید به آن دقت کنید. حواستان باشد که این مورد را در صورت تداوم، به چشم‌پزشک خود گزارش بدهید. عوارض قطره چشم renu 

قطره چشم رنیو (renu) ایتالیایی است. این محصول می‌تواند به‌طور چشم‌گیری، باعث کاهش خشکی چشم‌ها شود. با وجود این قطره، کسانی که از لنزهای طبی استفاده می‌کنند، دچار خشکی چشم نخواهند شد. بااین‌حال، امکان بروز عوارضی با مصرف این قطره هم وجود دارد. برای مثال، بروز تاری و درد در ناحیه چشم یا سرازیرشدن اشک بیش از حد می‌تواند از عوارض مصرف رنیو باشد. امکان قرمزشدن چشم هم وجود دارد.

عوارض ژل استریل چشمی ناژو تیرز

ژل استریل ناژو تیرز (NAJO-TEARS) هم نوعی اشک مصنوعی است. استفاده از این ژل استریل می‌تواند با بروز عوارضی همراه باشد. از جمله این عوارض باید به تاری دید و قرمزی چشم‌ها اشاره کنیم. خارش چشم یا تورم و ریزش اشک زیاد از حد هم می‌توانند از عارضه‌های مصرف این ژل استریل چشمی باشند. در صورت بروز هریک از این موارد، باید سریعاً پزشک خود را در جریان بگذارید.

عوارض ژل اشک مصنوعی 

شایع‌ترین عوارض جانبی قطره ژل اشک مصنوعی شامل سوزش، خارش و تاری دید می‌شود. اگر چنین مشکلی پیش بیاید، جای نگرانی نیست. در واقع، این عوارض به‌مرور زمان برطرف می‌شوند. در صورتی‌که، چنین عوارضی رفع نشوند و حالت طولانی و مزمن پیدا کنند، باید با چشم‌پزشک خود صحبت کنید. در صورت نیاز مبرم به استفاده از قطره اشک مصنوعی، به‌دنبال گزینه‌های دیگر باشید. توصیه‌های پزشک درباره انتخاب بهترین برند را جدی بگیرید.

عوارض مصرف خودسرانه اشک مصنوعی 

در صورت داشتن حساسیت به مواد تشکیل‌دهنده اشک مصنوعی، حتما قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید. اگر بعد از استفاده هم علائم آلرژیک مانند این موارد را مشاهده می‌کنید، باید به مراکز درمانی بروید:

  • ورم صورت و زبان
  • قرمزی پوست
  • تنگی نفس
  • کهیر

 به‌طور کلی، مصرف خودسرانه اشک مصنوعی موجب بروز مشکلاتی می‌شود. از جمله این عوارض باید به سوزش، خارش چشم، قرمزی و درد اشاره کنیم. حساسیت به نور، تاری دید در چشم‌ها، چسبندگی مژه‌ها و بدمزگی دهان هم از عوارض دیگر استفاده خودسرانه از قطره اشک چشم است.

نحوه استفاده و نگهداری از اشک مصنوعی چیست؟

طرز استفاده از اشک مصنوعی هم مانند دیگر قطره‌‌های چشمی است. ابتدا باید سر خود را عقب ببرید و به آرامی پلک پایین چشم را بکشید. بدون اینکه نوک لوله اشک مصنوعی را لمس کنید، یک قطره به داخل چشم بریزید. مقدار و مدت زمان مصرف اشک مصنوعی باید طبق تجویز پزشک باشد. 

 هنگام استفاده از اشک مصنوعی، موارد زیر را رعایت کنید:

  • اشک مصنوعی را می‌توانید در دمای اتاق یا برای اطمینان در یخچال نگهداری کنید.
  • بعد از استفاده از اشک مصنوعی (تا حدود ۱۰ دقیقه)، کمی تاری دید ایجاد می‌شود.
  • توجه کنید که نباید محلول داخل اشک مصنوعی یخ بزند و باید دور از گرما و رطوبت باشد.
  • اگر محلول اشک مصنوعی تغییر رنگ داده، از آن استفاده نکنید.
  •  نباید داخل چشم، لنزهای تماسی وجود داشته باشد.
  • تا ۱۵ دقیقه بعد از ریختن قطره، از لنز استفاده نکنید.

