ابوالفضل مهدی‌زاده کاشی متخصص زنان و زایمان، فلوشیپ جراحی درون‌بین زنان و استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران در حاشیه بیست و یکمین کنگره بین‌المللی انجمن متخصصین در گفت‌وگو با فانا:

– بیماری آندومتریوز از ابتدای بلوع تا یائسگی همراه بانوان است.

– بیماری آندومتریوز عوارض زیادی ایجاد می‌کند و مهمترین علامت آن، درد است که از دوران بلوغ می‌شود، دردهای قاعدگی خیلی شدید، دردهای حین دفع مدفوع و حین دفع ادرار و نزدیکی.

– بیماری آندومتریوز باعث نازایی می‌شود و ممکن ارگان‌های دیگر مانند حالب، مثانه، روده و حتی خارج از لگن را هم درگیر کند.

– تشخیص زودرس بیماری آندومتریوز اهمیت زیادی دارد و اگر بتواند آن را قبل از ۲۰ سالگی تشخیص داد و درمان کرد، می‌توان آن را کنترل کرد.

– زنانی که آندومتریوز دارند و زود ازدواج کرده‌اند و زود تصمیم به بچه‌دار شدن گرفته‌اند، چند فرزند دارند اما زنانی که بعد از ۳۵ سالگی ازدواج کرده‌اند متاسفانه باردار نمی‌شوند و حتی با آی‌وی‌اف هم دچار مشکلاتی می‌شوند.

– هدف باید این باشد که بیماری آندومتریوز هرچه زودتر و در دوران نوجوانی تشخیص داده و درمان آن آغاز شود تا جلوی پیشرفت بیماری گرفته و عوارض ناشی از آن کمتر شود.

– برخی زنان مبتلا به بیماری آندومتریوز تصور می‌کنند که اگر جراحی شوند کاملا خوب می‌شوند درحالی‌که جراحی فقط بیماری را اصلاح می‌کند و بعد از عمل باید دارو مصرف شود اما برخی زنان فراموش می‌کنند و بیماری آنها دوباره عود می‌کند و نیاز به انجام جراحی مجدد پیدا می‌کنند.

– درصد بسیار نادری از موارد بیماری آندومتریوز منجر به بدخیمی و سرطان تخمدان می‌شود.

– بیماری آندومتریوز زمینه ژنتیک دارد. زنان از ظروف پلاستیکی دوری کنند، مانند آب معدنی پلاستیکی و غذاهایی که در مواد پلاستیکی مصرف می‌شوند و حتی تی‌بگ. از مواد غذایی مانند سوسیس و کالباس دوری کنند. گوشت قرمز کمتر مصرف کنند. ورزش کنند. از مواد الکلی و افیونی پرهیز کنند. اصلاح سبک زندگی به طور کلی باید انجام شود.

– شیوع بیماری آندومتریوز در جهان تقریبا یکسان است و حدود ۱۰ درصد زنان در دوران باروری مبتلا به این بیماری هستند. در ایران هم میزان شیوع همین قدر است.

– در قرون وسطی که اطلاعی درباره بیماری آندومتریوز وجود نداشت، بعضا زنان مبتلا به این بیماری را در فصول سرد به داخل رودخانه آب سرد می‌انداختند، یا آنها را سرچهارراه‌ها می‌بستند و مسخره‌شان می‌کردند یا حتی گاها آنها را زنده آتش می‌زدند. چون تصور می‌شد این زنان برای جامعه مضر هستند و جن در بدنشان وجود دارد و ممکن است دیگران را هم مبتلا کنند. فروید هم گفت که این نوع زنان، افرادی هستند که از نظر جنسی فعال هستند و شوهر می‌خواهند و … در کل تهمت‌هایی می‌زدند که امروز اشتباه بودن آنها اثبات شده است.

– امروز می‌دانیم که بیماری آندومتریوز قابل درمان قطعی نیست اما درمان‌های نگهدارنده دارد و از طریق جراحی هم می‌توان آن را کنترل کرد. همه درمان‌های بیماری آندومتریوز در ایران موجود و در دسترس هستند.

source

توسط salamatsun.ir