قبل از ریختن اشک مصنوعی، مراقب باشید که نوک لوله آن را لمس نکنید تا باعث آلودگی و عفونت چشمی نشود.

شیوه استفاده از اشک مصنوعی
شیوه استفاده از اشک مصنوعی

قطره اشک مصنوعی هر چند ساعت مصرف شود؟

بنا به نیازی که به این قطره‌ها دارید و بسته به شرایط باید درباره دوز و تعداد دفعات مصرف قطره، باید از اشک مصنوعی استفاده کنید. در برخی موارد:

  • قطره قبل و بعد از خواب ریخته می‌شود.
  • در بیماران مبتلا به خشکی شدید، تجدید قطره در طول روز ضرورت دارد.
  • برای افرادی با خشکی معمولی و مصرف عادی هم، معمولاً استفاده از قطره هر ۲ تا ۴ ساعت، یک‌بار توصیه می‌شود.

بسیاری از چشم‌پزشکان، استفاده از اشک مصنوعی با مواد نگهدارنده را بیش از ۴ بار در روز توصیه نمی‌کنند. مواد شیمیایی موجود در این نگهدارنده‌ها، می‌توانند علائم خشکی چشم را وخیم‌تر کند. باید نظر متخصصان را در زمینه مصرف جویا شوید و سرخودانه اقدام به تعیین دوز و تعداد دفعات مصرف قطره نکنید.

نحوه استفاده از اشک مصنوعی یک‌بار مصرف چیست؟

قطره‌های یک‌بار مصرف را بعد از استفاده دور بیاندازید. یعنی حتی اگر از محلول در ویال قطره باقی بماند هم باید آن را دور بیاندازید. برای ریختن این قطره‌ها، بخش بالایی هر ویال را بشکنید و دور بیاندازید. سپس ویال را به‌دست بگیرید و بدون ایجاد تماس با چشم، محلول موجود در آن را در چشم بریزید. اگر تعداد قطره‌های تجویزشده بیشتر از یک قطره در هربار مصرف است، قطره‌ها را به‌فاصله ۵ دقیقه در چشم بچکانید.

چه کسانی باید از اشک مصنوعی استفاده کنند؟

معمولا با افزایش سن، میزان رطوبت چشم‌ها کاهش پیدا می‌کند و احتمال بروز بیماری خشکی چشم افزایش می‌یابد. این موضوع در زنان بیشتر دیده می‌شود. با شروع دوران یائسگی، شدت این مشکل در زنان، بیشتر هم می‌شود.

افرادی با شرایط زیر، می‌توانند از اشک مصنوعی استفاده کنند:

  • افراد تحت مصرف داروهایی مانند آنتی‌هیستامین‌
  • افراد بعد از جراحی چشم مانند لیزیک 
  • اشخاص در معرض نور شدید خورشید
  • مبتلایان به حساسیت‌های فصلی
  • ساکنان نواحی خشک 
  • سالخوردگان

مبتلایان به بیماری خشکی چشم هم می‌توانند در صورت اجازه پزشک، از این محصولات بهره ببرند.

موارد منع مصرف اشک مصنوعی

چه کسانی نباید از اشک مصنوعی استفاده کنند؟

بعضی از افراد نسبت به محتویات به‌کاررفته در فرمولاسیون اشک مصنوعی حساسیت دارند. این افراد نباید از اشک مصنوعی استفاده کنند. حساسیت‌داشتن به اشک‌های مصنوعی بعد از مصرف مشخص می‌شود. اگر بعد از ریختن قطره در چشم، دچار قرمزی، سوزش یا آبریزش زیاد شُدید، یعنی به این محصولات حساسیت دارید. تورم پلک‌ها و احساس درد و ناراحتی در چشم‌ها هم از علائم دیگر حساسیت به اشک مصنوعی‌اند.

به‌جز این‌ها، افرادی با شرایط زیر هم نباید به‌سراغ استفاده از اشک‌های مصنوعی بروند:

  • کسانی که دچار عفونت چشم شده‌اند. این‌ افراد تنها در صورت تجویز پزشک، امکان استفاده از اشک مصنوعی دارند. 
  • افرادی که در دوران شیردهی و بارداری به‌سر می‌برند هم نباید اشک‌های مصنوعی را استفاده کنند.
  • مبتلایان به بیماری‌های چشمی، به‌ویژه در موارد مزمن هم باید نظر پزشک را درباره مصرف جویا شوند.

کسانی که از لنزهای تماسی استفاده می‌کنند هم نباید هر نوع اشک مصنوعی را در چشم‌ها بریزند. این افراد باید از محصولاتی ویژه و مخصوص استفاده کنند.

قطره اشک مصنوعی برای کودکان 

قطره‌های چشمی می‌توانند ابزار فوق‌العاده‌ای برای درمان انواع مشکلات چشمی، از جمله عفونت‌ها، آلرژی‌ها و خشکی چشم کودکان باشند. دقت کنید که تمام قطره‌های چشمی برای کودکان بی‌خطر نیستند.

 برخی از گزینه‌های بی‌خطر برای قطره چشم کودکان عبارتند از:

  • اشک مصنوعی
  • آنتی‌هیستامین‌ها
  • قطره‌های آتروپین با دوز پایین
  • قطره‌های چشمی گشادکننده

این قطره‌ها باید از سوی چشم‌پزشک تجویز شوند. با این فکر که اشک مصنوعی ماده خطرناکی ندارد، سرخودانه از آن استفاده نکنید. چشم کودکان حساس و در حال رشد است. پس باید برای ریختن هرگونه قطره‌ای در آن، با پزشک صحبت کنید.

آیا اشک مصنوعی برای کودکان ضرر دارد؟

استفاده از قطره‌های چشمی روان‌کننده برای کودکان بی‌خطر است. به‌طور معمول و در صورت تجویز دکتر، امکان استفاده از اشک مصنوعی تا ۶ بار در روز وجود دارد. اگر میزان مصرف کودک زیاد باشد، لازم است که از قطره‌های بدون مواد نگهدارنده کمک بگیرد. این دسته از محصولات، کمتر از قطره‌های حاوی مواد نگهدارنده باعث تحریک چشم می‌شوند.

اشک مصنوعی یک‌بار مصرف
ویال‌های قطره اشک مصنوعی یک بار مصرف

در مصرف اشک مصنوعی زیاده‌روی نکنید

با آگاهی از اینکه اشک مصنوعی چیست، جانب احتیاط را در استفاده از آن رعایت کنید. قطره اشک مصنوعی می‌تواند گزینه مناسبی برای رفع خشکی چشم یا در زمان استفاده از لنز تماسی باشد. اشک مصنوعی خانگی هم با آب مقطر و نمک قابل آماده‌سازی است، اما این فرایند نیاز به دقت و رعایت بهداشت دارد. پس بهتر است که خودتان اقدام به درست‌کردن اشک مصنوعی نکنید.

بهتر است که سرخودانه از قطره اشک مصنوعی استفاده نکنید. با شناسایی بهترین مارک اشک مصنوعی و رعایت شیوه درست استفاده، مراقب چشم‌هایتان باشید. عوارض استفاده زیاد از اشک مصنوعی را جدی بگیرید. با استفاده زیاد، باید به متخصص مراجعه کنید تا مشکلات به‌وجود آمده را درمان کند.

در صورت نیاز به مراجعه به دکتر چشم هم از سامانه دکتردکتر استفاده کنید. با سرزدن به این بستر اینترنتی، بهترین متخصصان را شناسایی کنید و از آن‌ها، به‌طور اینترنتی وقت بگیرید.

منابع:

mayoclinic.org
allaboutvision.com
my.clev

سوالات متداول اشک مصنوعی

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.

source

توسط salamatsun.ir